02 de desembre 2008

El baluard del Príncep tindrà una nova cara en sis mesos

dBalears.cat 2-12-2008
Cort restaurarà aquest indret històric en diferents fases que ja tenen data.
Les primeres obres que pugen a 425.869 € es licitaran per gener i els treballs consistiran a remodelar els 1.857 metres quadrats dels panys exteriors de l’avinguda Gabriel Alomar que envolten aquesta fortificació
Laura Morral . En sis mesos la murada exterior del baluard del Príncep estarà reformada. Aquest és el termini que té previst Cort per començar ja el projecte de remodelació d’aquest indret històric de Palma que tindrà un cost total de vuit milions d’euros i que la l’execució es dividirà en diferents fases. Segons informà ahir la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament, Yolanda Garví, les primeres actuacions començaran el segon trimestre de l’any 2009. Garví remarcà que el baluard del Príncep és una "peça clau" en el model de ciutat perquè esdevé el "nexe d’unió" entre el parc de la Mar i el nou espai verd de la façana marítima, cosa que contribueix a la creació del futur parc del Corredor de la Mar. En aquest sentit, detallà que amb aquestes obres es permetrà la creació d’un recorregut públic d’un total de 125.000 metres quadrats. El responsable del projecte és l’arquitecte Elies Torres que ja va resultar guanyador de l’execució de les obres l’any 1983.
Així, en aquesta primera fase, el pressupost de les quals puja a 425.869 euros, es duran a terme actuacions d’eliminació de la vegetació existent i la restauració de 1.857 metres quadrats de la murada exterior. En concret, seran 135 metres lineals de mur, que dóna a l’avinguda Gabriel Alomar i Villalonga, restaurats en aquesta fase. Alhora, tal com va exposar Garví, el projecte "bàsic i executiu" d’aquesta primera fase ja té "el vistiplau" de la Comissió de Centre Històric de l’Ajuntament de Palma i de la Comissió de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca. Després de la presentació de l’avantprojecte, el mes de maig passat, el Consistori ja té dates i preveu licitar les obres el mes de gener de 2009.

Primera fase
La primera fase, a banda de restaurar la cara exterior de les murades es preveu començar l’excavació al carrer Bala Roja, que permetrà trobar l’antiga murada renaixentista i valorar-ne l’estat de conservació, descobrir els dos darrers arcs del pont de la Porta del Camp que fins ara es trobaven ocults pels antics habitatges. Posteriorment es construirà una porta de coure que substituirà la paret de mur de formigó de la part baixa del llenç de murada. Ara, al pany més llarg hi ha una porta que es troba tapiada amb blocs de formigó. Aquesta paret es desmuntarà.

Segona fase
Durant el primer semestre de 2009 es redactaran els projectes per adequar 3.600 metres quadrats de la part de sobre del baluard que inclou entre d’altres la construcció d’una pèrgola de fusta, rampes o implantació de mobiliari urbà. Aquesta fase també inclourà la restauració dels 1.970 metres quadrats de la resta de la murada exterior que no s’ha inclòs en la primera fase i de les barreretes de la cara interior de la muradaLes obres començaran a finals de 2009 i es calcula que tindrien una durada aproximada de 18 mesos. L’import de la segona fase és de 3.237.964 euros.

Tercera fase
Aquesta tercera fase que encara no té data consistirà en la urbanització de l’àrea del fossat. A banda també es preveu la restauració integral del pont de la Porta del Camp. Aquesta reforma també contempla la restauració del pany de la murada. Aquests treballs consistiran en l’eliminació de tota la vegetació existent i es reformaran i canviaran tots els carreus que presentin un elevat grau de degradació. Així mateix continuaran els treballs arqueològics a la zona per analitzar l’estat de conservació de les possibles restes arqueològiques que s’hi puguin trobar al llarg de les obres.