17 de juny 2009

Cort decidirà en quinze dies si toma l’obelisc

dBalears.cat 17-6-2009


Infraestructures ja ha encarregat l’informe a Cultura perquè avaluï de quina manera s’aplicarà la Llei de memòria històrica


L'Ajuntament de Palma ha encarregat un estudi davant la possibilitat que ha sorgit de llevar d'enmig l'obelisc feixista de la plaça de la Porta Santa catalina erigit el 1941 en honor al grup de colpistes de 1936 coneguts com els Jinetes de Alcalá. L'informe, que estarà enllestit en uns 15 dies, l'han encomanat al cronista de Ciutat, Bartomeu Bestard, de sensibilitat conservadora. De fet, aquest mateix historiador va ser l'autor d'un primer informe sobre la creu de los Caídos que estava ubicada devora la Seu. En aquest estudi, Bestard aconsellava el Consitori que no tomàs la creu. Per aquesta raó la Sala optà per tenir més opinions i encarregà un segon informe, que donà unes conclusions totalment oposades a les analitzades en el primer. Cort es decantà pel darrer i decidí retirar la creu de la Seu.

La regidora de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Palma, Nanda Ramon, manifestà ahir que aquesta setmana el seu departament rebé la petició d'Infraestructures d'elaborar un segon informe per tal de veure de quina manera s'aplica sobre el monument la Llei de la memòria històrica. Aquest estudi, curiosament, serà elaborat per Bestard, el mateix a qui encarregaren el primer informe relacionat amb la creu esmentada anteriorment. El primer estudi sobre l'obelisc al qual tingué accés aquest diari estava fet per tècnics de Cort que certificaven que el monòlit de la plaça de la Porta de Santa Catalina va ser aprovat el 1941, fou dedicat als Jinetes de Alcalá i, abans, aquesta zona es trobava "en estat salvatge".

Aquest primer document desmentia la versió de l'equip de govern municipal, que fins ara havia justificat el manteniment de l'obelisc perquè assegurava que era d'una època anterior. L'informe contradiu allò que han afirmat fins ara la batlessa, Aina Calvo, i el seu regidor d'Infraestructures, Francisco Donate, que en l'actualitat desenvolupa la reforma de la plaça. El primer informe deia que el monòlit "és un element no protegit per cap figura derivada de la legislació urbanística o de patrimoni històric". Tot i les proves, Cort necessita avalar els fets amb una segona anàlisi.

El PSM ja ha rebutjat que aquest monument feixista es mantingui enmig de la plaça

El secretari general de la Federació de Palma del PSM-EN, Biel Riera, ja va afirmar que l'obelisc de la plaça de la Porta de Santa Catalina, que ret homenatge als Jinetes de Alcalá, s'ha de retirar de l'espai públic de la ciutat, aprofitant la remodelació de la plaça. Els Jinetes de Alcalá van ser un grup de militars que col·laboraren en l'aixecament de Francisco Franco contra la Segona República espanyola. Riera justifica la decisió del seu partit, que comparteix amb l'actual regidora, Nanda Ramon, en el fet que els darrers informes municipals constaten que el monument va ser erigit durant la postguerra en homenatge a aquest grup colpista.

A més a més, en la darrera reunió entre l'Ajuntament i els representants dels veïnats de la zona i d'entitats com ARCA i Memòria Històrica de Mallorca, tothom es va manifestar com a partidari de la supressió de l'obelisc. Per aquest motiu, el dirigent nacionalista afirma que "el PSM-EN de Palma, a través de l'Ajuntament, es comprometé a actuar per tal que l'equip de govern retiri aquest monument". Per altra banda, va afegir que "és evident que l'actuació correcta de les institucions seria eliminar aquest símbol feixista de l'espai públic de Ciutat.