12 de maig 2009

El darrer testimoni del contraban

dBalears.cat 12-5-2009

L’associació ARCA exigeix la protecció del quarter de carrabiners construït l’any 1920 a la Colònia de Sant Jordi

Membres d'Arca es concentraren diumenge passat davant l'edifici. Foto: ARCA
Guillem Mas . L'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha demanat la intervenció del Consell de Mallorca perquè protegeixi la caserna de carrabiners de la Colònia de Sant Jordi, l’única que queda dreta a tot Mallorca després de la seva construcció el 1920, ja que l’Ajuntament de ses Salines en preveu la demolició per donar continuïtat urbanística al carrer del Sol. Segons l’entitat, el Consell de Mallorca, gràcies a la intervenció de la direcció insular de Patrimoni, ha procedit a la paralització provisional de la demolició. Però per a ARCA, que continua cercant suports perquè la conservació de l’edifici sigui una realitat ben aviat, "és lamentable que un equip de Govern format per PSOE, PSM i UM demostri tant menyspreu pels valors històrics i patrimonials".
Els historiadors Pere Ferrer i Cristòfol-Miquel Sbert han remès informes favorables a la conservació del darrer quarter de carrabiners de Mallorca. Si repassam la història, aquesta vella caserna va ser projectada l’any 1919 als terrenys de la finca de la Vall, propietat de Joan March Ordinas, que havia adquirit el marquès de Palmer. Les obres es varen inaugurar el 1920 i el destacament del quarter tenia com a principal missió la repressió del contraban que es realitzava a la zona sud de Mallorca.
El cos armat dels carrabiners va ser creat pel rei Ferran VII i es va integrar en la Guàrdia Civil el 1940, sota el lema "Moralitat, lleialtat, valor i disciplina". Durant les dictadures de Primo de Rivera i del general Berenguer, el totpoderós Joan March, cap del contraban a la Mediterrània occidental, va fer que els carrabiners en lloc de perseguir el tràfic il·legal es convertissin en col·laboradors a canvi dels corresponents suborns. Molts arguments per a la conservació d’un dels episodis històrics de Mallorca: el contraban.