05 de novembre 2008

Tresors populars

dBalears.cat 5-11-2008
El convent de les Caputxines obre al públic un nou espai de visita, sobre la bugaderia, en el qual es reprodueix una antiga cel·la i el tradicional planxador
Laura Acedo. Allà on hi ha espai, tot es guarda, i amb el pas dels anys, els elements donen fe de les tradicions perdudes. Com planxaven o com dormien les monges en el segle XVII i fins als anys 70? Ara, la resposta és palesa en una de les sales del convent de les Caputxines, al carrer de les Caputxines de Palma, on s’ha habilitat un nou espai de visita. Sobre l’antiga bugaderia, una post per cosir, flassades de llana que hi fan de matalàs, una granera de mànec curt, una pala, fil d’or i de plata, una cortina de tela de sac amb una estampa que feia de porta de les cel·les, planxes de vidre i de pedra o una estormia, entre molts d’altres elements, s’obren al públic a l’interior de la sala on antigament s’emmagatzemava la roba bruta i molla.
La nova estança del convent recrea fil per randa el que era una cel·la i el planxador tradicional on les monges prisaven minuciosament les teles i arrissaven els punyets de la roba litúrgica, un savoir faire que actualment al convent només és en mans de Sor Trinitat i de Sor Fàtima, i a punt de perdre’s a causa de la seva avançada edat. Amb més d’un miler de peces catalogades que donen vida a un gran volum d’elements de l’arquitectura popular mallorquina dins el cor de Ciutat, el convent de les Caputxines recrea per als visitants, en gairebé una desena de sales, la manera de viure de les religioses de clausura del segle XVII a l’Illa.
Amb el suport del Consell, des del seu Departament de Joventut i Igualtat, i de l’Institut d’Estratègia Turística del Govern, que hi han col·laborat amb 6.351 euros entre tots dos, el convent té ara un nou espai per mostrar alguns d’aquells elements tradicionals que formen part del patrimoni cultural de Mallorca, alhora que ajuden a reviure antics oficis, costums i maneres de fer pròpies de l’Illa. Fotografies de les monges que mostren les seves habilitats per planxar i arrissar; i panells en català, castellà, anglès i alemany que expliquen les diferents tècniques artístiques de la neteja i la planxada, completen la nova sala, un espai afegit a les visites del convent, pel qual han passat des de 2003, any en què s’iniciaren, més de 2.500 persones.