28 d’agost 2010

La venjança de les pedres

La Veu de Mallroca 28/07/2010

Àngels Fermoselle

Ens diuen que qui mana, sovint es veu en l’obligació, per responsabilitat, de prendre decisions contràries a allò que el seu cor li marca. Amb aquesta cantarella, que tothom manega dins i fora de la política, ens feren empassar Son Espases, n’Aznar ens ficà a una guerra i fins i tot el pare o la mare que donen una pallissa a l’infant es justifiquen dient “més mal me fa a mi, però és pel seu bé.”
I en aquestes me trobo quan intent dilucidar si estic entre els minsos casos de qui no ha tingut més remei que fer una cosa, quan en realitat no ho volia fer. M’explico. Fa trenta dies va aparèixer un forat petit ben rodó al fals sostre de casa meva. De res no va servir tapar-lo amb plastilina blanca; dos dies més tard tornava el mateix forat. No em podia avenir de la perfecció del cercle. Potser t’espien des de dalt amb un mini periscopi, me suggereixen. Un mes després, quan ordenava les pel·lícules, els llibres, els fascicles de cuina i els fulletons de rutes excursionistes que acompanyen els diaris, i rumiava quin munt se n’anava a la bossa de reciclatge -els fascicles tenien tots els nombres i les pel·lícules li anaven a la saga-, veig caminar un ratolí minúscul tot esquivant els papers amb soltesa. Me vingué al cap en Firmin, la rata lectora supervivent i protagonista de la novel·la d’en Sam Savage. De cop s’esvaí el misteri del cercle i també els meus principis perquè tot i que no vull matar cap bestiola, no vaig veure alternativa. En qüestió de dos dies es consumà un tràgic final per tan simpàtic rosegador i la seva família. Podia evitar-ho? No podia. Crec que vaig prendre una decisió a contracor perquè no hi havia altra sortida ben igual que quan s’ha amputar un dit perquè hi ha gangrena.

Però a política les variables són molt més nombroses i les solucions també. Tenia alternativa el director de l’aeroport l’any 2009 quan va ordenar la destrucció de la possessió de Son Mosson (S.XVIII)? Sense dubte, sí que en tenia. I perquè va prendre tan cruel decisió? Perquè va voler. Tenia altra possibilitat el batle de ses Salines quan va enderrocar l’any 2009 gran part del Quarter de Carabiners (1920) de sa Colònia de Sant Jordi? En tenia moltes d’alternatives, ni una ni dues; moltes. I perquè va prendre tan mediocre decisió? Per nassos. Tenien altre remei na Mabel Cabrer i els anteriors responsables de l’Ajuntament de Palma que capolar el Pont des Tren de Palma? Evidentment que hi havia solucions per salvar el Pont, però no volgueren escoltar ningú. És difícil mostrar més menyspreu pel Patrimoni. Els protagonistes d’aquestes tres desfetes tenen una cosa en comú. Cada un d’ells intentaren fer creure que en el fons dels seus corets no desitjaven fer-ho però que era necessari pel bé comú i per responsabilitat.
Que no ens contin coverbos, a política t’has de rompre el cap per evitar el mal, fins i tot si és menor, i si els ofereixen solucions en safata i no les agafen, o bé demostren estultícia o bé interessos inconfessables. Per sort la venjança de les pedres ha funcionat i gairebé cap de les persones citades aquí tenen un futur airós a la política. A més, el Pont torna a estar dret, fet amb desgana, és veritat, però allà roman com a lliçó pels mal governants. Respecte al Quarter de Carabiners la lluita per a la seva reconstrucció està en marxa i la destrucció de Son Mosson, als tribunals.
Ara no puc però un dia d’aquests parlarem de la Platja de Palma perquè ve al cas, me creguin.

