18 de maig 2010

Es restaurarà la tafona del Galatzó documentada des del segle XVI


dBalears.cat 18-5-2010

Ho farà possible unconveni entre el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Calvià


Imatge de la tafona de la possessió del Galatzó. Foto: Consell de Mallorca.

El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Calvià han signat avui un conveni de col·laboració per restaurar la tafona de la finca del Galatzó i la seva botiga d'oli, del segle XVI, en uns treballs que es preveu que comencin el juliol i acabin a final d'any i als quals es destinaran 90.600 euros. La consellera insular de Medi Ambient, Maria Magdalena Tugores, i el batle de Calvià, Carlos Delgado, han signat aquest matí a la finca pública Galatzó el conveni mitjançant el qual s'efectuarà la restauració del trull, segons han informat el Consell de Mallorca i l'Ajuntament en comunicats.

Es preveu que les obres, que tenen en un termini previst d'execució de 10 mesos, comencin el juliol i, una vegada concloses, es permetrà l'organització de visites de grups durant tot l'any. En virtut del conveni, l'Ajuntament de Calvià assumirà els costos dels materials necessaris per a la restauració, realitzarà el projecte tècnic i es compromet a mantenir en bon estat el trull restaurat, així com no alterar el seu ús tradicional. Per la seva part, el Consell de Mallorca destinarà el personal necessari per dur a terme les obres previstes en el projecte.

La restauració té un pressupost estimat de 90.600 euros, dels quals 17.399 euros seran assumits pel consistori calvianer i 73.206 pel Consell. La primera cita documental del trull de la finca Galatzó es remunta a 1589, quan apareix a l'inventari d'Antoni Vivot. Pel que sembla, va ser en la dècada dels 40 del segle XX quan es va dur a terme la modificació i mecanització del trull per part de Victorio Luzuriaga, que va adquirir la finca el 1943, si bé es desconeix el moment exacte en què va deixar de funcionar.

La reforma de la infraestructura forma part del "Programa de Restauració del Medi Rural per a molins i trulls aprovat pel Consell el 2007, i a què l'Ajuntament de Calvià s'ha acollit. El de Galatzó és el segon trull que restaura el departament insular de Medi Ambient amb aquesta convocatòria, després de la de Can Xoroi, a Fornalutx.