Diari de Balears Digital 28-10-2007
Imatge d’arxiu de Can Domènech, antiga seu de la Fundació Bryant de Pollèntia
El centre d’investigació arqueològica, que nasqué el 1957, treballà fins a l’any 1997
Imatge d’arxiu de Can Domènech, antiga seu de la Fundació Bryant de Pollèntia.
A.L. Palma. Han passat més de cinquanta anys des que el filantrop americà William Junior Bryant arribà a Mallorca interessat pels treballs d’investigació arqueològica que s’estaven duent a terme, puntualment, a Alcúdia i per descobrir, sobretot, part de la riquesa patrimonial que amagava l’Illa. La seva tasca, dècades més tard, seria recuperada pel Consorci de la Ciutat Romana de Pollèntia. Des del 1994, hi ha constància d’ajuts econòmics per part de Bryant, destinades a subvencionar part de les excavacions a Pollèntia. A la dècada dels cinquanta es féu un pas qualitatiu amb l’adquisió d’un immoble dins del centre d’Alcúdia. Aquest espai va ser destinat a ser la seu del Centre Arqueològic hiHispanoamericà de les Illes Balears. El 3 d’octubre del 1957 va tenir lloc l’obertura de la seu de la Fundació Bryant, al Casal de Can Domènech d’Alcúdia.
Can Domènech continua sent un dels edificis més representatius d’Alcúdia i té els seus orígens en l’època gòtica.El 1957 es posaven els ulls en aquesta anitiga casa, que permetia que s’adaptàs a les necessitats de les tasques de la pràctica arqueològica i es consolidassin les intencions de la Fundació Bryant. D’aquesta manera, es garantia la seva continuïtat i els seus objectius científics. «La creació del centre fou un moment històric per a l’arqueologia, ja que era la primera casa a Mallorca que es destinava als treballs d’investigació», explicà Margarita Orfila, responsable de les investigació de Pollèntia i catedràtica de la Universitat de Granada.
Finalment, la fundació redactà els seus estatuts i va nomenar la junta rectora, sent patró William J.Bryant, president Luis Pericot i vicepresident Martín Almagro.
L’obertura de la casa suposà la creació d’un important equip d’investigació. A més, s’hi reuniren anualment tota una sèrie d’especialistes per treballar a Pollèntia, cosa que va fer que aquestes intervencions fossin unes de les més valorades de totes les realitzades en la dècada dels cinquanta i seixanta. El treball va continuar fins a 1997, data en la qual el Consell va rebre les competències de gestió de patrimoni, transferides des del Govern i, a més, va tenir lloc l’anunci de la Bryant Foundation de l’acabament de les seves activitats a l’Illa. La Casa Bryant, tal com la reconeixien els arqueòlegs, desapareixia, però el seu esperit encara és recordat per tots ells. El 2000 naixia el Consorci de la Ciutat Romana de Pollèntia, entitat gestora del jaciment, els objectius dels quals foren divulgació i dinamització.