27 de novembre 2008

Corredor emmurallat

dBalears.cat 27-11-2008
El baluard del Príncep canviarà de fesomia amb una nova porta i el descobriment de part de la murada
Francesca Marí . La rehabilitació de la zona de les murades, des de l’Hort del Rei fins al baluard del Príncep, fa anys que arrossega. El procés administratiu s’inicià fa 33 anys i no fou fins al 2007 quan s’acabà el projecte d’enderrocament de les edificacions militars del baluard del Príncep. Les intervencions arqueològiques en aquell indret s’han allargat un any i han permès la descoberta del fossar renaixentista, l’antic pont de la Porta del Camp i el pany murari. Ara bé, fa temps que el recinte es troba tancat en l’espera d’una segona execució, que a la fi sembla que arribarà. Dimarts la ponència tècnica de Patrimoni aprovà la primera part del projecte de restauració fet per Martínez-Lapeña-Torres Arquitectes SL i que preveu rehabilitar els panys de murada, el pont o obrir tot l’àmbit del baluard a Ciutat.
El projecte arqueològic vol retornar a l’indret la fisonomia i majestuositat d’aquesta obra iniciada l’any 1597 i acabada el 1606. De moment, l’equip se centrarà només en una sola zona, amb la documentació del cos de guàrdia adossat a la Porta del Camp i l’altura de la murada renaixentista. Així les coses, es restauraran els panys de murades per la cara exterior (la que dóna a l’avinguda Gabriel Alomar i Villalonga), es repicaran les juntes entre carreus per sanejar-los i s’estudiaran els que estiguin més malmesos. A més, s’enderrocarà el mur de la portassa de la murada, avui tapiat amb bloquets.
Ara bé, la intervenció que més s’apreciarà és l’enderrocament del mur de la zona del carrer de la Bala Roja. Amb això es deixarà al descobert "gran part de la murada renaixentista" i descobrirà "la totalitat de l’alçat del pont de la Porta del Camp", segons l’informe de l’arquitecte presentat al Consell. Dins el pressupots de Cort per al 2009 es preveu la inversió de més d’un milió d’euros per a la rehabilitació d’aquest enclavament històric que pot reflectir millor la Palma emmurallada d’altre temps.