04 de març 2010

Ofertes i contraofertes per a la Cartoixa


dBalears.cat 4-3-2010

El bisbat accepta ara la proposta dels propietaris. En deu dies hi haurà resposta

La Cartoixa és encara tema de debat a Valldemossa. Foto: Arxiu
Francesca Marí. La Societat de Propietaris de la Cartoixa i el bisbat no arribaren ahir a un acord ferm sobre l'explotació de l'emblemàtic monument valldemossí, encara que tot apunta que hi pot haver entesa. Caldrà esperar una setmana i mitja perquè els propietaris (set en total) responguin la contraoferta que els féu ahir l'església. Una proposta que se centra en els beneficis econòmics, punt clau de la desavinença. "No és lògic que tots els altres propietaris augmentin el benefici i nosaltres hi haguem de perdre més d'un 50%", explicava el rector de Valldemossa, Ricard Ramos, en sortir de la reunió. La trobada d'ahir capvespre fou convocada pel bisbat per poder arribar a una entensa "que ara estudien la resta de propietaris", afegí Ramos, que no aclarí quin tant per cent dels beneficis en reclama l'església.

Ara bé, l'oferta ahir del bisbat és la mateixa que féu la Societat en reunions passades. Així ho confirmà ahir el batle, Xisco Mulet, que explicà que la Societat de propietaris féu dues propostes: o bé que l'església s'endugués un 9% dels beneficis per les entrades de la Cartoixa o que "cobrin una quantitat fixa cada mes", afegí. Aquesta darrera és l'opció escollida pel bisbat, que ara, tres dies després d'haver finalitzat l'antic conveni, consideren adient. "Ara és la resta de Societat qui ha de donar el vistiplau", apuntà Mulet.

Cal recordar, però, que abans que acabés el mes de febrer la Societat desallotjà totes les dependències de l'església i des de fa tres dies la Sala ha habilitat una portassa com a noves oficines i hi vendrà els tiquets. "A tots ens interessa que no hi hagi dissolució de la Societat, però ja hem fet obres per vendre tiquets i hem avisat guies i touroperadors de tots aquests canvis", explicà. A més, l'actual recorregut turístic a la Cartoixa no inclou la visita a l'església que, com que es trencà el conveni, en restava al marge. Per la seva banda, durant aquests tres dies d'impàs, el bisbat ha mantingut les portes del temple obertes sense cobrar entrada com a mesura de transició. Cosa que continuarà fent fins d'aquí a deu dies, quan es conegui si hi ha o no entesa.

Això no obstant, la Cartoixa també s'ha compromès a fer obres a la teulada i, segons el rector, el projecte ja és a mans de l'Ajuntament perquè li doni el permís d'obres pertinents. De moment, però, els turistes que vulguin visitar-la han de pagar un tiquet de 8 euros per recórrer el palau del rei Sanç, les cel·les 2 i 4 i el Museu Municipal. Per ventura d'aquí a deu dies canviarà el recorregut.