12 d’octubre 2007

El valor patrimonial del monument de sa Faixina pot evitar que l’esbuquin

Diari de Balears Digital 12-10-2007
La Comissió de Patrimoni dirà la darrera paraula quan s’aprovi la llei de Memòria Històrica
MARIA QUES. Palma. L’aprovacio de la llei de Memòria Històrica al Congrés dels Diputats podria significar que el monument als morts, en l’enfonsament del creuer Baleares del parc de sa Faixina de Palma, fos esbucat. La futura normativa contemplarà exepcions per a la conservació de simbologia de la dictadura franquista pel seu valor patrimonial.
Algunes fonts consultades explicaren que, una vegada estudiat el text final de la llei, seran els tècnics de Patrimoni els que hauran de comprovar si aquest monument feixista té algun valor patrimonial que s’ajusti a les excepcions plantejades en el text.Mentre s’aprova la normativa al Congrés dels Diputats, des de l’Ajuntament de Palma ja s’està treballant per llevar els símbols franquistes del municipi.Pel que fa al polèmic monument, el consistori té un acord per «contextualitzar i ubicar l’obelisc en el seu moment històric mitjançant un placa explicativa que ressalti els actuals valors democràtics».
Però aquest no és l’únic símbol que desapareixerà o es modificarà a Palma. De fet, el passat 18 de juliol, la batlessa, Aina Calvo i el tinent de batle, Eberhard Grosske, es reuniren amb representants de l’Associació de Recuperació de la Memòria Històrica.En aquesta reunió es pactaren actuacions a realitzar per part del consistori i en les que ja s’està fent feina de valent, com ara la recuperació d’aquells funcionaris represaliats o la creació d’una medalla amb el nom de Josep Darder, el batle republicà afusellat per les seves idees.