05 de desembre 2008

Camí de la Unesco

dBalears.cat 5-12-2008
Medi Ambient envia a Madrid el projecte per declarar la serra de Tramuntana com a Reserva de la Biosfera. Segons Miquel Àngel Grimalt, “aquesta figura no hi implicarà més restriccions per als propietaris de terres, però sí que es podran beneficiar de fons estatals i internacionals”
Antoni Mateu . La Conselleria de Medi Ambient enviarà la setmana que ve a Madrid el projecte de declaració de la serra de Tramuntana com a Reserva de la Biosfera, segons informà ahir el mateix conseller, Miquel Àngel Grimalt. Aquesta tramesa és la primera passa perquè la Unesco estudiï la proposta del Govern de les Illes Balears. Tanmateix, l’Administració encarregada de presentar la petició a l’organisme internacional és el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marítim. Sobre aquest tema, Grimalt es mostrà optimista. "Des del Ministeri ens han fet saber que avalaran la proposta balear davant la Unesco, ja que a Madrid també estan interessats que un espai de les Illes passi a engrossir la xarxa de reserves".
D’altra banda, el conseller informà que, si arriba a bon port, "aquesta declaració no comportarà cap restricció per als propietaris de terres". Per contra, segons Grimalt, "una Reserva de la Biosfera provoca gran beneficis per a la gent que viu dins els seus límits, ja que poden gaudir d’ajudes estatals i internacionals".
Vint municipis
Si s’aprova, la reserva tindrà una superfície de 69.000 hectàres terrestres i 8.800 de marítimes. Inclourà 20 municipis, d’Andratx a Pollença, i l’illa de la Dragonera. La figura englobarà territoris que gaudeixen de proteccions diverses, com és el mateix PORN, i zones catalogades com a Àrees Naturals d’Especial Interès (ANEI) i Àrees Rurals d’Interès Paisatgístic (ARIP). La declaració farà que s’asseguri un determinat tipus de gestió en totes les activitats humanes per reduir l’impacte ambiental. La setmana que ve, també es preveu que el màxim responsable de Medi Ambient es reuneixi amb tots els batles dels municipis de la Serra per informar-los dels avantatges de la iniciativa.
"Tots els productes agroalimentaris produïts a la zona duran un segell de qualitat que servirà per identificar el lloc d’on procedeixen. Així, la serra de Tramuntana es convertirà en una marca de qualitat turística amb anomenada i farà que Mallorca no sigui coneguda arreu d’Europa únicament com una destinació de sol i platja", manifestà Miquel Àngel grimalt. Actualmanet a Balears, només l’illa de Menorca està catalogada com a Reserva de la Biosfera des de fa anys. En el seu moment, aquesta declaració comportà una imatge de prestigi afegida. Arreu de l’Estat, hi ha una quarantena de reserves d’aquestes característiques.