24 de novembre 2008

El parany de Son Espases

diariodemallorca.es 24-11-2008
SEBASTIÀ VERD . La troballa d´un jaciment arqueològic d´alt valor històric just devora l´àrea d´urgències del futur hospital de Son Espases no fa sinó sumar elements al parany parat per l´anterior govern. El Partit Popular perdé les eleccions, però el nou pacte de progrés ja no pogué fer res per evitar la malifeta, atès que el cost -en tots els sentits- hagués estat insuportable. Va ser, segons el president Antich, una decisió presa a contracor. Una traïció, segons la Plataforma Salvem la Real i les entitats ciutadanes que més feren, sense aconseguir-ho, per aturar el macrohospital que substituirà Son Dureta i que des del PP, de forma malintencionada, volgueren batiar com a Nou Son Dureta. I, en efecte, quelcom de traïció hi va haver a la decisió de continuar les obres, perquè suposava el vist-i-plau definitiu a un projecte que no tenia cap ni peus i que ha hipotecat financerament la Comunitat Autònoma i urbanísticament el futur de Palma.
Son Espases és un parany que esdevengué insalvable un cop adjudicades les obres i aixecat el buc de l´edifici. L´anterior govern confiava en tornar a guanyar les eleccions, però per si un cas n´accelerà l´inici de les obres per impossibilitar la marxa enrere. Es va sortir amb la seva. De res serviren les protestes ciutadanes per protegir l´entorn de la Real o els avisos de possibles troballes arqueològiques davant un PP disposat a consolidar el seu afany desenvolupista i els interessos especulatius que hi havia rere l´operació ( per cent, des del partit ningú no ha donat encara cap explicació lògica sobre l´elecció de Son Espases. Només l´ex regidor d´Urbanisme, Rodrigo de Santos -actualment empresonat- s´hi referí en una ocasió, però sense arribar a aclarir res) Al final aconseguiren el seu propòsit, amb la paradoxa de que qui l´executa són part fonamental d´aquells que s´hi oposaven.
Hom continua pensant que millor hagués estat una remodelació de Son Dureta i, en qualsevol cas, substituir la política de fer macrohospitals per incidir en l´atenció primària o l´atenció especialitzada a través de centres més petits, més saludables i que no impliquessin haver d´emprar el bisturí urbanístic que, al capdavall, era la única cosa que semblava interessar al promotors de Son Espases. Però el PSOE i els seus socis caigueren a la trampa i no se´n saberen sortir. De manera que ara, davant el nou parany -que en realitat és una continuació del primer- no els queda altra alternativa que traslladar de lloc el jaciment arqueològic, si és que el volen conservar, enterrar-lo o forçar a una improbable reforma de l´edifici que retardaria les obres i que n´incrementaria molt més el pressupost.

En realitat, cap de les solucions és bona. El problema és, i ho continuarà sent indefinidament, Son Espases. No té volta de fulla. Com tampoc no la té, per ara, el model econòmic, i urbanístic -el gran parany- que ens han deixat en herència els governs del Partit Popular. Son Espases no només posa en perill el patrimoni arqueològic sinó que desestructura el sistema vial de Palma i fa necessària una nova carretera d´accés. Alhora, els nous accessos, com les noves autopistes, formen o tendeixen a formar nous nuclis de població o n´expandeixen els ja existents. Hi ha més població que requereix més atenció, més escoles, encara més carreteres i també més hospitals. Un cop caiguts en aquesta trampa no hi ha sortida possible.
Hom recorda allò que fa anys succeí amb el poblat talaiòtic de Son Oms, que a principis dels anys setanta impedia la construcció de la segona pista de Son Sant Joan. Com a mal menor fou traslladat de lloc -com ara es pot fer amb el jaciment de Son Espases- i des de llavors roman oblidat a una cruïlla inaccessible de l´autopista que va a l´aeroport. En realitat, el parany de Son Espases és el mateix que obliga a seguir endavant amb un model econòmic i social absolutament insostenible. Encara no s´havia acabat la segona pista de l´aeroport i ja se´n parlava d´una altra. N´hi ha qui creuen que encara fan falta més autopistes. O que si no s´amplia el port de Palma tendrem greus problemes de proveïment. El problema és que tenen raó. Ara començam a ser conscients de que cal frenar, de que la bolla no pot créixer més, perquè ja no té cabuda a un territori limitat com el nostre. Però hi ha una crisi i el nombre d´aturats amenaça a ser ofegador. El parany, doncs, es fa més gros de cada dia i tanca la sortida a qualsevol solució.
De veres que això no té remei?