06 de maig 2010

El Bloc vol ja una zona verda als qanats de la font de la Canaleta

dbalears.cat 6-5-2010

Exigeix a la Sala que asseguri “urgentment” la protecció del monument i impedeixi entrar-hi

Rodríguez i Caballero, dins les galeries. Foto: A.Pol

Antoni Pol . Grafits, brutor i també aigua. Tot això és el que trobarà qualsevol ciutadà que baixi als qanats de la font de la Canaleta, a Inca, un dels majors béns patrimonials de la ciutat. El Bloc va anunciar ahir que presentarà una moció en el proper ple per tal d'instar l'Ajuntament a netejar, restaurar i assegurar la protecció d'aquest bé amb l'execució de la zona verda que hi preveu el Pla General d'Ordenació Urbana. El portaveu dels nacionalistes, Antoni Rodríguez, reclamà al Consistori "que actuï" i proposà que es desenvolupi ja la zona verda prevista. Els qanats de la font de la Canaleta es troben en el subsòl d'una Unitat d'Actuació (UAC) que ja s'està executant i l'obra principal de la qual és el nou PAC de So na Monda.

De fet, part del PAC es construeix damunt els qanats, i els camions i les excavadores que hi treballen hi circulen també per sobre. Rodríguez va denunciar que això "podria posar en perill el bé patrimonial".Així mateix, proposà que s'instal·li una barrera a l'accés obert i que s'habiliti una siquieta que condueixi l'aigua que surt per l'altra entrada, ja que provoca molèsties als residents. Precisament quan Rodríguez mostrava ahir els qanats als periodistes una veïna es queixà que l'aigua que en surt entra llavors a ca seva.

El també regidor del Bloc Andreu Caballero recordà que "en els darrers anys han desaparegut altres elements patrimonials d'Inca", com ara el talaiot de l'Avancar, i exigí a l'equip de govern que contracti un tècnic de patrimoni. Caballero es posà a la disposició de l'equip de govern per "anar a reclamar a Palma doblers per dur a terme l'actuació".

Antiga font de la vila

Els qanats de la font de la Canaleta són un sistema de galeries subterrànies que recullen aigua dels dos pous de les Roquetes i de la Canaleta i que la condueixen fins a la superfície. Es troba entre el camí vell de Pollença i l'institut Pau Casesnoves. Té dues entrades, una de les quals està tapiada. Estan inclosos en el catàleg municipal que el ple aprovà fa just una setmana en la categoria de bé etnològic. Es tracta d'una xarxa de recollida d'aigua de tradició musulmana (dels segles X i XII), encara que les restes que se'n conserven són del final del segle XIX. Durant anys els ciutadans la varen utilitzar com a font de la vila i, en la Guerra Civil, es féu servir també com a refugi.