23 d’abril 2008

Arca Llegat Jueu reconeix la tasca investigadora de Ferrà i Martorell

Diari de Balears Digital 23-4-2008
L'associació també entregà la «Placa de reconeixement» a Embat

F.M. Palma. L'escriptor, periodista i membre del Consell Editorial de Diari de Balears, Miquel Ferrà i Martorell, i la responsable de la llibreria Embat, Glòria Forteza-Rey, reberen ahir les «Plaques de reconeixement» que entrega anualment Arca Llegat Jueu per la seva tasca investigadora i difusora sobre la cultura jueva. El lliurament dels guardons coincidí amb una conferència que el mateix Ferrà i Martorell pronuncià sota el títol Viatge oníric pel mapa dels Cresques.
El president d'Arca Llegat Jueu, Manel Quadreny, fou l'encarregat de realitzar les presentacions dels dos premiats, de qui lloà la tasca que des de fa anys realitzen, cada un des del seu camp, envers la cultura jueva. «Ambdós coincideixen en una cosa, que no ho fan per interessos econòmics, sinó perquè realment els agrada. Aquest és un premi per animar-los a continuar», explicà Quadreny davant un auditori ben ple i encapçalat pel director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, i pels regidors de Cort Andreu Ferrer i Nanda Ramon.
Miquel Ferrà i Martorell parlà «d'un mapa conegut i explicat: l'Atles dels Cresques», afirmà. Durant la dissertació sobre el mapa d'Abraham i de Jafudà Cresques, l'investigador i periodista confirmà que està preparant un llibre sobre la gran obra d'aquests dos cartògrafs, el seu mapamundi de 1375. «És una obra cabdal per entendre el descobriment d'Amèrica i una visió nova del món», assegurà.
Per la seva banda, la llibreria Embat, dirigida por Glòria Forteza-Rey, rebé aquest reconeixement «per la seva tasca de difusió de llibres relacionats amb la cultura jueva, ja que és l'única que presenta un espai dedicat a aquesta temàtica», remarcà Quadreny.