29 d’abril 2008

Palma 1936-83: la història en imatges

Diari de Balears Digital 29-4-2008

Més de 300 fotografies repassen els canvis socials i polítics més importants de Ciutat en cinquanta anys

F.M. Palma. Entre el 1936 i el 1983 Palma va viure un canvi econòmic, polític i social cabdal que trasbalsà i transformà els costums de la ciutadania. Les lluites de la Guerra Civil, la conseqüent postguerra, la repressió franquista i, després de trenta anys, els primers avanços cap a allò que hom anomena democràcia marcaren la història i la manera de ser de generacions senceres.
Dins la memòria col·lectiva del poble han quedat fixats els esdeveniments claus d'aquells cinquanta anys «transformadors». Tanmateix, masa vegades, els fets quotidians que marcaren aquesta història cauen en l'oblit. Les imatges són el principal element per recordar-ho i no repetir els mateixos errors que en determinats casos es cometeren.
Sota la premissa de la divulgació de la història, el 1997 l'Institut d'Estudis Baleàrics posà en marxa una exposició fotogràfica sobre els canvis de Ciutat dins aquests cinquanta anys. La resposta fou positiva i la institució s'encoratjà per prosseguir el projecte Palma 1840-2000 i, el passat desembre, l'IEB recuperà l'exposició a la Casa de Cultura de Ciutat. Ara tot aquest llegat ha quedat plasmat en el paper. Així doncs, l'Institut comandat per Sebastià Serra recull en un llibre 302 fotografies ben significatives de la història de Palma.
L'alçament franquista, la vida quotidiana dels anys 40, les transformacions urbanístiques i socials de Palma dels anys cinquanta i seixanta o les mobilitzacions socials dels anys setana són només alguns exemples dels paratges fotogràfics que plasma el catàleg elaborat per Xavier del Hoyo i per Arnau Company.