20 d’agost 2010

Radiografia als Closos

dBalears.cat 20-8-2010

Un arqueòleg alemany hi realitza prospeccions geomagnètiques per esbrinar si hi ha més navetes

La zona dels Closos de Can Gaià. Foto: G.Vicens


Gori Vicens. Esbrinar on hi ha les restes arqueològiques amagades davall terra mitjançant un sensor geomagnètic. Aquesta és la feina que ensenya Cristopher Renne als arqueòlegs que aquests dies realitzen els treballs d'excavació als Closos de Can Gaià, a Portocolom. En concret, les prospeccions que hi du a terme aquest professor universitari alemany se centren en el perímetre del jaciment encara no excavat, una superfície força extensa que podria amagar restes arqueològiques d'importància cabdal.

Renne fa part d'un intercanvi entre docents d'arqueologia a la zona. En concret, fa les anàlisis geomagnètiques amb un sensor per detectar les restes i alhora explica als arqueòlegs mallorquins el funcionament d'aquest aparell. Aquesta eina, per cert, és molt poc habitual en excavacions arqueològiques a l'Illa, encara que en els darrers temps sembla que s'està posant de moda en determinats sectors.

Les prospeccions es realitzen en quadrícules de 10 metres quadrats i s'examina tota l'àrea amb la finalitat de detectar les zones a les quals es puguin ubicar possibles navetes. Ara s'analitzaran els resultats i serviran per iniciar futures excavacions més enllà de l'actual zona de feina als Closos de Can Gaià.