23 de maig 2009

Calvo reafirma que no esbucarà el monòlit feixista

dBalears.cat 23-5-2009
Memòria històrica reacciona contra el rebuig de Cort a canviar de parer i farà una campanya perquè “les víctimes dels Jinetes de Alcalá encara esperen justícia”
Borja Català . La batlessa de Palma, Aina Calvo, ratificà ahir que l'Ajuntament no esbucarà el monòlit que hi ha a la plaça de la Porta de Santa Catalina.
Calvo confirmà d'aquesta manera les declaracions realitzades dijous pel regidor d'Infraestructures, Francisco Donate, qui assegurà que Cort no havia trobat cap relació entre el monument aixecat a la plaça coneguda popularment com dels Pins i el règim franquista.
De fet, Donate havia manifestat que l'únic testimoni que vinculava l'obra amb el feixisme eren uns articles publicats a la premsa de la postguerra.
Les publicacions a què féu referència el regidor d'Infraestructures foren publicades el 17 de juny del 1943 a Última Hora i a Baleares. Aquest darrer recollí aquell dia la crònica d'un acte d'homenatge als Jinetes de Alcalá, en memòria dels quals, segons l'aleshores batle de Palma, Jorge Dezcallar, s'havia erigit l'obelisc.
Aquests militars eren 29 oficials de cavalleria que havien conspirat contra la República i que, confinats al castell de Sant Carles, en triomfar el cop d'Estat del 18 de juliol es posaren al servei dels feixistes organitzant alguns escamots falangistes, als quals donaren formació militar.
Ara, el Consistori de Palma no aprofitarà les obres de reforma de la Porta de Santa Catalina, que ja han començat, per enderrocar el monòlit aixecat al centre d'aquest espai públic.
L'Associació de memòria històrica tornà a alçar la veu en veure que l'Ajuntament no manifestava senyals de fer cap gest, ni tan sols, d'estudiar la possibilitat que el monument sigui esbucat. El vocal de l'entitat, Marçal Isern, denuncià que l'obelisc "sempre ha estat una de les nostres reivindicacions en temes de simbologia" i afegí que "no entenem la posició de Cort. Un govern municipal democràtic no pot de cap manera defensar la pervivència dels símbols d'una dictadura". Isern recrimina a la batlessa que el fet de pertànyer a un partit llargament repressaliat pel franquisme permeti que es gastin doblers públics en la restauració d'aquesta "vergonya antidemocràtica".
Per això, l'Associació de memòria de Mallorca engegarà una campanya informativa adreçada als veïns de la plaça de Santa Catalina i a la resta de ciutadans. "La pedagogia és clau per fer entendre que en una democràcia no es pot honorar els que conspiraven amb armes contra la legalitat republicana. Les víctimes dels Jinetes de Alcalá encara esperen justícia", digué Isern. El grup entén, per tant, que no es pot "tolerar" que s'usi un espai públic per honrar uns monuments que exalten el feixisme i tot allò contrari als principis democràtics. "No valen excuses arquitectòniques,