21 de novembre 2008

L’informe ja és a Patrimoni

dBalears.cat 21-11-2008
Els arqueòlegs de Son Espases Vell han remès al Consell la seva proposta de trasllat dels jaciments.
Armengol diu que el Consell promourà un centre d’interpretació museística
Francesca Marí . El Consell de Mallorca ja té a sobre la taula l’informe dels arqueòlegs sobre Son Espases Vell. Ahir mateix l’Ib-Salut remeté a la presidenta del Consell, Francina Armengol, l’estudi tècnic realitzat per Marilena Estarellas, Pep Merino i Francisca Torres. Per altra banda, els mateixos arqueòlegs també registraren ahir a Patrimoni el mateix informe. A l’estudi assenyalen que "els arqueòlegs de l’Ib-Salut recomanen el trasllat dels jaciments". Així ho assegurà ahir vespre Armengol qui afegí que la institució que ella presideix "promourà perquè es faci un centre d’interpretació a aquella mateixa zona", afegí. Així i tot, Armengol puntualitzà que aquesta decisió està subjecta als estudis de la ponència tècnica, malgrat que la decisió final serà política: de la Comissió de Patrimoni.
Els arqueòlegs, tal com anunciaren dimarts, aposten en aquest informe pel trasllat de les restes trobades a la zona i ubicar-les a les cases de Son Espases. "Encara que aquesta és només una proposta", asseguraren. En el primer informe que remeteren al Consell, l’equip arqueològic ja asseverà que és "molt difícil integrar les dues realitats: l’arqueològica i la de les obres".

"Desaparició amb urgència"
Els arquitectes de la constructora, Reinaldo Ruiz i Julián Arranz, foren molts més contundents en el seu informe i asseguren que "és impossible matenir les restes in situ", a més de demanar "amb urgència" la "desaparició" de les restes del lloc que ara ocupen. Sobre el temps que necessitaren els arqueòlegs per desplaçar les restes del seu lloc original fins a un altre indret, la restauradora Margalida Munar assegurà dimarts que es podria fer en dos mesos. Ara bé, primer cal tenir un estudi molt precís i minuciós sobre la localització, la direcció i l’enumeració de tots els elements del jaciment. Precisament l’informe remès ahir se centra en la manera com es tractarien els jaciments i com seria el desplaçament.
Per la seva banda, la consellera insular de Cultura i Patrimoni, Joan Lluïsa Mascaró, afegí que l’informe entregat ahir pels arqueòlegs no es debatrà en la propera ponència tècnica de dia 25, sinó que primer caldrà que els tècnics del Consell facin els estudis tècnics i jurídics pertinents. "Només anirà a la Comissió de Patrimoni una vegada la ponència tècnica n’hagi donat el vistiplau", assegurà.