21 de maig 2010

Les ART i el Guix

dBalears.cat 21-5-2010

Miquel Àngel Llauger. Al proper plenari del Consell de Mallorca hi haurà dues votacions d'importància cabdal: la de les Àrees de Reconversió Territorial i la del Guix. La primera ja té el resultat anunciat: les ART seran eliminades amb els vots del Bloc, del PSOE i del PP (ordenats segons la convicció amb què han defensat històricament la supressió d'aquestes operacions de creixement urbanístic). És una notícia excel·lent: els actuals governs, navegant per les difícils aigües de la minoria parlamentària i de la crisi econòmica, segueixen prenent decisions en favor de la protecció del nostre territori.

Al mapa, els avanços del verd sobre el gris comencen a fer una suma ben apreciable: les ART que desapareixen (la fabulosa transformació d'una vella vaqueria en milers de places residencials i turístiques a Campos, per exemple) s'afegeixen a allò que va protegir la llei 4/2008 (Muleta, Cala Blanca, Cala Marçal, Cala Carbó, entre d'altres), a altres iniciatives de protecció fetes des del Consell (Son Real) i a la coratjosa actuació en defensa de Son Bosc.

Més incerta és la votació pel que fa al Guix. L'equip de govern del Consell defensa suprimir la urbanització. El PP ha rebaixat la seva posició inicial (reducció de la superfície, unifamiliars en lloc de plurifamiliars), però continua defensant que es faci una nova urbanització al cor de la Serra que volem que sigui Patrimoni de la Humanitat pels seus valors naturals. Unió Mallorquina se situa en una posició que només es pot explicar com a resposta irada contra l'equip de govern: no garanteix el seu suport a la proposta de protecció a la qual inicialment es va sumar. És a dir: volien protegir el Guix, però, ofesos perquè Bloc, PSOE i PP han pactat l'eliminació de les ART, canvien d'idea i podrien acabar permetent que es creï un nou nucli de població al costat de Lluc. Que la nostra marededéu moreneta els perdoni.

Del conjunt de les posicions en relació a les ART i al Guix en podríem fer l'exercici de fer una classificació dels partits de les Illes Balears segons el seu compromís amb la protecció del territori. Les dues forces polítiques de l'equip de govern del CIM lideren la classificació, ja que donen suport tant a l'eliminació de les ART com a la protecció del Guix.

Per al desempat, hem de recórrer al goal average de les posicions històriques d'un i altre respecte de les ART: els que varen voler salvar el pacte amb UM a canvi d'un bon grapat de camionades de ciment a Campos (és a dir, el PSOE), enfront dels que es varen plantar davant la proposta (és a dir, el Bloc, que guanya la competició).

La sorpresa arriba en les posicions tercera i quarta de la taula: ara mateix, el Partit Popular, que se situa a favor de la protecció en les ART però no en el Guix, passa per davant d'Unió Mallorquina, que s'instal·la en la lògica de sempre de la urbanització tant en un assumpte com en l'altre. Així estan les coses: potser encara es mogui alguna peça, i puguem aconseguir el doblet.