22 de juny 2009

Grosske veu amb bons ulls que es llevi l’obelisc

dBalears.cat 22-6-009
El segon tinent de batle de l’Ajuntament de Palma assegura que hi ha consens amb els veïns de la plaça de la Porta de Santa Catalina per treure’l
Borja Català. El segon tinent de batle de l'Ajuntament de Palma, Eberhard Grosske, es manifestà la setmana passada a favor que l'obelisc de la plaça de la Porta de Santa Catalina, erigit als anys 40 del segle XX en memòria dels Jinetes de Alcalá, sigui tret d'aquest espai. Grosske explicà en acabar el debat de política general de la ciutat que hi ha consens amb els veïns de la zona per llevar el monument de la plaça i que, per tant, ell ho veuria amb bons ulls."Nosaltres hem reivindicat durant molt de temps que monuments feixistes com la cruz de los caídos o el monument de la Feixina no estiguessin als carrers de Palma", recordà el regidor. El fet de no haver parlat encara del monòlit seria atribuïble a una distracció. Quant a l'estudi sobre el monument que tot just ara acaba de finalitzar l'arqueòloga municipal, el segon tinent de batle assegurà que "és bo que es faci aquesta recerca i que se'n conegui el contingut".
Informe municipalD'altra banda, el ple de l'Ajuntament de Palma aprovà dijous, en la segona sessió del debat de política general de la ciutat, diverses propostes de resolució presentades pel grup municipal del Bloc relatives a la memòria històrica. Així, per exemple, s'acordà realitzar un catàleg de monuments feixistes de Ciutat per aplicar-hi la Llei de memòria històrica i habilitar al cementeri de Palma un espai per al record de les víctimes de la Guerra Civil. A més, es donà el vistiplau a l'organització d'un acte de reparació i homenatge als funcionaris municipals represaliats des del cop d'Estat del 1936 fins al franquisme. El Partit Popular se n'abstingué.
"Són dues parts indissociables"
L'informe oficial de l'arqueòloga municipal sobre l'obelisc de la plaça de la Porta de Santa Catalina ja està elaborat i ha arribat a Cort. Aquest estudi conclou que el monòlit i la seva base són dues peces indissociables, de manera que si l'equip de govern decideix tomar el monument, haurà d'esbucar-lo per complet. Ara, l'Ajuntament s'haurà de fonamentar en aquest informe per decidir què fa finalment amb l'obelisc. Una decisió que, atès el consens amb els veïns de la plaça que argumentà Grosske, no sembla gaire difícil.Els Jinetes de AlcaláEls Jinetes de Alcalá eren 29 oficials de cavalleria que estaven confinats al castell de Sant Carles per haver protagonitzat mesos abans del cop d'Estat un moviment de rebel·lia contra la República a Alcalá de Henares. En esclatar l'aixecament, es posaren a les ordres dels avalotats. En bona part passaren a comandar escamots de Falange, a la qual donaren estructura militar. D'aquests grups de falangistes naixerien més tard els Dragones de la Muerte, encarregats de la repressió i que també tingueren un paper destacat en el front de Manacor. La seva participació al costat dels colpistes no fou oblidada pel franquisme i per això se'ls dedicà un obelisc.