22 de maig 2010

ART: se deroga la constitució de Mallorca

dBalears.cat 19-5-2010

Trencadissa. Miquel Àngel March

Quan a les darreries del 2004 el ple del Consell Insular (amb els vots de PP i UM) , aprovava definitivament el Pla Territorial de Mallorca, la presidenta d’aquesta institució va dir una frase tan exagerada com sorprenent. Acabam d’aprovar - va dir més o manco- un Pla que és com la Constitució de Mallorca.

Aquell pla mantenia, en la quasi seva totalitat, el planejament urbanístic vigent i hi afegia les Àrees de Reconversió Territorial, una excusa per seguir creixent, posant taques de sòl edificable damunt el mapa de Mallorca, a terrenys que fins aleshores eren rústics.

Però avui s’ha anuciat una cosa, on el que abans era blanc, ara és negre. La veritat és que tot plegat és una exel·lent notícia. El fet d’eliminar les ART constitueix, a més d’un compromís electoral de l’esquerra, una de les poques decisions, en matèria territorial, on l’esqurra i la dreta s’han posat d’acord. I això és motiu de celebració, sempre i quan, aixo si, s’acabi aprovant definitivament.

En defintiva el territori hi ha guanyat i la sostenibilitat també. L’única cosa que hi desentona amb tot aixó, és que Es Guix per ara hi perd. Mentre s’eliminen 400 ha de sòl ediifcable, se manté la possibilitat de seguir construint xalets i apartaments a devora Lluc, al mateix cor de la Serra. El resultat : ART 10, Es Guix 0.