“Em castiguen per haver conservat”

La veu de Mallorca 26-8-2010

Àngels Fermoselle

Platja de Palma era i és zona de pedreres. Les pedreres de marès, avui, són un valor paisatgístic i etnològic de primer ordre. La pedra donava per viure i va ser aquí on nasqué un dels primers moviments obrers. “Gruix de rei... gruix d’emperador...” ens explicava el propietari d’un xalet dels primers que es feren a la urbanització de sa Torre Rodona i que va donar origen a Can Pastilla. Ca seva és creació de l’arquitecte Juncosa Iglesias l’any 1947. “Vaig néixer dins una gaveta. Som de família de mestres d’obres, que no és el mateix que constructor. La gent no entén la diferència”. “Nosaltres sí” contestàrem, recordant les cases de Santa Catalina o l’eixample, moltes d’elles fetes amb la sensibilitat dels mestres. “Me castiguen per haver conservat” continua en Biel i el mateix ens diuen na Maribel i n’Àngel. Cada un d’ells té una casa unifamiliar a solars de 300, 500 i 1.000 m2 respectivament. Si haguessin construït finques de pisos, estarien folrats. Però tan sols volien guardar ca seva per estar-hi i “morir aquí”.
“Sap que aferrat a ses Fontanelles es conserva una casa de trencador de pedra?” li donam conversa a en Biel, “està a prop d’una altra de saliners, amb una volta de canó ben especial”.
Les intencions dels responsables del consorci Platja de Palma, que tenen les mans lliures, per llei, per fer i desfer, són: esbucar diverses de les primeres cases d’estiueig de Can Pastilla, entre d’altres les d’en Biel, na Maribel i n'Àngel, les més belles que encara queden, per fer un aparcament soterrat amb un passeig a sobre des del qual no es veuria la mar. A més pensen destruir les pedreres, la casa dels trencadors de pedra i la dels saliners de devora ses Fontanelles per plantar-hi un macro centre comercial i d’oci. Per si fos poc, les altres pedreres de les Cadenes i s’Arenal les condemnen a ser tan sols escenari o continent per albergar noves estructures de serveis de luxe.
No fa bona olor. No és això el que tothom esperava quan es parlava de regenerar. No podem millorar si destruïm les poques coses que queden. Allò que ens fa distints i atractius és el que és singular. Recuperem el caràcter casolà de Can Pastilla. Caminem per l’entorn de ses Fontanelles per rutes que ens recordin els usos econòmics de la zona a més dels valors naturals. Mirem les pedreres des d’un altre punt de vista, les hem de viure no hi hem de fer d’okupes. Quant a la costa, per favor, que deixin qualque bocinet sense domesticar. Hi ha gent a qui li agrada sentir la natura una mica més intensament. Seran aquestes les persones turistes, les que ens deixaran doblers sense hipotecar el futur.
Els aplaudiments més llargs i més sentits a l’acte de presentació del Govern Balear desprès de les darreres eleccions, se’ls va endur na Margarita Nájera. Ja fa tres anys. No crec que ara duressin tant.

ARCA, també contra el projecte de remodelació de la Platja de Palma


La veu de Mallorca 26/08/2010

L'entitat reclama que no s'esbuquin els xalets, alguns dels quals daten dels anys 30, i que es conservin altres béns patrimonials com les pedreres, una casa de trencadors de pedres i una casa de saliners, que el projecte preveu destruir per fer-hi un centre comercial.

Queda algú partidari del projecte de remodelació de la Platja de Palma? Al projecte presentat setmanes enrere per Margarita Nájera cal reconèixer-li el mèrit d'haver unit tothom, però en contra, fins i tot els mateixos socialistes. L'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) s'ha sumat avui a través d'un comunicat a les múltiples veus contràries al projecte, que en la seva redacció actual preveu l'esbucament de 91 habitatges per fer-hi un passeig amb un aparcament subterrani a sota. Des d'ARCA consideren necessària la remodelació d'aquesta zona madura, però alerten que en cap cas no ha d'anar en detriment dels béns patrimonial. Així, l'entitat anuncia que estan preparant al·legacions al projecte, però de moment ja han detectat quatre elements patrimonials que la reforma fa perillar i pels quals es demana una rectificació.

