02 d’agost 2010

El Jonquet, un any aturat


dBalears.cat 2--8-2010

Tot i la declaració BIC, la redacció del nou PERI per al barri històric de Palma es manté congelada. Els molins continuen degradant-se i Cort no té previst expropiar-los


Els molins són usats avui en dia com habitatge improvisat per alguns sense sostre. Foto: M.À.Cañellas

Tot i que ja ha passat més d'un any des que la ponència tècnica de Patrimoni va donar el vistiplau a la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) al barri del Jonquet, el nou Pla Especial de Renovació Interior (PERI) encara no s'ha començat a redactar. Es manté el que modificà de manera poc transparent el PP l'any 2003. La declaració BIC implica, per força, refer el PERI per canviar l'ordenació urbanística de la zona, criticada de fa temps pels veïns. Però a més de la congelació del nou PERI, des que el Jonquet es declarà BIC no s'han fet les obres necessàries per rehabilitar els dos molins més degradats, el d'en Celós i el d'en Garriguera, i l'Ajuntament no preveu expropiar-los per manca de doblers.

Segons fonts municipals, la redacció del PERI del Jonquet és en la fase d'estudis previs. Tot indica que no és que no hagi avançat per intentar bloquejar-lo, sinó per saturació d'Urbanisme. De fet, les mateixes fonts diuen que ara, passat un any, l'Ajuntament es planteja fer un concurs perquè una empresa externa faci el PERI.
Mentrestant, però, el PERI continua aturat i Cort no pot donar llicències d'obres al barri. Si algú vol fer-hi cap actuació, ho ha d'autoritzar el departament de Patrimoni del Consell. Tampoc no es poden fer esbucaments, ampliar el volum de cap edifici o parcel·lar-lo. De tota manera, segons el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, al Jonquet s'han concedit fins ara el 90% de les llicències d'obres que s'han demanat.

Els veïns també esperen el nou PERI des que començaren els tràmits per la declaració BIC, ja que obrirà una via perquè puguin fer-hi al·legacions. Volien "intentar recuperar els vials públics que ens varen usurpar", avisava fa un any l'activista veïnal Margalida Rosselló. En una reforma del PERI en l'època del PP ‘desaparegueren' uns carrers que passaren a formar part d'una propietat privada. Doncs bé, de moment encara no ho poden fer. I si Cort començàs la redacció del nou PERI ara mateix, possiblement encara caldria esperar un any perquè s'enllestís. A banda, cal recordar que les reformes d'ordenació de l'època del PP permetien el macroprojecte urbanístic que hi impulsà Acciona, ara aturat per la declaració BIC.

Molins

Un altre dels aspectes inamovibles del Jonquet és la situació dels molins, sobretot dels d'en Garriguera i d'en Celós, els més degradats. Són de propietat privada i els amos no els han rehabilitat. Cort just actuà per evitar que fossin un perill públic i els envoltà amb un tancat. Acordà actuar-hi d'ofici, però segons fonts municipals els propietaris encara tenen uns mesos de termini per fer-hi les obres i l'Ajuntament no podrà actuar-hi fins que no s'acabi, passat el mes de desembre. Mentrestant, però, les relacions entre Urbanisme i els veïns del Jonquet no són en el millor moment. Aquest mateix juliol la regidora d'Urbanisme, Yolanda Garví, no assistí a una tertúlia sobre els molins organitzada per l'associació de veïns del barri i ARCA. I no era la primera vegada que intentaven parlar-hi. La reunió s'havia convocat expressament el dia que li anava millor, però ni tan sols hi acudí algú de part seva. Just hi anaren Cerdà i la directora general de Patrimoni, Antònia Amengual.

Tensió entre el PSIB i el PSM per ajornar el BIC del centre

Quan Cort demanà al Consell de Mallorca que ajornàs la declaració BIC del centre històric, just a principi d'aquest mes, el PSM no hi estava d'acord. Es mostrà preocupat, ja que considera imprescindible la declaració per evitar pràctiques agressives contra el patrimoni. A més a més, un dels arguments que brandà el gerent d'Urbanisme per aturar el BIC del centre era que quedarien aturades totes les llicències d'obres, fins i tot les que ja s'havien concedit, però això mateix no va ser un problema en el cas del Jonquet. Així doncs, mentre el PERI del BIC del Jonquet no avança, el BIC del centre ha quedat aturat fins a nova ordre. I tots dos s'han travat al mateix lloc: a Urbanisme.