05 d’octubre 2007

Qui planifica què? Son Espases i l´urbanisme a la carta

diariodemallorca.es 5-10-2007
ASSOCIACIÓ TAULA D'ARQUITECTURA No és possible que l´any 2007 no se sàpiga encara on s´ubicaran les grans infrastructures ni quin model urbanístic s´ha de seguir, tant a l´illa de Mallorca com a l´àrea metropolitana de Palma.
Com pot ser que el Pla Territorial Insular de l´illa de Mallorca no resolgui definitivament tots aquests problemes i que la Revisió del Pla General de Palma encara els resolgui menys.
Els governants de torn no poden especular en funció del color polític que representen. No han de voler resoldre tots els problemes en el termini d´una legislatura ni donar respostes improvisades cada vegada que sorgeixi una necessitat, ja siguin autopistes, ampliacions d´aeroport, universitat, façana marítima, hospitals, etc.
La qüestió és que sembla que no han pensat mai que algun dia mancarien escoles, hospitals o carreteres en aquesta illa. Ningú s´ha plantejat que aquí hi hauria un creixement desmesurat o una immigració cridada perquè hi hagués aquest creixement.
No pot ser que els governs no es preocupin per cercar un model que doni solucions d´aquí a 50 anys i que cada vegada que apareix una necessitat concreta s´hagi de discutir permanentment quina solució és la millor o la pitjor.
Perquè ara és Son Espases, però demà serà la façana marítima, després vendrà el palau de congressos i més endavant el tren; i així fins que vulguin els polítics.
Ara el Govern s´ha d´enfrontar a tots aquests problemes heretats, sense que estigui enllestit el model o el pla que els hauria de regular, i haurà d´acudir a l´espavilat il·luminat de torn perquè trobi la solució, d´aquesta manera es farà un urbanisme a la carta per resoldre els problemes que vagin sorgint.
El Govern ha de donar solucions definitives i no fer canvis improvisats, encara que es resolgui un problema concret. L´hospital de referència no es pot canviar de lloc, ara a Son Espases ara a Son Hugo, com si fos un segell, encara que doni resposta a un problema concret. Aquest govern ha de tenir les alternatives prèviament estudiades. Les propostes han d´estar prèviament pensades. Una alternativa de govern és la que es planteja les solucions a priori i, si no té la feina feta, és millor que fugi d´aventures i que opti de manera pragmàtica per millorar les solucions que té damunt la taula.
Vivim una història semblant a la del Pacte de Progrés. Molts pensen que es passaren quatre anys fent estudis de viabilitat i encarregant informes per solucionar els problemes.
És necessari assentar les bases de futur d´aquesta illa i de l´àrea metropolitana. S´han de donar solucions per a la ubicació dels grans equipaments socials; de les infrastructures viàries, de transport, sanitàries, d´habitatge, docents, etc.
No és comprensible que avui encara no sapiguem cap a on anam i que cada dia que passa el Govern ens surti amb una proposta nova a un problema vell.
No podem continuar improvisant, com s´ha fet fins ara:Era necessari que per arribar a Manacor 10 minuts abans es construís un desdoblament milionari que malmet el territori?Era necessari que per anar a Llucmajor es construís una autopista de secció continental?Perquè es feren deu andanes a la plaça Espanya? si tanmateix no tenim pla de transports ferroviaris. I amb el metro, què farem? anar només des de la plaça d´Espanya fins al polígon de Son Castelló o fins a la Universitat? No ho feim bé. Necessitam urgentment una revisió del Pla Territorial Insular de l´Illa de Mallorca i de la Revisió del Pla General de Palma vigent.
Tenim un territori limitat, on qualsevol cosa que es fa repercuteix negativament si no es respecta de manera escrupolosa l´entorn. Tot el que faci a partir d´ara ha d´estar planificat i s´ha de dur a terme i executar com si fos una operació a cor obert. No s´hi val equivocar-se, perquè el territori del que disposam és massa sensible. Les actuacions a partir d´ara han de ser encertades. No ens podem equivocar més.
L´urbanisme a la carta o de segell s´ha d´aturar. No es pot fer una presó, un hospital de referència o una universitat sense una planificació adient. No podem refer tres vegades el parc de les estacions. No podem transformar d´aquesta manera el territori. Aquestes illa es mereix molt més, ja s´ha demostrat la inutilitat dels nostres governants per resoldre els problemes i aquí tenim el resultat, no sabem què fer amb la nostra terra, més que destrossar-la cada vegada més.
Què feim? Infrastructures desproporcionades, perquè? Per guanyar les eleccions?Per favor, per què no ens asseiem i planificam? No és necessari que guanyi ningú en concret, només que hi guanyem un poc tots és suficient. Planifiquem.