15 de novembre 2008

Santa Margalida: Son Real ja és BIC

dBalears.cat 15-11-2008
El Consell de Mallorca incoà ahir l’expedient per protegir amb la categoria de zona arqueològica l’àrea de Son Real. La mesura hi “impossibilita” la construcció del camp de golf
Antoni Pol . El Consell de Mallorca aprovà ahir la incoació de l’expedient per declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) amb la categoria de zona arqueològica l’àrea de Son Real, a Santa Margalida.
El terreny preservat inclou una àmplia extensió que arriba fins a quatre quilòmetres des de la mar en direcció a l’interior de Mallorca. La protecció afecta tant la finca pública de Son Real –que el Govern comprà amb els doblers recaptats amb l’ecotaxa– com altres de privades.
Tal com assenyalà el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, l’àrea declarada BIC "és una de les zones de Mallorca que més restes arqueològiques concentren". D’altra banda, s’ha de recordar que des del punt de vista legal qualsevol jaciment arqueològic és, per si mateix, Bé d’Interès Cultural. En aquest sentit, l’expedient que es va incoar ahir delimita i marca de manera específica quina és l’àrea de protecció concreta de Son Real.

Suspensions
D’aquesta manera, la construcció del camp de golf és ara "pràcticament impossible", tal com indicà Cerdà. El Consell ja hi havia denegat l’interès general sol·licitat per l’empresa promotora del golf, una denegació sobre la qual encara s’han de pronunciar els tribunals. En cas d’obtenir una sentència favorable, la promotora hauria d’al·legar ara contra la declaració de Son Real com a BIC.
La plataforma Son Real no té preu es felicità per la mesura i recordà que "nosaltres i el GOB ja l’havíem sol·licitada l’any 2005".