21 de maig 2009

ARCA no s’oposa a la retirada de l’obelisc

dBalears.cat 21-5-2009
L’entitat argumenta que el monòlit erigit en honor dels Jinetes de Alcalá té un valor patrimonial “relatiu” i que no dedicaran esforços ni a demanar que es conservi ni que se suprimeixi
Laura Morral . L'Associació per a la Revitalització del Centre Antic (ARCA) no s'oposaria al fet que Cort rectificàs i decidís finalment llevar l'obelisc feixista de la Porta de Santa Catalina perquè, segons ells, la importància patrimonial d'aquest monòlit és molt relativa. Les afirmacions del secretari d'ARCA, Joan Pasqual, posen en entredit els arguments que utilitzà Cort per justificar-ne la preservació. La regidoria d'Infraestructures -a qui l'equip d'Aina Calvo ha traspassat aquesta competència de Patrimoni- s'escudà en ARCA i els veïns de la zona, a l'hora de justificar la decisió de mantenir dret l'obelisc erigit en honor del grup conegut com els Jinetes de Alcalá, que col·laborà amb la trama colpista de 1936. Segons la regidoria, aquesta decisió va ser presa per consens durant una reunió que es dugué a terme fa més d'un any i mig per parlar de les obres de reforma de la plaça porta de Santa Catalina. Sense voler entrar en qüestions ideològiques, el secretari d'ARCA, Joan Pasqual, admeté que l'associació no esmerçarà esforços ni en la defensa de la conservació d'aquest monument ni en la reivindicació de la seva supressió. "La nostra associació es basa en temes de patrimoni i creiem que les empremtes del passat, siguin de la ideologia que siguin, s'han de conservar", assegurà. Pel que fa a tot això, Pasqual afegí que la lluita d'ARCA no preveu ara mateix demanar el manteniment d'aquest obelisc: "Com que la seva vàlua d'1 a 10 és d'un 3, les nostres energies cap a aquest tema són proporcionals al seu valor", en reconegué el secretari. La descontextualització de l'obelisc és la manera que té Cort d'esborrar l'entusiasme feixista del 1936, alimentat per l'avanç dels nazis a Europa, que féu que a nombrosos països i a ciutats de l'Estat s'instal·lassin símbols dalt dels obeliscs per exalçar caiguts del bàndol del Règim. Aquests signes s'han suprimit a la majoria de països. L'obelisc de Palma té l'agreujant que ha enaltit la rebel·lió dels qui encara eren vius.

Ofensa a la Memòria
A diferència de la creu de los Caídos, en què el posicionament d'ARCA va ser defensar-ne la supressió, en el cas de l'obelisc l'entitat es mostra més ambigua. "La creu de los Caídos era una peça afegida posteriorment en un conjunt emblemàtic i que desentonava de l'entorn. A banda de ser un vestigi insultant, era enmig de la vista de tothom i feria moltes sensibilitats", matisà Pasqual. En tot cas, ARCA reconegué que en el cas del monòlit de Santa Catalina també és un "fet molt insultant" que aquesta peça servís per commemmorar la rebel·lió dels vius. "És una dada que s'ha de considerar i que no s'ha tingut en compte", admeté el secretari de l'entitat. La creu de los Caídos de devora la Seu va ser llevada per l'Ajuntament el mes d'octubre passat.
Memòria Històrica reclama més valentia per liquidar ja tots els símbols del Règim
L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica va fer una nova crida contra la simbologia feixista i per extensiu a la reivindicació de la retirada de l'obelisc en honor dels Jinetes de Alcalá. A més, aprofità per reclamar a Cort més valentia per eradicar tots els símbols que encara perviuen. Per a l'Associació, queden moltes restes d'exaltació de la victòria i del règim feixistes. En aquest sentit, l'entitat argumenta que per respecte a les víctimes del franquisme i a la justícia i a la llibertat no s'hauria de tolerar la continuïtat d'aquesta simbologia als carrers, ja sigui en forma de plaques, estàtues o noms. Pel que fa a això, l'Associació justifica que la pròpia llei ara, 30 anys després de la mort del dictador, obliga l'Administració a fer aquesta neteja. En el cas de mantenir l'obelisc, l'entitat considera que l'esperit de rebuig del feixisme encara és molt difós i feble dins la classe política. Segons ells, els ajuntaments tenen l'obligació d'aplicar de manera competent la Llei de la memòria històrica. L'entitat afegeix que tots ls ciutadans de la república perderen alguna cosa en el moment que esclatà el cop d'estat. És per això que després del silenci, 40 anys de dictadura i 30 més de democràcia, ja és hora de fer justícia, que no és sinònim, segons ells, de punyir velles ferides.
Tarongí: "Això és una qüestió política, no de patrimoni"
Ferran Tarongí, director municipal d'Arxius, Biblioteques i Patrimoni de l'Ajuntament de Palma, afirmà ahir que "l'obelisc de la plaça de la Porta de Santa Catalina té un valor molt escàs, si és que en té cap". Per ell, "es tracta d'una qüestió política i no patrimonial. Des d'aquesta darrera perspectiva no hi ha dubte que la pervivència d'aquest monument dins Palma no té cap sentit".Tarongí féu aquestes declaracions com a "director de Patrimoni de Cort". Però també en volgué afegir unes altres "en la meva condició de militant d'Esquerra Republicana". Des d'aquesta òptica, afirmà que "la meva impressió és que monuments com aquest representen, en el fons, la unitat d'Espanya. I quan es tracta d'això hi ha poques diferències entre un militant de dretes espanyol i un militant d'esquerres espanyol. Van a preservar els seus símbols".
Memòria històrica
L'alt càrrec del patrimoni municipal destacà que "no comprenc com no s'aplica la Llei de memòria històrica en un cas tan clar com aquest, en què es compleixen tots els punts perquè l'obelisc pugui ser retirat sense cap problema". Respecte a la posició d'ARCA, que segons el regidor d'Infraestructures, Paco Donate, s'oposà a la retirada del monòlit quan es va debatre la qüestió, Tarongí afirmà que "ARCA mira la perspectiva patrimonial, que en aquest cas és molt discutible, però no mira l'aspecte simbòlic que suposa mantenir a Palma un monument feixista". Tarongí volgué "deixar molt clar que en els repartiments de competències internes dins Cort, Donate (PSOE) és el responsable dels monuments i la Regidoria de Cultura s'encarrega dels noms dels carrers". D'aquesta manera, seria una decisió socialista mantenir l'obelisc i no d'altres partits.