En primer lloc, des d'ARCA apunten a la construcció d'un "macrocentre comercial i d'oci", projectat a l'àrea situada a l'oest de ses Fontanelles, on hi ha una casa rural, una de trencadors de pedra i una altra de saliners, a més de molins i pedreres. L'entitat destaca el caràcter senzill i únic d'aquests elements i recorda que fa un any ja en demanaren la protecció aconsellant que formassin part d'un itinerari cultural i paisatgístic. "La resposta el Consosrci ha estat ignorar-nos", critiquen.

En segon lloc, des d'ARCA també expressen la seva oposició a l'esbucament dels xalets ubicats entre els carrers Virgili, Horaci i Sant Antoni de la Platja, alguns dels quals daten dels anys 30 i 40, com ara Can Monroy, Can Pomar o Can Ortega -a la fotografia de dalt.

En tercer lloc, l'entitat reclama que es mantenguin les pedreres de marès, com a una part important del patrimoni etnològic de Mallorca. Denuncien que el Consorci pretén utilitzar-les com un enorme contenidor per projectes de serveis de luxe "sense adonar-se que són un patrimoni únic i es poden aprofitar turísticament pel seu interès paisatgístic".

Finalment, des d'ARCA expressen la seva preocupació per "la domesticació de tota la costa que es vol fer amb passarel·les de passeig", ja que la manca de definició d'aquesta part del projecte els fa tèmer pels petits escars o les pedreres de marès que hi ha aferrades a la mar. .

Així mateix, ARCA considera que el catàleg d'elements patrimonials que el Consorci va encarregar és incomplert i ha de ser ampliat amb petits elements que encara es conserven, ja que només es protegeix una pedrera i moltes cases particualrs en queden fora. "No es pot castigar a qui ha conservat el legat dels antecessors i no ha especulat", apunten des de l'entitat. "És injust que s’hagi triat expropiar aquells espais amb menys construcció, que són precisament els d’aquelles persones que no han volgut mai entrar en el joc de la especulació". Així mateix, des de l'entitat reclamen a les administracions que per primer cop incorporin el criteri que "el patrimoni és un actiu turístic de primer ordre" a l'hora d'ordenar urbanísticament la zona.

27 d’agost 2010

ARCA reclama protecció per a 3 cases de Can Pastilla

dBalears.cat 27-9-2010

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics no està d’acord amb els esbucaments de tres edificacions. Pretén també que es conservin les pedreres que hi ha a la zona i que el pla converteix en “catedrals”

L'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) no està a favor de l'esbucament dels habitatges de Can Pastilla, concretament, de tres cases situades al carrer d'Horaci i de Virgili. Amb l'objectiu de preservar-les, l'entitat vol demanar al Consorci una rectificació del pla de reconversió de la Platja de Palma. Els tres immobles que ARCA vol protegir daten dels anys 1930-1940 i "reflecteixen el caràcter de l'època del barri palmesà", explicà ahir la portaveu, Àngels Fermoselle. Les finques -can Monroy, can Pomar i can Ortega- tenen una planta baixa i un primer pis i tenen a l'interior elements tradicionals de l'època, com ara les rajoles mallorquines del jardí i les bigues de fusta del saló.

Can Monroy, per exemple, fou dissenyada per l'arquitecte Enric Juncosa el 1948. El segon immoble, el de can Ortega, ubicat al carrer d'Horaci, fou el primer xalet que es construí a la zona el 1935, era de la propietat d'un cònsol de Bèlgica i va ser projectat per l'arquitecte Cases. I can Pomar, la tercera casa en discòrdia, es caracteritza pel fet que tot el mobiliari és dels anys trenta. Fermoselle explicà que ARCA està d'acord amb la regeneració d'aquesta àrea "explotada", però recalcà que "volem salvar el que queda de patrimoni". "Aquests elements antics i senzills són el que queda del recordatori del caràcter de la barriada", assegurà la portaveu.

