11 d’agost 2010

La Verge adormida, tradició mediterrània

dBalears.cat 11-8-2010


A partir de dissabte, dia 14 d’agost, trenta-cinc esglésies de tot Mallorca n’exposaran la imatge amb motiu de la celebració de l’Assumpció de la Mare de Déu

G. Amengual.Les processons i els llits de les imatges de les verges adormides són el principal reclam cultural de les esglésies catòliques per la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu, que se celebra el 15 d'agost. Tretze parròquies de Palma i vint-i-dues de la Part Forana exposaran els seus llits de la dormició de la Verge, la majoria entre els dies 14 i 22 d'aquest mes. Can Weyler s'avançà al calendari i tornà a acollir ahir per setena vegada l'obra d'un artista per exposar una dormició amb un aire contemporani. Una processó que superà el centenar de persones acompanyà la imatge de la parròquia de Porreres en el seu camí de l'església dels Sagrats Cors fins a l'edifici del carrer de la Pau.

La grega Euphrosyne Doxiadis ha estat l'encarregada de preparar una instal·lació anomenada La Verge de les Illes, que pretén connectar Mallorca amb l'illa de Paros. Sobre un llit de flors de ceràmica elaborades i pintades segons la tradició hel·lena hi reposava l'escultura, transportada al mig de la mar Mediterrània pel llum d'uns projectors. Els assistents pogueren contemplar l'escena amb l'acompanyament musical del violinista Oluf Dimitris, que havia compost un mantra d'influències bizantines per a l'ocasió.

Una altra de les talles protagonistes d'aquesta festa serà la Verge adormida de l'església de Santa Eulàlia, que torna a lluir després d'haver-se sotmès a una restauració durant el darrer mes. L'escultura descansa des de dilluns a l'interior de l'edifici i dissabte, dia 14, la traslladaran al llit. Altres parròquies, com ara la de Sant Nicolau, encara eren tancades ahir horabaixa i al temple del monestir de Santa Clara i al de la Santa Creu encara no s'havien exposat les imatges al públic.