22 de maig 2010

No en queda res, de can Ganxo


dBalears.cat 21-5-2010

Costes enderroca l’edifici de Tuent en només mitja hora sense que la propietat no ho pugui evitar. L’ordre la firmà Jaume Matas el 2001


Moment en què les màquines comencen a esbucar la casa de Can Ganxo. Foto: M.À.C.


L'edifici de can Ganxo de Tuent ja ha passat a la història i ahir dematí va quedar reduït a un munt d'escombraries en només mitja hora i en compliment de la Llei de costes.

Es culmina així, almenys pel que fa al polèmic enderrocament, un litigi iniciat l'any 2001, quan el llavors ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, dictà una ordre emparant-se en la llei esmentada. Després que dijous es reprenguessin les tasques de demolició -interrompudes per ordre judicial el novembre passat- i tot i els intents desesperats de la propietat per paralitzar-ne una altra vegada les obres, ahir dematí a les 8 les màquines entraven dins el solar, ja delimitat, i en procedien a la demolició.

En menys de mitja hora, el vell edifici construït en la dècada dels anys 30 del segle XX es convertí en un munt d'enderrocs. Les màquines no tingueren cap dificultat per tirar en terra un casal sòlid però edificat amb blocs fabricats amb arena i còdols de la mateixa platja. Els camions de Tragsa començaren també a transportar els enderrocs als abocadors, la qual cosa suposa un cost que, afegit al de la demolició pròpiament dita, Costes valora en més de 300.000 euros, que pretén cobrar als propietaris.


Aquests ni tant sols pogueren assistir ahir dematí a l'enderrocament, ja que no se n'havia anunciat l'hora i fins dijous encara pensaven que ho podrien aturar. Va ser una demolició ràpida, que deixà la cala de Tuent en el mateix estat que devia tenir a principi del segle XX. Un vell pi blanc sembrat (o crescut) devora la casa i segurament coetani és l'únic testimoni que queda del paisatge que els mallorquins d'aquesta generació han conegut de la cala. Ahir hi havia poca gent, únicament alguns veïns i treballadors que arribaren fins a la platja, la majoria quan la feina ja estava quasi acabada.

La copropietària de can Ganxo, Florentina Mora, visiblement afectada però ja més tranquil·la, assegurà per telèfon a dB que "la batalla jurídica amb Costes no ha finalitzat ni prop fer-s'hi, ja que no renunciarem als nostres drets, tot i que la casa ja no hi sigui". Mora no es desplaçà a Tuent per veure com desapareixia per a sempre l'edifici.