Elements patrimonials

L'Associació vol protegir també els elements de patrimoni situats al solar de devora la sortida cap a l'autopista, un lloc on el pla preveu l'edificació d'un centre comercial de 50.000 metres quadrats-. Àngels Fermoselle manifestà que fa un any que ARCA entregà a Nàjera un informe perquè tingués en compte la vàlua d'aquests elements històrics de Can Pastilla i explicà que ara s'han temut que els esbucarien per crear-hi el complex esmentat".
Una part d'aquest llegat és la casa dels saliners, "una de les poques que queden a Mallorca", assegurà Fermoselle. També hi ha la casa de trencadors de pedra, una edificació rural, i diversos molins aiguaders. Un altre dels béns importants de la zona són les síquies, datades de 1845. "Aquestes construccions no estan en mal estat i, per això, no costaria gaire rehabilitar-les". "S'hi podria fer un centre d'interpretació dels treballs ancestrals", declarà la portaveu.

Per altra banda, ARCA vol preservar les pedreres de marès, perquè subratlla que "formen part del patrimoni etnològic de la nostra illa". Així, la representant de l'entitat explicà que aquests elements són presents en tota la barriada i " és poden aprofitar turísticament, perquè tenen un gran interès paisatgístic". ARCA estudia la presentació d'al·legacions i recalca que "cada dia trobam nous béns patrimonials que valen la pena i que no s'han considerat. Concretament, a l'Arenal som conscients que hi ha més cases particulars amenaçades i que tenen valors singulars".

Arca asegura que la remodelación de la Playa de Palma 'destruye patrimonio'

* La asociación ha detectado cuatro aspectos patrimoniales en peligro
* Pide una rectificación del proyecto a sus responsables

Europa Press.

La Asociación para la Rehabilitación de los Centros Antiguos (ARCA) ha asegurado que, si bien es cierto que la remodelación de la Platja de Palma es necesaria, también lo es que "no tiene en cuenta los bienes patrimoniales más sencillos", por lo que ha anunciado que está preparando alegaciones al proyecto. Así, ha señalado en un comunicado que por el momento han detectado cuatro aspectos patrimoniales que están en peligro y por los que pide una rectificación del proyecto.

En primer lugar, ha indicado que existe "una casa rural, una casa de 'trencadors de pedra', una casa de 'saliners', molinos y canteras ubicadas al oeste de la zona húmeda de Ses Fontanelles. De hecho, estos elementos ya fueron objeto hace un año de una propuesta de protección por parte de Arca, la cual propuso crear un itinerario cultural y paisajístico en la zona. La asociación ha afirmado que el Consorcio encargado del proyecto de reforma integral no sólo ignoró esta iniciativa, sino que además pretende construir "un macrocentro de ocio y comercio encima".

Por otra parte, Arca ha indicado que en la franja de las calles Virgilio, Horacio y Sant Antoni de la Platja, en las que se pretende expropiar viviendas, existen chalets de los años 30 y 40. En opinión de la asociación, la alternativa debería ser "recuperar o crear un ambiente de pueblo de veraneo tal como se quería hacer al principio". En este sentido, ha subrayado que casas conocidas como Can Monroy y la de Can Pomar tendrían que protegerse "por su singularidad".

Además, también ha destacado entre los elementos a proteger las canteras de marés que "forman parte del patrimonio etnológico de Mallorca". Así, ha indicado que el Consorcio "pretende utilizarlas como un enorme contenedor para proyectos de servicios de lujo sin darse cuenta de que son un patrimonio único y que se puede aprovechar turísticamente por su interés paisajístico".

Catálogo insuficiente

Por otra parte, la asociación conservacionista ha afirmado que el catálogo de elementos patrimoniales que el mismo Consorcio encargó "tiene que ser ampliado con muchos pequeños elementos que aún se conservan", "De todas las canteras, sólo se protege una y casas particulares y otros elementos, pero faltan bastantes".

