29 d’octubre 2007

La ponència tècnica de Patrimoni aprova avui el permís per excavar Son Espases

Diario de Baleares Digital 29-10-2007
La decisió final es prendrà la setmana que ve i les tasques podrien començar el desembre
Les arqueòlogues delimitaren dues zones d’especial interès, que ara seran excavades.
F.MARÍ. Palma.La ponència tècnica de Patrimoni preveu aprovar avui el primer tràmit per a l’excavació als terrenys de Son Espases Vell. Aquesta era la petició que les dues arqueòlogues, Francisca Torres i Magdalena Estarellas, realizaren al Consell de Mallorca el passat mes de juliol. La reunió d’avui a la direcció insular que encapçala Gabriel Cerdà suposarà la primera passa per al permís d’excavació que haurà de ser ratificat la setmana que ve a la Comissió de Patrimoni.
Torres i Estarellas iniciaren les prospeccions arqueològiques a Son Espases el passat 9 de maig contractades per la UTE que encapçala Dragados. Una vegada realitzades unes 250 mostres determinaren dues zones «perilloses» d’especial interès. D’una banda, un espai enmarcat dins l’anomenada Zona Arqueològica 3 que, segons les arqueòlogues, és d’una extensió «considerable». En ella s’hi trobaren un conjunt d’àmfores col·locades una vora l’altra i que podrien fer part d’un conjunt funerari. Aquestes peces són púnicobusitanes i les empraven els talaiòtics i d’altres grecollatins, que podrien datar de finals del segle II o I abans de Crist.
El segon indret d’interès es troba a la Zona Arqueològica 4 i en ell s’hi va localitzar una estructura en bon estat que podria pertànyer a un santuari i que estaria datat també del talaiòtic final. Aquesta construcció podria formar part d’un antic santuari i confirmaria la tesi de J. Aramburu sobre l’existència d’un poblat talaiòtic a Son Cabrer. Les restes localitzades a Son Espases Vell farien part d’un conjunt funerari d’aquest poblat.
Una vegada aprovat el permís la setmana que ve, les excavacions s’iniciaren el mes de desembre i es preveu que s’allarguin per espai d’entre sis a dotze mesos. Així mateix cal destacar que els treballs de les arqueòlogues no afectarien a grans trets les obres de l’hospital. Només les tasques a la zona on se suposa que hi ha la necròpoli, ja que es podrien trobar nous enterraments vora l’edifici principal.