27 d’agost 2010

ARCA reclama protecció per a 3 cases de Can Pastilla

dBalears.cat 27-9-2010

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics no està d’acord amb els esbucaments de tres edificacions. Pretén també que es conservin les pedreres que hi ha a la zona i que el pla converteix en “catedrals”

L'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) no està a favor de l'esbucament dels habitatges de Can Pastilla, concretament, de tres cases situades al carrer d'Horaci i de Virgili. Amb l'objectiu de preservar-les, l'entitat vol demanar al Consorci una rectificació del pla de reconversió de la Platja de Palma. Els tres immobles que ARCA vol protegir daten dels anys 1930-1940 i "reflecteixen el caràcter de l'època del barri palmesà", explicà ahir la portaveu, Àngels Fermoselle. Les finques -can Monroy, can Pomar i can Ortega- tenen una planta baixa i un primer pis i tenen a l'interior elements tradicionals de l'època, com ara les rajoles mallorquines del jardí i les bigues de fusta del saló.

Can Monroy, per exemple, fou dissenyada per l'arquitecte Enric Juncosa el 1948. El segon immoble, el de can Ortega, ubicat al carrer d'Horaci, fou el primer xalet que es construí a la zona el 1935, era de la propietat d'un cònsol de Bèlgica i va ser projectat per l'arquitecte Cases. I can Pomar, la tercera casa en discòrdia, es caracteritza pel fet que tot el mobiliari és dels anys trenta. Fermoselle explicà que ARCA està d'acord amb la regeneració d'aquesta àrea "explotada", però recalcà que "volem salvar el que queda de patrimoni". "Aquests elements antics i senzills són el que queda del recordatori del caràcter de la barriada", assegurà la portaveu.

Elements patrimonials

L'Associació vol protegir també els elements de patrimoni situats al solar de devora la sortida cap a l'autopista, un lloc on el pla preveu l'edificació d'un centre comercial de 50.000 metres quadrats-. Àngels Fermoselle manifestà que fa un any que ARCA entregà a Nàjera un informe perquè tingués en compte la vàlua d'aquests elements històrics de Can Pastilla i explicà que ara s'han temut que els esbucarien per crear-hi el complex esmentat".
Una part d'aquest llegat és la casa dels saliners, "una de les poques que queden a Mallorca", assegurà Fermoselle. També hi ha la casa de trencadors de pedra, una edificació rural, i diversos molins aiguaders. Un altre dels béns importants de la zona són les síquies, datades de 1845. "Aquestes construccions no estan en mal estat i, per això, no costaria gaire rehabilitar-les". "S'hi podria fer un centre d'interpretació dels treballs ancestrals", declarà la portaveu.

Per altra banda, ARCA vol preservar les pedreres de marès, perquè subratlla que "formen part del patrimoni etnològic de la nostra illa". Així, la representant de l'entitat explicà que aquests elements són presents en tota la barriada i " és poden aprofitar turísticament, perquè tenen un gran interès paisatgístic". ARCA estudia la presentació d'al·legacions i recalca que "cada dia trobam nous béns patrimonials que valen la pena i que no s'han considerat. Concretament, a l'Arenal som conscients que hi ha més cases particulars amenaçades i que tenen valors singulars".