Por ello, Arca ha anunciado que está analizando el proyecto de reforma para presentar alegaciones y ha apostillado que cada día encuentran "nuevos elementos patrimoniales que valen la pena y que no se han considerado".

ARCA pide que el Consorcio preserve el patrimonio más sencillo de la zona

diariodemallorca.es 27-8-2010

R.G. PALMA. La asociación para la protección del patrimonio, ARCA, solicita al consorcio de la Platja de Palma que preserve los bienes patrimoniales "más sencillos" de la zona, debido a que son "un activo turístico de primer orden" y "no se puede castigar a quien ha conservado el legado de sus antecesores y no ha especulado", según manifiestan en un comunicado de prensa. ARCA lamenta que "resulta especialmente injusto que parece que se haya elegido expropiar aquellos espacios con menos construcción, que son precisamente los de aquellas personas que nunca han querido entrar en el juego de la especulación". Y recuerdan que, si los propietarios hubiesen construido en estos solares, serían ahora "vulgares fincas de pisos".
Por eso, los proteccionistas también presentarán alegaciones, en las que solicitarán preservar una casa rural al oeste de la zona húmeda de ses Fontanelles; las casas de los años 30 y 40 de las calles Sant Antoni de la Platja, Virgilio y Horacio; y las canteras de marés. Además, pedirán una actuación respetuosa en la costa.

Manacor: El Consell estudia ampliar la zona BIC del centro histórico

diariodemallorca.es 27-8-2010

Tras los hallazgos de pozos islámicos y doce acequias del siglo XVII

Cerdà y miembros del Ayuntamiento junto a un pozo. Foto: S. Sansó


S. SANSÓ. MANACOR. El director insular de Patrimonio, Gabriel Cerdà, visitó ayer las obras de peatonalización de la calle Jaume II de Manacor, donde hace unos días fueron hallados hasta doce acequias de aguas fecales, fechadas del siglo XVII y distintos pozos de época musulmana. Todo ello hace que el Consell de Mallorca se plantee ampliar la zona BIC (Bien de Interés Cultural) de protección del centro histórico de Manacor, que ahora va desde la calle Olesa hasta las inmediaciones de la iglesia dels Dolors.
"Los importantes hallazgos hacen que estudiemos catalogar la zona como conjunto histórico, figura que ya prevé el nuevo Pla Territorial de Mallorca, y que será aplicada también en pueblos como Porreres, Sóller o Llucmajor", explicó Cerdà, quien recibió las explicaciones sobre el terreno de la responsable local de Patrimonio, Magdalena Salas y del arqueólogo Antoni Micol.
Como ya pasara con los pozos descubiertos hace aproximadamente un año en la calle Jaume Domenge, el Ayuntamiento no tiene previsto mostrar al público las antiguas infraestructuras, aunque sí que serán inventariadas y sus restos ya están siendo clasificados y estudiados en el museo de Manacor. "Se había estudiado la posibilidad de dejarlos visibles mediante cristales de seguridad, pero son ahora mismo inviables por problemas de humedad", sostuvo en regidor de Urbanismo, Bernat Amer.

21 d’agost 2010

La serie documental 'Va per Barris' analiza el urbanismo de Ciutat

La serie documental 'Va per Barris' analiza el urbanismo de Ciutat
Marta Alonso es la directora del proyecto, que obtuvo una ayuda de 12.000 euros de Cort

Guillermo Esteban. Mallorca no sólo es sol y playa, es mucho más que eso. La parte urbana no se tiene tan en cuenta a la hora de promocionar la Isla. La periodista y guionista Marta Alonso es la creadora de una docu-serie compuesta por 13 capítulos que hablan sobre diferentes barriadas palmesanas. De momento, sólo se ha grabado el capítulo piloto, pero las ganas y la ilusión que desprende esta catalana son un buen presagio. «Estoy muy interesada en los barrios de Ciutat. Siempre se ve la parte más folklórica y opino que la gente también está interesada en conocer el patrimonio urbano de sus respectivos barrios».

