dBalears.cat 23-12-2008
El llibre detalla les 200 peces que formen part de la col·lecció permanent del Museu Diocesà
Arnau Busquets Aproximar el patrimoni a tothom per aconseguir que sigui més valorat. Amb aquesta idea en ment, el Bisbat de Mallorca ha editat la Guia del Museu Diocesà de Mallorca. Essencialment, aquesta obra recopila informació al voltant de les 200 peces que formen la col·lecció permanent del centre. Segons Maria de la Mar Gaita, responsable del museu i coordinadora de la guia, ha sorgit de la "necessitat de disposar d’una publicació actualitzada, sobretot després de la reforma de 2007". Gaita explicà ahir en la presentació del llibre que "hi havia poca bibilografia del museu i no estava a l’abast del públic. Eren estudis molt dispersos que estaven enfocats a un sector especialitzat". Això ja no és així, gràcies a la publicació d’aquesta guia destinada als visitants i al públic en general, tot i que també pot ser "un punt de referència per a especialistes i estudiants", fins i tot joves.
200 peces exposades
Aquest llibre no és un catàleg del fons del museu, sinó una guia de les peces exposades i, per tant, la majoria del seu contingut fa referència a peces d’art religiós. Està estructurat en les mateixes àrees temàtiques que hi ha al museu. Per cada una, el llibre ofereix una extensa introducció, seguida de les fitxes de totes les peces, de les quals hi ha una descripció detallada, acompanyada d’una fotografia i de dades complementàries, com la mida, data aproximada de creació, autor i material amb el qual es va fer. Les diferents etapes recollides són sobre l’art paleocristià, l’art gòtic, l’art del segle XVI i l’art dels segles XVII-XVIII.
Guia del Museu Diocesà de Mallorca comença amb un capítol dedicat a la història del Museu Diocesà, seguit d’un altre que se centra en el Palau Episcopal, on hi ha ubicat el museu. Altres apartats complementaris fan referència a la sala de ceràmica, al drac de na coca i al treball d’Antoni Gaudí al Palau Episcopal. L’arquitecte va visitar Mallorca per encarregar-se de la restauració de la Seu, i durant la seva estada es va allotjar al Palau, on va fer algunes intervencions. Entre les peces que es detallen al llibre hi ha elements forjats com reixes de ferro i un canelobre, bancs i un faristol. Amb el suport de l’Obra Social de Caixa Catalunya, el Bisbat ha editat 1.000 exemplars de l’obra. Alguns es distribuiran per la xarxa de biblioteques mallorquines i la gran majoria es podran comprar al museu mateix, per un preu de 25 euros. El catàleg s’ha editat en català i en castellà, però la intenció és poder-lo publicar també en alemany i en anglès.