dBalears.cat 17-5-2009
La Ponència Tècnica de Patrimoni determinarà dimarts si autoritza l’aixecament del jaciment trobat el novembre passat pels arqueòlegs
El trasllat del jaciment de Son Espases Vell pot ser imminent. La Ponència Tècnica de Patrimoni haurà de decidir dimarts que ve, dia 19, si fa efectiu o no l'aixecament de les estructures trobades on s'ha d'ubicar l'accés a la porta d'urgències del futur hospital.
Fa un any i mig que els arqueòlegs treballen en els terrenys de Son Espases, però no fou fins al novembre passat que s'hi localitzaren unes estructures datades entre els segles II i I abans de Crist. L'Ib-Salut i els arqueòlegs ja han presentat tots els informes requerits per Patrimoni per tal que es faci efectiu el trasllat de les peces, una a una, des del seu lloc natural a un espai encara sense concretar; això sí, dins el recinte de Son Espases.
Des de l'inici de la troballa fins avui les hipòtesis sobre la funció del jaciment han baratat. En un primer moment apuntaren que feien part d'una zona sacra o de tipus litúrgic que podria assimilar-se al món ibèric. Avui també es planteja la idea que fou un assentament romà.
L'informe arqueològic assenyala que hi ha una estructura principal ben delimitada i dues més de situades al seu costat. Aquestes es comuniquen mitjançant uns passadissos que han estat determinats. Aquestes restes estructurals estan fetes de pedres de petites dimensions ajuntades amb fang. A més, s'hi han trobat diversos enllosats, la majoria dels quals tenen forma quadrada i estan composts per lloses planes, treballades, col·locades una al costat de l'altra i travades amb fang i falques.
Pel que fa a la ceràmica trobada darrerament, no divergeix gaire de la que els arqueòlegs fixaren en un primer moment. Es tracta de fragments d'àmfores que estaven col·locats tant en posició horitzontal com en vertical. La majoria d'aquestes ceràmiques estan trencades, mentre que les restes muràries presenten mancances de fonamentació i desplaçament.
El jaciment té una superfície total de 1.464 metres quadrats amb unes restes estructurals amb murs de quaranta centímetres, trossos de paviment de calç i una petita concentració ceràmica.
Els arqueòlegs també han remès al Consell de Mallorca quina serà la metodologia que empraran per siglar, embalar i emmagatzemar totes les restes. L'Ib-Salut, per la seva banda, encara no ha notificat de manera formal l'espai concret on es mostraran al públic les retes fruit de l'exavació. Tot apunta que serà a les cases velles.
Val a dir que el 29 d'abril passat la Ponència Tècnica de Patrimoni acordà desestimar la primera proposta dels arqueòlegs arran de la complexitat de les estructures i els paràmetres d'interpretació que s'han de seguir. Així mateix, requerí ampliació de la informació sobre les troballes i concreció amb el projecte de desplaçament, cosa que dimarts els tècnics tornaran a debatre.