19 d’agost 2010

Can Prunera, Medalla d’Or dels Amics del Patrimoni

dBalears.cat 19-8-2010

La Fundació reconeix també la trajectòria professional i la dedicació de Margalida Magraner, Yannick Vu i Euphrosyne Doxiadis envers la cultura i el patrimoni

Josep Lluís Colom,Bartomeu Llinàs, Yannick Vu, Pere A.Serra, Joan Guaita, Euphrosyne Doxiadis i Margalida Magraner. Foto: J.Torres

La Fundació Amics del Patrimoni entregà ahir la seva primera Medalla d'Or al Museu Modernista de Can Prunera, un casal que, com recordà el conseller de Cultura, Bartomeu Llinàs, "la Fundació Tren de l'Art va treure de l'oblit". Can Weyler fou l'escenari d'aquest acte emmarcat en la Festa de l'Esplendor de la Mediterrània, una celebració en què els Amics del Patrimoni conjuguen la tradició de l'Assumpció i la feminitat amb l'art contemporani. L'acte serví també per reconèixer la trajectòria i dedicació de "tres dones que han aconseguit un lloc significatiu dins la societat balear", com explicà el president de la Fundació Amics del Patrimoni, Joan Guaita. L'empresària i administradora del Majorca Daily Bulletin, Margalida Magraner; l'artista i col·leccionista Yannick Vu i l'artista grega Euphrosyne Doxiadis, autora del llit de la Mare de Déu d'enguany, foren les guardonades en un acte en el qual no faltaren la dansa ni la calor típica del mes d'agost.

La col·lecció permanent de Can Prunera, les instal·lacions com a "referent cultural" de la Vall, i la tasca per "recuperar fidelment l'esplendor dels elements artístics d'aquesta casa modernista" foren alguns dels arguments que esmentà el president dels Amics del Patrimoni a l'hora d'atorgar la Medalla d'Or al museu solleric. Guaita recalcà també el valor del casal com a "peça indiscutible del patrimoni arquitectònic de Mallorca". El president de la Fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra , recollí el guardó dissenyat per Chus Burés i recordà que "aquest treball, fet amb molta il·lusió, no hauria estat possible sense l'esforç i la voluntat de persones com Vicenç Sastre, Òscar Mayol i Xavier Mayol, a més de tots els membres del Tren de Sóller". Serra lloà també la importància d'entitats com la Fundació Amics del Patrimoni i ARCA, que vetlen per la "nostra cultura, l'art i el patrimoni".

Minuts abans, Margalida Margraner, Yannick Vu i Euphrosyne Doxiadis, havien recollit els reconeixements de mans de la consellera insular de Turisme, Bel Oliver; la regidora de Cultura, Nanda Ramon, i l'exconsellera Mercè Amer, respectivament. I és que, en realitat, l'empenta -i empremta- femenina és l'essència d'aquesta celebració, que ja s'ha convertit en una cita de referència per a l'estiu ciutadà a Can Weyler. Així també ho remarcà la doctora i presidenta de la Societat Arqueològica Lul·liana, Maria Barceló, en un discurs en què, sense embuts, criticà la imposició de cultures estandarditzades enfront de la diversitat i la discriminació "social, laboral i familiar" que encara avui pateixen les dones dins la nostra societat.

Per contra, el conseller Llinàs se centrà més en el vessant de la cultura patrimonial i confessà el seu fracàs en aquest sentit: "Vaig ser incapaç d'evitar tomar el fumeral de Son Tries, la darrera fàbrica industrial d'Esporles", confessà, mentre recordava l'etapa de regidor a la localitat. Llinàs, ja ho hem dit, lloà també la tasca realitzada al Museu de Can Prunera, "un element que tal vegada es valorarà més d'aquí a uns anys", vaticinà, per subratllar a continuació que aquest "és un exemple claríssim del que s'ha de fer".

La celebració, que havia començat amb la dansa mossàrab i andalusina de Margalida Ventura, finalitzà amb un petit còctel per als assistens, entre els quals no faltaren representants polítics ja habituals, com ara el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà; el director general de Cultura, Pere Joan Martorell; els historiadors Guillem Rosselló-Bordoy, Gaspar Valero i Pere Fullana; el cap d'ARCA Llegat Jueu, Manel Quadreny, i l'artista Miquela Vidal, entre d'altres. Ara bé, el grup més joiós fou l'àmplia representació de sollerics que tampoc no es volgueren perdre el reconeixement del Museu Modernista. Al capdavant hi anava el batle de la Vall, Josep Lluís Colom, acompayat pel president del Tren de Sóller, Òscar Mayol, el conseller Vicenç Sastre i el director de Can Prunera, Rogelio Araújo.