10 de maig 2010

Fortí d’Illetes: deixadesa patrimonial

dBalears.cat 10-5-2010

El Grup d’Estudi de les Fortificacions torna a denunciar la greu situació en què es troba l’antic emplaçament militar de Calvià. Alerta de la perillositat del fortí, obert al públic tot i l’estat ruïnós

La fortificació està declarada Bé d'Interès Cultural i protegida per l'Ajuntament. Foto: GEFB

La situació del fortí d'Illetes demostra la deixadesa i passivitat per recuperar i conservar el nostre patrimoni arquitectònic i cultural. Així de contudent es mostra el responsable del Grup d'Estudi de les Fortificacions Balears (GEFB), Àngel Aparicio, després d'anys de protestes per a la preservació de l'antic emplaçament militar.
Teules caigudes, botelles i fems arreu, pintades i portes per terra són la constatació de l'estat d'abandó en què es troba la fortificació i de la necessitat d'impulsar-hi mesures d'urgència perquè no es converteixi en un munt d'enderrocs. El fortí d'Illetes està ubicat a la costa calvianera i, amb unes grans vistes sobre la badia de Palma, és un exemple clar de les construccions militars del segle XIX, unes instal·lacions "úniques" que, quan quedaren obsoletes, es convertiren en presó de soldats.

Anys més tard, i després d'un llarg torcebraç judicial, els antics propietaris -família de l'actual batle de Calvià, Carlos Delgado- recuperaren l'indret per mantenir-lo en el mateix estat d'abandó de sempre. El 2003, els Truyols Rovira vengueren els 120.000 metres quadrats que conformen el fortí a un grup inversor britànic per 3,9 milions d'euros. Al cap de set anys, ningú no hi ha fet res de res, mentre la brutor s'hi acumula. Així doncs, la degradació del lloc ha estat una constant tot aquest temps i les denúncies, ara tornades a posar damunt la taula, també han arribat des de grups ben diversos. A les desenes de demandes del Grup d'Estudi de les Fortificacions s'hi han de sumar les de l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) i l'Associació per a la memòria històrica, que també reclama la rehabilitació i la contextualització del recinte.

Segons Aparicio, la situació actual hi comporta no tan sols la pèrdua del patrimoni, sinó que posa en perill la integritat dels qui visiten l'indret. "No fa gaire setmanes, el 18 d'abril, que hi trobaren un home mort", puntualitza, per constatar que, actualment, nombrosos infants "agosarats" utilitzen l'espai per a jocs com el paint-ball. "La cisterna, per exemple, està del tot esbucada i suposa un gran perill", afegeix. El fortí, construït el 1903 pel Ministeri de la Guerra, està declarat Bé d'Interès Cultural amb la categoria de monument, per la qual cosa seria responsabilitat de la propietat la seva preservació. A més, té la protecció com a bé catalogat al registre de béns de l'Ajuntament de Calvià, tot i que el batle actual -i expropietari de la fortificació- tampoc no ha mogut fitxa per conservar-lo. Fa set anys que els col·lectius proteccionistes n'esperen una resposta.