20 de desembre 2008

De l’església de Fornalutx a subhastats per internet

dBalears.cat 20-12-2008
La parella d’àngels, cadascun de dos metres d’alçada, desaparegueren de la parròquia als anys 70.
La casa de subhastes Arce de Barcelona anunciava ahir en la seva web la venda d’ambdues peces per un preu de sortida de 23.000 euros. L’actual propietari és un comerciant mallorquí
Francesca Marí . Una parella d’àngels que fins als anys setanta es trobaven a l’església de Forlanutx han "volat" fins a la casa de subhastes Arce, que despús-ahir les venia per 23.000 euros a través d’internet. Les dues escultures són de fusta tallada policromada i daurada a l’or fi i estan datades entre els segles XVII-XVIII. Cadascuna de les peces fa dos metres d’alçada. El responsable de la casa de subhastes d’art i antiguitats Arce explicà ahir a aquest diari que les peces provenen d’un comerciant important de Mallorca i que fa anys que són de la seva propietat. "Les posarem a subhasta dimarts, però de moment no n’ha sortit cap comprador", aclarí.
Respecte al valor patrimonial de les obres, el presonsable d’Arce assegurà que les peces han estat restaurades en els darrers temps i que avui es troben en molt bon estat. Pel que fa a la seva procedència, la casa barcelonina explicà que la seva pàgina web anuncià que són originàries de l’església de Fornalutx perquè "el propietari té en el seu poder la factura de compra". Així mateix, no volgué dir qui fou l’emissor de l’esmentat rebut.
Per la seva banda, des del Bisbat, el vicari Joan Servera explicà a dBalears que avui el seu equip de patrimoni es posarà a fer feina per avaluar "com varen sortir aquestes peces de Fornalutx" i que també concretaran quin és el valor patrimonial de la parella d’àngels. "De moment, només he vist l’anunci a la pàgina web de la casa subhastes i sabem que se’n varen anar de Fornalutx el 1968. Demà (avui per al lector) ens posarem a treballar-hi", afegí Servera. La notícia s’havia escampat ahir entre els veïns de Fornalutx. Alguns d’ells ja s’han posat en contacte amb el mateix Bisbat per reclamar el retorn de les peces a la localitat. "Ambdues escultures fan part del patrimoni del nostre poble, ho pagaren els nostres avantpassats i per això mateix volem que retornin a Fornalutx, o almenys que s’intenti", explicà Miquel Adrover, qui fou un dels representats de la desapareguda associació Furn Al Lugg.
"Sabem que aquestes peces sortiren de l’església als anys setanta i que durant algun temps també estaren exposades per qualque discoteca del Port de Sóller", afegí Adrover. Menys informat estava ahir l’administrador parroquial de Fornalutx, Ricard Janer. "M’ho digueren ahir capvespre uns veïns quan vaig anar a oficiar la missa", explicà mentre argumentava que ell feia només dos anys que era en aquella parròquia i per tant desconeixia el succeït. Les peces esperen encara un comprador.
Dues peces semblants, robades a Sóller
Si bé Arce encara no ha venut els dos àngels de dos metres per 23.000 euros, sembla que per altres contrades aquest tipus d’escultures són cobejades. Així divendres passat els pares missioners del Sagrats Cors de Sóller presentaren una denúncia a la Guàrdia Civil per la desaparició de dues figures d’àngel de la capella de la Pietat del convent. Es tracta de dues peces del segle XVIII de gran valor. Ara bé, aquestes darreres fan devers cinquanta centímetres.