04 de desembre 2008

Alcúdia destapa el tercer bastió

dBalears.cat 4-12-2008
Elena Ballestero. Tot i que sabien que existia, estaven soterrades per l’asfalt. Les restes estructurals del tercer bastió de la murada d’Alcúdia han quedat al descobert durant les obres de remodelació dels voltants de l’església parroquial. L’Ajuntament procedirà ara a netejar, adequar i senyalitzar les troballes que quedaran integrades dins una zona enjardinada. Les obres de reforma de l’aparcament situat al costat de l’església d’Alcúdia han destapat les restes estructurals del bastió construït damunt la muralla medieval l’any 1543 i que va ser esbucat després de la guerra espanyola.
Es tracta del tercer bastió de la murada medieval, incorporat al mateix temps que el bastió de la porta Roja i el de la porta del Moll durant una reforma documentada el 1543, "possiblement amb l’objectiu de poder incorporar maquinària pesant a les muralles", segons explica l’arqueòleg assignat a l’obra, Miquel Àngel Sastre. La troballa no ha agafat per sorpresa l’Ajuntament d’Alcúdia, promotor de la reforma de l’aparcament, ja que hi ha unes fotografies de la murada anteriors a la demolició del bastió que feien preveure la possible presència de restes sota l’asfalt. De fet, la reforma municipal disposa d’ençà que va començar, ara fa tres setmanes, d’un arqueòleg que supervisa tots els treballs, una prescripció imposada pel departament de Patrimoni del Consell de Mallorca.
La ubicació de les restes estructurals coincideix amb la zona enjardinada prevista en el projecte municipal pel qual l’Ajuntament netejarà i senyalitzarà les restes que quedaran a la vista i integrats a l’esmentada zona verda. Es modificarà una mica el projecte ja que es traslladarà un petit accés per als vianants que en lloc de creuar les troballes les vorejarà, tot plegat per tal d’afavorir-ne la visualització. Només s’ha excavat l’àmbit de l’obra municipal per la part del bastió que queda a la vista, que és la més pròxima a l’església. Així mateix, sembla que aquest baluard continua sota l’asfalt de l’avinguda principal i no s’hi preveu cap intervenció.
La troballa de restes històriques a la zona no és una novetat. Fa poc més d’un any la reforma de la plaça i les cases de Can Ramis, situada a uns metres, ja va deixar a la vista part de la muralla renaixentista. Dins l’àmbit del projecte de reforma que ara s’executa al costat de l’església també hi ha una cova funerària prehistòrica que fins ara no es podia visitar i que després de la reforma de l’aparcament tindrà un accés a través d’una escala. És una cavitat artificial amb més o manco la meitat de la superfície conservada, ja que la construcció de la muralla medieval la xapà en dos trossos.