Diari de Balears Digital 17-4-2008
Un concert a càrrec de Roberto Marini inaugurà l'instrument restaurat pel mestre Grenzing
F. MARÍ. Palma. Després de 26.000 hores de treball curós, la basílica de Sant Francesc torna a lluir el seu orgue totalment recuperat, reconstruït i actualitzat.
La sonoritat d'aquest tresor històric podrà escoltar-se de bell nou demà a les 20.30 hores amb un triple concert inaugural a càrrec de Roberto Marini. La tasca de reparació i reconstrucció ha estat obra del mestre Gerhard Grenzing, que ha hagut de bastir peça per peça totes les entranyes de l'instrument, que havia estat «desballestat» en els anys cinquanta del segle passat.
L'any 1772, el mestre Jordi Bosch realitzà la intervenció de l'orgue de la basílica franciscana, que el bastí amb un estil propi i diferenciat de la resta de les zones peninsulars. Un caràcter personal pel qual, com explicà el mestre Grenzing, «l'orgue parla com vosaltres, ja que ofereix una sonoritat que té una gran semblança amb el parlar mallorquí». En realitat, feia més de vint-i-cinc anys que l'instrument no s'avenia amb la seva musicalitat original.
«Un orgue es deteriora per dos factors: el temps i la mà de l'home, i aquesta darrera pot ser un cop mortal», explicà el pare Antoni Martorell. Aquest darrer factor fou, doncs, la causa que l'orgue perdés la seva sonoritat i també part de les seves entranyes. «Entre els anys 1951 i 1956 se'n dugué a terme una reforma infausta sense criteri ni seny», explicà ahir Martorell durant la presentació de la restauració als mitjans.
Prova d'això és un grafit que es trobà a les entranyes de l'orgue i que, segons el músic franciscà, asseverava: «Qui ha estat aquell salvatge que ha assassinat l'instrument?».
La intervenció de Gerhard Grenzing no ha estat sols una tasca de restauració o recuperació d'un instrument històric, sinó que el que s'hi ha pretès era adaptar-lo a la nova realitat musical. En definitiva, adaptar-lo als nous temps. La façana exterior de l'orgue i algunes de les trompetes horitzontals són els elements que es conserven de l'original, la resta ha estat tot fet de nou. Aquesta feina, que s'ha allargat per espai de tres anys, ha tingut un pressupost total de 854.216 euros, que han aportat el Consell de Mallorca, l'Instituto del Patrimonio Histórico Español, el Govern balear, Cort i la Fundació Banc de Sabadell.
Un treball que ha deixat palesa la tradició organística que hi ha hagut durant segles a Mallorca i de la qual ara es podrà tornar a gaudir de nou.