28 d’agost 2010

ARCA, també contra el projecte de remodelació de la Platja de Palma


La veu de Mallorca 26/08/2010

L'entitat reclama que no s'esbuquin els xalets, alguns dels quals daten dels anys 30, i que es conservin altres béns patrimonials com les pedreres, una casa de trencadors de pedres i una casa de saliners, que el projecte preveu destruir per fer-hi un centre comercial.

Queda algú partidari del projecte de remodelació de la Platja de Palma? Al projecte presentat setmanes enrere per Margarita Nájera cal reconèixer-li el mèrit d'haver unit tothom, però en contra, fins i tot els mateixos socialistes. L'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) s'ha sumat avui a través d'un comunicat a les múltiples veus contràries al projecte, que en la seva redacció actual preveu l'esbucament de 91 habitatges per fer-hi un passeig amb un aparcament subterrani a sota. Des d'ARCA consideren necessària la remodelació d'aquesta zona madura, però alerten que en cap cas no ha d'anar en detriment dels béns patrimonial. Així, l'entitat anuncia que estan preparant al·legacions al projecte, però de moment ja han detectat quatre elements patrimonials que la reforma fa perillar i pels quals es demana una rectificació.

En primer lloc, des d'ARCA apunten a la construcció d'un "macrocentre comercial i d'oci", projectat a l'àrea situada a l'oest de ses Fontanelles, on hi ha una casa rural, una de trencadors de pedra i una altra de saliners, a més de molins i pedreres. L'entitat destaca el caràcter senzill i únic d'aquests elements i recorda que fa un any ja en demanaren la protecció aconsellant que formassin part d'un itinerari cultural i paisatgístic. "La resposta el Consosrci ha estat ignorar-nos", critiquen.

En segon lloc, des d'ARCA també expressen la seva oposició a l'esbucament dels xalets ubicats entre els carrers Virgili, Horaci i Sant Antoni de la Platja, alguns dels quals daten dels anys 30 i 40, com ara Can Monroy, Can Pomar o Can Ortega -a la fotografia de dalt.

En tercer lloc, l'entitat reclama que es mantenguin les pedreres de marès, com a una part important del patrimoni etnològic de Mallorca. Denuncien que el Consorci pretén utilitzar-les com un enorme contenidor per projectes de serveis de luxe "sense adonar-se que són un patrimoni únic i es poden aprofitar turísticament pel seu interès paisatgístic".

Finalment, des d'ARCA expressen la seva preocupació per "la domesticació de tota la costa que es vol fer amb passarel·les de passeig", ja que la manca de definició d'aquesta part del projecte els fa tèmer pels petits escars o les pedreres de marès que hi ha aferrades a la mar. .

Així mateix, ARCA considera que el catàleg d'elements patrimonials que el Consorci va encarregar és incomplert i ha de ser ampliat amb petits elements que encara es conserven, ja que només es protegeix una pedrera i moltes cases particualrs en queden fora. "No es pot castigar a qui ha conservat el legat dels antecessors i no ha especulat", apunten des de l'entitat. "És injust que s’hagi triat expropiar aquells espais amb menys construcció, que són precisament els d’aquelles persones que no han volgut mai entrar en el joc de la especulació". Així mateix, des de l'entitat reclamen a les administracions que per primer cop incorporin el criteri que "el patrimoni és un actiu turístic de primer ordre" a l'hora d'ordenar urbanísticament la zona.