02 d’agost 2010

Policromia esvaïda

dBalears.cat 2-8-2010

Punt final a la segona campanya de restauració de les pintures murals del convent de Sant Bernadí de Petra. Les tasques continuaran el proper estiu

Francesca Marí Aquest estiu el convent de Sant Bernadí de Petra ha tornat a tenir uns hostes ben particulars. L'equip de l'Escola de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya finalitzà divendres la segona campanya de restauració de les pintures murals del temple petrer, després de gairebé un mes de feina. Havien començat el 5 de juliol.

"Ha estat una experiència innovadora i molt productiva per a tot l'equip, però en especial per als set alumnes que han pogut participar directament en el procés d'intervenció i treballar damunt una bastida", explicava Verònima Ramírez, professora de l'Escola, que ha controlat les tasques juntament amb Marga Massanet i Anahí Meyer.
Ramírez confirmà també que les policromies estan en molt mal estat i que seran necessàries cinc campanyes més, com a mínim, perquè les parets de l'emblemàtic convent tornin a lluir com en els seus orígens, al final del segle XVII-principi del XVIII. La humitat i el guix de les parets són els principals ‘enemics' per aquestes pintures, part de les quals estaven gairebé oblidades. El mal estat es deu igualment als efectes de la "desamortització", que també malmenà el convent.

Enguany l'equip de restauració s'ha centrat a "fixar les capes pictòriques, una vegada que havien estat tractats els fons dels murs", explica la professora. Els emperons els troben en la gran quantitat de "forats" de les parets i que s'han de consolidar per tant "d'intentar mantenir la consistència del que queda", indicà. L'any passat l'Escola de Conservació inicià les tasques a Sant Bernadí amb un estudi previ gràcies a un conveni amb el departament insular de Patrimoni. Les professores esperen tornar a repetir aquest acord l'any que ve per tal que les pintures del convent tornin a lluir en tota la seva esplendor, amb els pecats capitals inclosos.