05 de maig 2009

Primer judici pel castell

dBalears.cat 5-5-2005
Ahir es dugué a terme el judici per la propietat d’algunes edificacions del castell d’Alaró, de les quals la família Ordinas demana la propietat al Bisbat
M. Ramis . Quasi vuit hores durà el judici que es dugué a terme ahir a Inca per la propietat d’algunes edificacions del castell d’Alaró, després de la demanda que interposà la família Ordinas contra el Bisbat de Mallorca per reclamar la propietat dels edificis d’Obra Nova, de la Taverneta, els estables i una sèrie de terrenys limítrofs. Així mateix, no serà fins al proper 12 de juny quan les parts elevin a definitives les conclusions i hagin presentat la prova documental en relació amb l’escriptura d’extinció de condomini de quan es partí la finca entre els quatre germans Ordinas, un els quals és el demandant, Llorenç Ordinas.
De fet, en la divisió de la finca del castell d’Alaró, a càrrec d’un perit designat pel jutge, es va excloure una superfície de 4.298 metres quadrats, corresponents al santuari del castell. Així ho va explicar Xavier Ramis, que el 1995 va ser l’encarregat de dur-hi a terme el peritatge i que ahir va declarar com a testimoni.
A més, Ramis explicà que en el moment de realitzar el perit fou Llorenç Ordinas qui li facilità gran part de la documentació i qui l’acompanyà durant una visita in situ. Ramis també assenyalà que "l’exclusió d’aquests més de 4.000 metres quadrats a l’hora de dividir els terrenys no va presentar cap queixa".
En qualitat de testimonis, declararen, a més, el president de l’Associació de la tercera edat d’Alaró i una de les persones més grans del municipi, Joan Pol; el rector de la parròquia d’Alaró des de final dels anys cinquanta fins fa prop de tres anys, Sebastià Jaume, i el fill d’un dels obrers de les edificacions del castell, Pedro Bennàssar. Així, es pot assenyalar que els tres veïns d’Alaró coincidiren a declarar que "mai" no han vist cap rètol ni res similar que prohibeixi el pas pel castell, com també la "inexistència" de problemes amb el pare del demandant i anterior propietari de la finca.
Pel que fa a les edificacions, motiu del judici, afirmaren que "sempre han estat usades pel poble" i que "mai no hem vist que les empràs cap membre de la família Ordinas". Així mateix, Pedro Bennàssar explicà que una de les parets per protegir un penya-segat la va construir el seu pare "com a encàrrec del rector". A més, Bennàssar va manifestar que "des de l’Orengar fins a la vicaria sempre ha estat del santuari".•