11 de maig 2010

Descobrir el país amb la imatge


dBalearas.cat 11-5-2010

La Fundació Coll Bardolet acull una mostra fotogràfica de les estampes recollides a principis del XX pels visitants catalans


Els ports de l'illa, un dels elements més retratats. Foto: Biblioteca de Catalunya

La curolla per descobrir el país, la seva gent o la natura portaren a principis del segle XX centenars de viatgers fins a Mallorca. Aquest fou el cas dels catalans Josep Salvany, Joan Nonell i Leandre Cervera, amics del Grup Excursionista de Catalunya, que amb el vapor arribaven fins a l'Illa armats amb les càmeres de retratar. Ho fixaven tot: paisatges, infants, estampes bucòliques... Tot servia per poder conèixer millor una Mallorca encara verge.

Ara, gairebé cent anys després, aquelles fotografies tornen a viatjar a l'Illa en format expositiu. Sota el títol La mirada del viatger, la Fundació Coll Bardolet inaugura demà a les 20 hores aquesta mostra, provinent de les col·leccions fotogràfiques de la Biblioteca de Catalunya datades entre l'any 1900 i el 1935. "És un conjunt de prop d'una quarantena d'imatges amb les Balears com a tema principal", explicà ahir Maria Mercè Riera, comissària de l'exposició amb Ricard Marco.

Els retrats pertanyen a set col·leccions diferents, entre les quals destaca la del polifacètic Josep Salvany, el metge i polític Leandre Cervera, el compositor Frederic Mompou i el pollencí Guillem Bestard, que s'hagué d'exiliar a Londres durant la Guerra Civil. "Eren un grup de gent benestant que tenien gran interès per conèixer el país i l'entorn", comentà Riera, qui assegurà que aquests viatgers es prengueren la fotografia com "una professió".
Malgrat que l'exposició sols reprodueix prop de 40 imatges, un vídeo en 3D arrodoneix la mostra d'un total de 700 que la Biblioteca conserva de les Balears d'aquells anys. "És reflex del que fou la nostra societat", afegí la directora de la Fundació, Sílvia Pizarro. La mirada del viatger, finançada també pel Consell, itinerarà pels diferents pobles de Mallorca.