20 de juny 2009

El quarter dels carrabiners de la Colònia de Sant Jordi

dBalears.cat 20-6-2009

Cartes dels lectors

Benet Bohigas i Moreno. Palma

Construir cultura o destruir patrimoni? Promoure béns culturals o destrucció i oblit? L'Ajuntament de ses Salines vol esbucar el quarter dels carrabiners, un dels edificis més antics de la Colònia, referent urbà i part de la seva història, representatiu d'una tipologia constructiva única i típica d'aquest cos militar. El patrimoni que es destrueix no és recuperable. Desgraciadament ja s'ha destruït massa patrimoni a Mallorca, per diferents motius: desconeixement del seu valor històric, ignorància, interessos personals, desinterès municipal, desídia i menyspreu de governants: "Això només són quatre pedres"... Per esbucar l'edifici sempre hi som a temps, cal prèviament informar-se'n del seu valor patrimonial.

De fet, és l'únic edifici que queda a Mallorca en bon estat i dins nucli urbà d'aquest cos militar destinat a la lluita contra el contraban a les nostres costes i que, segons la tradició, molts de pics cooperaven amb un oportú tancament d'ulls. Encara els més majors recorden moltes anècdotes i contarelles dels carrabiners. Per promoure llocs de feina, l'Ajuntament ha demanat al Govern central doblers per a la seva demolició, si demanés els doblers per a la seva recuperació i conservació, hi aconseguiria més llocs de feina i promouria el manteniment del seu Patrimoni. L'excusa és donar sortida a un carrer que té poca, o gens, de circulació. N'és segur, que el déu Cotxo pot passar pel carrer del costat.

Si jo tengués responsabilitats municipals no voldria ser el responsable d'una amputació cultural als meus fills i de mutilar el record i la imatge d'un racó del meu poble, esbucant un edifici tan emblemàtic. Un edifici que rehabilitat tendria moltes possibilitats per a diferents usos municipals o ciutadans: oficina municipal, museu (del contraban i la sal), oficina de turisme, club de majors, biblioteca, centre cultural, local de reunió per a les associacions, etc, etc. Tampoc no m'agradaria sortir a les primeres pàgines dels diaris emmanillat, encara que ara estigui tan de moda, no afavoreix estèticament. Els que vendran darrere, si la paperassa no està en ordre (falta qualque informe pericial) o se comprova el seu interès patrimonial, em podrien dur a presó. Convé saber que no es pot tomar cap edifici amb interès cultural o històric encara que no estigui catalogat com a bé cultural, la llei ho castiga amb presó de fins a tres anys.