08 de maig 2010

La Llonja lleva les bastides


dBalears.cat 8-5-2010

L’edifici gòtic de Guillem Sagrera comença a mostrar una cara nova. La rehabilitació de les façanes i de l’interior i el canvi de coberta han finalitzat


Fa uns dies els operaris començaren a retirar els elements d’obra.

M.D. "Estic molt satisfet, tothom qui ha passat per aquí per veure l'obra ha dit que ha quedat molt bé". Pere Rabassa, l'arquitecte que dirigeix la restauració de la Llonja, es mostrava així de content en confirmar que la primera fase de la rehabilitació ha finalitzat i que d'aquí a uns dies, "al final de la setmana que ve", les façanes de l'edifici gòtic dissenyat per Guillem Sagrera quedaran totalment lliures de bastides. Els operaris han començat a llevar-les i ja es pot apreciar com la preda, que estava totalment ennegrida, ha recuperat color i pàtina.

Ara bé, encara queda una segona part per donar per acabada l'obra completament i afecta "la infraestructura d'instal·lacions", com la il·luminació i l'electrificació, per la qual cosa "el públic, de moment, no podrà entrar-hi". En una tercera fase, amb un finançament que encara ha de trobar el Govern, es restaurarien les escultures de la façana, algunes de les quals estan molt deteriorades.

De moment, ha acabat la gran obra, començada l'any 2008 i finançada per l'Executiu central i el balear, que s'ha centrat en la neteja de les façanes, en l'interior -que tenia humitats- i en la coberta. En aquesta zona és on s'han produït més canvis, contestats per alguns historiadors, ja que el projecte de Rabassa ha eliminat la teulada de dues aigües del segle XVII i l'ha substituïda per una terrassa plana, "una coberta de teula ondulada" que pren la forma de les voltes, perquè, segons explicà l'arquitecte, així l'havia concebuda Sagrera i era com la volien els mercaders que encomanaren l'obra, tot i que d'aquest punt no ha quedat constància escrita. "S'ha respectat al màxim el projecte de Sagrera", comentà. A partir d'ara, el sostre de la Llonja és un gran terrat "transitable, amb unes vistes i uns acabats magnífics".