27 d’octubre 2007

Troben restes del que podria ser el port de la ciutat romana de Pollèntia


Diari de Balears Digital 27-10-2007
El Consell ha aturat una obra al Port d’Alcúdia en detectar diversos fragments ceràmics

Imatge: Les màquines excavadores estan aturades després d’haver trobat restes ceràmiques.

E.BALLESTERO. Alcúdia. El Departament de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca ha paralitzat les obres de construcció d’un bloc d’habitatges plurifamiliars al Port d’Alcúdia en trobar el que podrien ser les restes del port de la ciutat romana de Pollèntia. Pendents de realitzar les prospeccions arqueològiques pertinents, si finalment es comprova que, a més de les restes ceràmiques, hi ha restes estructurals, es confirmaria una teoria mai provada fins ara: que les restes del port de Pollèntia es troben sota aquesta zona de la ciutat.
El director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà (Bloc), confirmà ahir la troballa i explicà les repercussions arqueològiques que se’n poden derivar. «El nostre arquitecte farà una avaluació; si surten únicament restes de ceràmiques, probablement no tindrà major repercussió, però si surten estructures serà necessària una excavació més completa», va dir Cerdà, que avançà que en aquest últim cas s’ampliaria l’àmbit de la zona arqueològica de Pollèntia.
La troballa de les restes ceràmiques es produí gairebé per casualitat. Un arqueòleg que passava per la zona de les obres veié el que semblaven ser restes d’àmfores i ho comunicà a l’Àrea de Patrimoni del Consell que envià un inspector a les obres. Després de comprovar la veracitat de la denúncia,el Consell de Mallorca ordenà dijous la paralització immediata de les obres de construcció al solar situat a la cantonada dels carrers Coral i Març i Estany, propietat d’Antoni Cerdà i que té llicència municipal d’obres.
L’ordre de paralització serà vigent durant els pròxims vint dies, que és el termini màxim que tardarà l’arqueòleg principal del Consell a fer la seva avaluació.
El propietari del solar i promotor de l’obra, Antoni Cerdà, explicà ahir que durant la inspecció d’obra que realitzà el Consell de Mallorca fa dos dies «van fer treure un cop de pala del fons de l’excavació i van sortir uns quants testimonis, petits trossos d’àmfores que creuen que són de l’època romana.» Cerdà detallà que «sembla que aquesta zona era l’antic port i a una profunditat d’uns quatre metres hi ha una franja de terreny més grisa que la resta, que són farcits de trossos».
El propietari del solar ha contractat els serveis d’un arqueòleg perquè supervisi l’obra una vegada rebin l’autorització del Consell de Mallorca, i és que encara que mostra la seva curiositat pel que pugui trobar-se durant les prospeccions «potser surt una cosa que portar al museu», diu, però descarta que hi hagi restes estructurals. «Pens que restes estructurals no n’hi ha, perquè no hem tret ni una pedra, només el que semblen restes ceràmiques», va dir Antoni Cerdà.
L’Ajuntament d’Alcúdia ha rebut una notificació del Consell de Mallorca perquè comprovi, durant el termini preventiu que s’ha estipulat, si les obres de construcció continuen aturades. El batle alcudienc, Miquel Ferrer, va confirmar que s’han interromput els treballs tal i com demana el Consell i confirmà, tal i com assegura el propietari, que l’obra disposa de la pertinent llicència municipal d’obres.