El Ajuntament de Palma ha concedido una ayuda de 12.000 euros a este proyecto audiovisual con el objetivo de que se puedan grabar los 12 capítulos restantes. «Confío en que alguna televisión local esté interesada en este trabajo, que tiene una documentación exhaustiva y detallada de los barrios analizados». Alonso plantea una serie destinada a todos los públicos. Son 30 minutos muy dinámicos y amenos, capaces de sustituir a un libro sobre algún barrio en concreto. «Hemos hecho una selección de los barrios palmesanos por su carácter, personalidad y patrimonio histórico», explica la guionista y creadora. Entre estas zonas destacan El Puig de Sant Pere, Es Molinar, Jaume III, Son Vida, Santa Catalina y Cort.

El historiador Gaspar Valero ha colaborado en la documentación previa de cada barrio, al igual que el Ajuntament de Palma al facilitar imágenes antiguas de archivo de las respectivas barriadas. Hace cuatro años que Marta Alonso llegó a Ciutat y, desde entonces, se quedó enamorada de su urbanismo. «En Palma hay zonas pequeñas con mucho carácter, se conserva la esencia pura del origen de cada barrio».

Protagonistas

Para hacer la serie más cercana al público, Marta Alonso ha decidido captar a tres protagonistas de cada barrio. Habrá un residente que cuente cómo era antaño y cómo es ahora. Un trabajador hablará del tejido comercial del lugar y, finalmente, un personaje popular se encargará de ofrecer su particular visión del barrio en concreto. Además, también contará con la participación de los vecinos, a quienes, a través del barómetro del ciudadano, se les harán tres preguntas para tener en cuenta qué es lo que más valoran de su lugar de residencia y qué es lo que cambiarían. «Los elementos urbanísticos son los protagonistas de los gráficos. Por ejemplo, cuando los vecinos hablen sobre los aspectos positivos, hemos puesto un semáforo con luz verde. A la hora de explicar lo que cambiarían, la luz es roja. Este dinamismo puede atraer a la audiencia potencial», concluye Marta Alonso

20 d’agost 2010

Radiografia als Closos

dBalears.cat 20-8-2010

Un arqueòleg alemany hi realitza prospeccions geomagnètiques per esbrinar si hi ha més navetes

La zona dels Closos de Can Gaià. Foto: G.Vicens


Gori Vicens. Esbrinar on hi ha les restes arqueològiques amagades davall terra mitjançant un sensor geomagnètic. Aquesta és la feina que ensenya Cristopher Renne als arqueòlegs que aquests dies realitzen els treballs d'excavació als Closos de Can Gaià, a Portocolom. En concret, les prospeccions que hi du a terme aquest professor universitari alemany se centren en el perímetre del jaciment encara no excavat, una superfície força extensa que podria amagar restes arqueològiques d'importància cabdal.

Renne fa part d'un intercanvi entre docents d'arqueologia a la zona. En concret, fa les anàlisis geomagnètiques amb un sensor per detectar les restes i alhora explica als arqueòlegs mallorquins el funcionament d'aquest aparell. Aquesta eina, per cert, és molt poc habitual en excavacions arqueològiques a l'Illa, encara que en els darrers temps sembla que s'està posant de moda en determinats sectors.

Les prospeccions es realitzen en quadrícules de 10 metres quadrats i s'examina tota l'àrea amb la finalitat de detectar les zones a les quals es puguin ubicar possibles navetes. Ara s'analitzaran els resultats i serviran per iniciar futures excavacions més enllà de l'actual zona de feina als Closos de Can Gaià.

