21 de juny 2009

Aquella Mallorca d’un temps...

dBalears.cat 21-6-2009
Documents contemporanis i antics comparteixen un mateix espai a l’arxiu general del Consell Insular, situat des de 2005 al barri del Polígon de Llevant
Núria Martí. És just darrere el museu Krekovic, al barri del Polígon de Llevant de Palma, que hi ha, des de fa quatre anys, l'Arxiu General del Consell de Mallorca. L'arxiu és encara força desconegut pels ciutadants, però resulta indispensable per conèixer com era urbanísticament aquella Mallorca que un dia fou i que de cada vegada és més borrosa. No debades, aquest arxiu conserva bona part de la informació en termes urbanístics, d'infraestructures, camins i carreteres que el Consell de Mallorca, ara mateix, i la Diputació Provincial de Balears, en el període 1812-1979, han generat.
Però no només això. Més enllà de la "burocràcia administrativa" que les institucions públiques ofereixen, l'Arxiu del Consell Insular pot presumir de tenir la col·lecció, "creiem que gairebé completa", de tots els cartells i programes de mà de les obres que s'han representat al teatre Principal des de la seva inauguració, el 1857, fins als nostres dies. La col·lecció està composta per prop de 6.000 cartells, alguns de mida considerable, i devers 1.500 fullets informatius. A més, aviat -aquesta és la intenció de l'arxiu- es podrà consultar on line des de qualsevol punt del planeta. "Ara estam escanejant els documents i des de la nostra sala de consulta ja es poden visualitzar. La nostra intenció, però, és que el fons sigui, en bona part, consultable per internet", informà la directora de l'Arxiu, Bel Garau.
Un altre dels grans atractius que conté aquest conjunt de textos és tota la documentació que es conserva de les institucions benèfiques de Mallorca des de la Casa de la Misericòrdia (1648-1975), l'Hospital de Santa Catalina (1345-1884) i la Casa General d'Expòsits (1577), entre moltes altres, fins a arribar a l'actualitat.
L'Arxiu General del Consell Insular de Mallorca estigué ubicat a la Misericòrdia fins al 2005. "Quan el 1983 començarem a posar en marxa l'arxiu, haguérem de recopilar papers que hi havia escampats per tots els edificis de l'antiga Diputació", informa Garau.
Actualment, les dependències del centre estan a l'espera d'una imminent ampliació que els permetrà augmentar en qualitat i quantiat el seu fons, ja que de moment, i per manca d'espai, és molta la informació que queda en mans d'empreses privades i especialitzades.