13 de maig 2010

La Real canvia de fesomia

dBalears.cat 13-5-2010

El Govern inaugura la restauració del claustre de l’emblemàtic monestir, que s’ha rentat la cara. Les obres n’han destapat els trets originals


Francesca Marí El monestir de la Real llueix de nou després de la "rentada de cara" finançada pel Govern. Després d'un any de restauració, el claustre de Santa Maria de la Real ofereix als visitants una imatge renovada, amb un trespol nou i totes les balustrades polides. Aquestes són només algunes de les accions que hi ha duit a terme Restaurotec i que ahir capvespre s'inauguraren en un protocol·lari acte ple d'autoritats i molt poca presència veïnal.

Durant les obres, els tècnics han descobert elements patrimonials d'especial interès, com ara l'antiga portalada de l'entrada al monestir i unes pintures murals -encara sense restaurar- descobertes a l'ala dreta del primer pis del claustre i que s'han datat del segle XVII. "Són uns detalls que anàrem trobant a mesura que la restauració avançava i que s'han incorporat al projecte", explicava ahir Ian Kinnear, de Restaurotec. També s'hi han destapat tres lloses de tombes d'antics preveres i dos trams del trespol original del convent fundat, el 1235, per l'Ordre del Císter.

El que més hi llueix, en tot cas, és la neteja de la pedra de les 45 arcades que formen el claustre i que retornen a la Real la fesomia que tenia en l'època medieval, just quan Ramon Llull s'hi va recloure durant nou anys. Precisament la imatge del beat també fou recordada ahir amb motiu d'aquesta i d'una altra inauguració, la de l'exposició Interpretant Ramon Llull, l'amic i l'amat, de 66 artistes plàstics de Mallorca.

El projecte de reforma s'ha completat amb la il·luminació de l'emplaçament, que ha estat subvencionada per la Conselleria de Presidència. En total, les obres pugen a més de 600.000 euros, que han estat finançats en un 75% pel Govern de Madrid -a compte de l'1% cultural-, un 25% per la Conselleria d'Habitatge i el 10% restant pel Bisbat.

Tot els seus representants eren presents ahir a l'acte d'inauguració, encapçalats pel conseller Jaume Carbonero, flanquejat pels consellers Vicenç Thomàs, Mercè Amer i Pere Aguiló; la presidenta del Consell, Francina Armengol; la batlessa de Palma, Aina Calvo; el bisbe de Mallorca, Jesús Murgui; la rectora de la UIB, Montserrat Casas, i la directora adjunta de l'Institut Ramon Llull, Fany Tur. L'absència fou la del president Francesc Antich, que quedà "encallat" a l'aeroport de Madrid arran del nigul de cendra.