19 d’agost 2010

Can Prunera, Medalla d’Or dels Amics del Patrimoni

dBalears.cat 19-8-2010

La Fundació reconeix també la trajectòria professional i la dedicació de Margalida Magraner, Yannick Vu i Euphrosyne Doxiadis envers la cultura i el patrimoni

Josep Lluís Colom,Bartomeu Llinàs, Yannick Vu, Pere A.Serra, Joan Guaita, Euphrosyne Doxiadis i Margalida Magraner. Foto: J.Torres

La Fundació Amics del Patrimoni entregà ahir la seva primera Medalla d'Or al Museu Modernista de Can Prunera, un casal que, com recordà el conseller de Cultura, Bartomeu Llinàs, "la Fundació Tren de l'Art va treure de l'oblit". Can Weyler fou l'escenari d'aquest acte emmarcat en la Festa de l'Esplendor de la Mediterrània, una celebració en què els Amics del Patrimoni conjuguen la tradició de l'Assumpció i la feminitat amb l'art contemporani. L'acte serví també per reconèixer la trajectòria i dedicació de "tres dones que han aconseguit un lloc significatiu dins la societat balear", com explicà el president de la Fundació Amics del Patrimoni, Joan Guaita. L'empresària i administradora del Majorca Daily Bulletin, Margalida Magraner; l'artista i col·leccionista Yannick Vu i l'artista grega Euphrosyne Doxiadis, autora del llit de la Mare de Déu d'enguany, foren les guardonades en un acte en el qual no faltaren la dansa ni la calor típica del mes d'agost.

La col·lecció permanent de Can Prunera, les instal·lacions com a "referent cultural" de la Vall, i la tasca per "recuperar fidelment l'esplendor dels elements artístics d'aquesta casa modernista" foren alguns dels arguments que esmentà el president dels Amics del Patrimoni a l'hora d'atorgar la Medalla d'Or al museu solleric. Guaita recalcà també el valor del casal com a "peça indiscutible del patrimoni arquitectònic de Mallorca". El president de la Fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra , recollí el guardó dissenyat per Chus Burés i recordà que "aquest treball, fet amb molta il·lusió, no hauria estat possible sense l'esforç i la voluntat de persones com Vicenç Sastre, Òscar Mayol i Xavier Mayol, a més de tots els membres del Tren de Sóller". Serra lloà també la importància d'entitats com la Fundació Amics del Patrimoni i ARCA, que vetlen per la "nostra cultura, l'art i el patrimoni".

Minuts abans, Margalida Margraner, Yannick Vu i Euphrosyne Doxiadis, havien recollit els reconeixements de mans de la consellera insular de Turisme, Bel Oliver; la regidora de Cultura, Nanda Ramon, i l'exconsellera Mercè Amer, respectivament. I és que, en realitat, l'empenta -i empremta- femenina és l'essència d'aquesta celebració, que ja s'ha convertit en una cita de referència per a l'estiu ciutadà a Can Weyler. Així també ho remarcà la doctora i presidenta de la Societat Arqueològica Lul·liana, Maria Barceló, en un discurs en què, sense embuts, criticà la imposició de cultures estandarditzades enfront de la diversitat i la discriminació "social, laboral i familiar" que encara avui pateixen les dones dins la nostra societat.

Per contra, el conseller Llinàs se centrà més en el vessant de la cultura patrimonial i confessà el seu fracàs en aquest sentit: "Vaig ser incapaç d'evitar tomar el fumeral de Son Tries, la darrera fàbrica industrial d'Esporles", confessà, mentre recordava l'etapa de regidor a la localitat. Llinàs, ja ho hem dit, lloà també la tasca realitzada al Museu de Can Prunera, "un element que tal vegada es valorarà més d'aquí a uns anys", vaticinà, per subratllar a continuació que aquest "és un exemple claríssim del que s'ha de fer".

