21 de maig 2010

El Consell permetrà 27 xalets al Guix si UM no ho impedeix

dBalears.cat 21-5-2010

El PP vol reduir la urbanització de la Serra. PSOE i Bloc en defensen la protecció total, però són minoria. Tot és en mans dels de Melià, que no s’hi pronuncien


Quim Torres. El Consell permetrà fer 27 xalets al Guix (Escorca), en plena serra de Tramuntana, si UM no ho impedeix en el ple del proper tres de maig. PSOE i Bloc, que no tenen majoria, votaran a favor de la protecció definitiva de la zona i el PP, en contra. Si UM se n'absté o vota amb el PP, s'aixecarà la protecció i quedarà en vigor el projecte d'urbanització anterior, que té llicència de l'Ajuntament d'Escorca (PP) i que permet construir plurifamiliars (pisos i adossats) a 5,5 hectàrees i aixecar la població d'aquest punt fins als 540 habitants (ara són 54).

Si això passa, el PP ja ha anunciat que, en lloc de la macrourbanització, hi proposarà una reducció considerable. De les 5,5 hectàrees urbanitzables es passaria a 3,3 (les altres 2,2 serien protegides com a ARIP boscós), no es permetria fer-hi plurifamiliars i just s'hi autoritzarien 27 unifamiliars per a 81 habitants més. Perquè la proposta del PP prosperàs, bastaria l'abstenció d'UM, ja que PSOE i Bloc hi votaran en contra.

Tot és en mans del partit de Pep Melià que, de moment, no s'hi pronuncia. UM votà ara fa dos anys a favor de la protecció del Guix i rebutja la construcció de la macrourbanització prevista, però no es vol pronunciar sobre la proposta del PP.

El president del PP balear, José Ramón Bauzá, presentà ahir la iniciativa que els populars duran a ple com a moció i que, si UM no ho evita, serà la que s'acabarà aprovant i aplicant. Ho va fer acompanyat del portaveu del PP al Consell, Jaume Font, i del batle d'Escorca, Toni Gómez (PP). Tots tres defensaren que el PP no pot renunciar a la consideració del Guix com a urbà perquè, segons ells, els terrenys tenen aquest reconeixement des de l'any 1968. A més, el Consell ho reconegué l'any 1993 quan aprovà les normes subsidiàries d'Escorca i, recentment, també avalaria això un informe jurídic de la institució. El batle insistí que la urbanització del Guix és vital perquè el municipi no té altre punt per on créixer.

PSOE i Bloc rebutjaren ahir la proposta del PP, perquè "ningú no entendria un nou poble enmig de la serra de Tramuntana" i perquè és "incompatible" amb la candidatura de la Serra com a Patrimoni de la Humanitat. Joana Lluïsa Mascaró (Bloc) afirmà que Escorca pot créixer per Son Massip i la presidenta del Consell, Francina Armengol, confià que UM sigui "coherent" i mantingui el vot favorable a la protecció de fa dos anys.