16 d’abril 2008

Retoren a Palma els tresors d'«Ítaca»

Diari de Balears Digital 16-4-2008


Les peces descobertes al vaixell grec de Cala Sant Vicenç tornaren ahir a Mallorca restaurades
Imatge de les àmfores que formen part de la descoberta.
F.MARÍ. Palma. Tot començà fa sis anys i l'escomesa encara no ha acabat, malgrat que podria estar a prop. Ahir dematí arribaren a Mallorca part de les peces que es trobaren al vaixell grec de Cala Sant Vicenç després d'haver estat durant anys en els laboratoris de restauració i conservació del Centre d'Arqueològia Subaquàtica de Catalunya (CASC). El vaixell grec, datat del segle VI abans de Crist, fou descobert per un grup d'arqueòlegs l'any 2002 i suposà un document de primer ordre per al coneixement de la navegació comercial grega a l'extrem occidental de la Mediterrània. Ara, aquesta informació, es veurà complementada per l'estudi exhaustiu que s'ha fet sobre cadascun dels objectes restaurats pels professionals del CASC i que es podria divulgar arreu del món per la seva importància. En un primer moment, els vestigis hel·lènics es mostraran al Museu de Mallorca.
Aquest mateix centre fou el dipositari ahir dematí de prop d'una cinquantena de capses que contenien el patrimoni duit des de Girona. Entre les peces retornades hi ha objectes de tipologia ben diferents, entre els quals destaca un casc de bronze completament restaurat. En el moment de la troballa, el casc estava del tot cobert per la concreció i altres objectes com escopinyes. «La tasca de restauració dels objectes de metall i de fusta ha estat la més complicada», destacaren ahir fonts properes al Centre Arqueològic català. «I més si és té en compte que a l'interior del casc es conserva una reixat interior que també s'ha restaurat», asseveraren. A més d'objectes de metall, també s'han retornat a Mallorca altres materials de ceràmica, tant fragments com objectes ja reconstruïts.
Així i tot, s'ha de dir que una altra part de les troballes que es pogueren documentar a les prospeccions (fetes el 2002 i el 2004) romanien ja exposades al Museu de Mallorca.La majoria de material extret a les campanyes arqueològiques, que codirigiren Ferran Tarongí i Xavier Nieto, demostren l'activitat comercial del vaixell grec i feren palès l'espai comercial compartit que hi havia entre grecs i púnics el segle VI a C.
Gran part del carregament d'aquest vaixell estava format per una sèrie de productes grecs, especialment àmfores de vi i vaixella ceràmica, d'origen divers dins l'espai grec de la mediterrània central. També es trobaren contenidors i vasos ceràmics provinents de Massàlia i, encara que amb una presència més minoritària, àmfores i altres productes de la Mediterrània oriental.
El descobriment del vaixell, que una vegada acabada la campanya arqueològica del 2004 es va tornar a cobrir perquè no es pogués fer malbé, és la nau més antiga descoberta al nostre litoral. Amb un eslora d'entre 15 i 20 metres, es troba en bon estat de consevació i va convertir la troballa en una de les més rellevants del seu gènere. Aquesta ha suposat una clau fonamental per matisar les relacions comercials en el món antic i per aprofundir en el coneixement de l'arquitectura naval de l'època.