La celebració, que havia començat amb la dansa mossàrab i andalusina de Margalida Ventura, finalitzà amb un petit còctel per als assistens, entre els quals no faltaren representants polítics ja habituals, com ara el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà; el director general de Cultura, Pere Joan Martorell; els historiadors Guillem Rosselló-Bordoy, Gaspar Valero i Pere Fullana; el cap d'ARCA Llegat Jueu, Manel Quadreny, i l'artista Miquela Vidal, entre d'altres. Ara bé, el grup més joiós fou l'àmplia representació de sollerics que tampoc no es volgueren perdre el reconeixement del Museu Modernista. Al capdavant hi anava el batle de la Vall, Josep Lluís Colom, acompayat pel president del Tren de Sóller, Òscar Mayol, el conseller Vicenç Sastre i el director de Can Prunera, Rogelio Araújo.

16 d’agost 2010

Un viaje a través del arte de la mano de la Mare de Déu


El Mundo- Baleares 16-8-2010

La Dormición de la Virgen de Adrià Ferrán para la Iglesia de Sant Jaume | Consell de Mallorca

Con motivo de la celebración de la festividad de la Mare de Déu d'Agost, 35 iglesias, conventos y parroquias participan en una muestra conjunta de los 'Llits de la Mare de Déu' o 'Los lechos de la Virgen dormida'

Veintidós de estos llits se encuentran habitualmente en la Part Forana mientras que los 13 restantes están en diversas parroquias de la ciudad.

Entre las muestras de vírgenes durmientes, cabe destacar la del convento de los Caputxins de Palma que expone una muestra de los llits de la Verge Dormida, que tradicionalmente los montaban las religiosas en la zona de clausura, y que forman parte de la colección del monasterio.

Esta exposición se completa con otra de mobiliario de los estilos Carlos IV e imperio. En concreto, se exponen cabeceros mallorquines y una cama menorquina de los siglos XVIII y XIX. Una muestra íntima y poco convencional que recorre la historia del convento a través de algunas de sus más preciadas y queridas obras de arte dedicadas a la Virgen.

Pero además de la exposición de las capuchinas, de los 13 llits que se pueden visitar en la capital balear los de Santa Eulàlia, Sant Jaume, Sant Miquel, Santa Creu, Sant Nicolau y el de La Seu, con su virgen yacente ornamentada con cuatro ángeles a tamaño natural son considerados los más emblemáticos.

Las muestras en la capital balear se pueden visitar siguiendo un itinerario guiado y explicado en catalán que saldrá el lunes 16 y el martes 17 a las 17.30 horas y 10.30 horas respectivamente de la plaza Can Wyler.

Más complicado, por las distancias, pero no menos recomendable es la muestra de las parroquias de la Part Forana. Entre todas,cabe destacar la Virgen yacente de la iglesia de Algaida, el retablo del tránsito de la Virgen de la parroquia de Muro, la talla de Gaspar II Gener de la Iglesia de Santa María del Camí con su manto de estrellas o la procesión de les Crestes del 22 de agosto de la Iglesia de Sant Bartomeu en Valldemossa.

Las citadas exposiciones estarán abiertas al público hasta el próximo 22 de agosto y toda la información sobre las actividades y muestras en las diferentes parroquias está disponible en 4 idiomas en www.assumpciodelamarededeu.net.

En esta muestra conjunta han colaborado los departamentos de Patrimoni Històric y Turisme del Consell, el Ajuntament de Palma, el Bisbat; ARCA y la Fundació Amics del Patrimoni. El historiador Biel Carrió ha sido el coordinador y autor de los textos explicativos.

Desapareguts el 50% dels talaiots d’Inca


dBalears.cat 16-8-2010

La majoria de jaciments de la capital del Raiguer han estat devastats pel pas del temps o s’han convertit en abocadors. El catàleg municipal sols en marca quatre que es trobin en “bon estat”


El talaiot de l'Avancar, ja destruit. Foto: Antoni Pol

Endinsar-se en el passat talaiòtic d'Inca s'ha convertit avui en una quimera gairebé impossible. És la clara demostració que la protecció normativa del patrimoni no és suficient, sinó que calen polítiques decidides per preservar-lo. En el Catàleg de patrimoni de la capital del Raiguer hi ha documentats gairebé una trentena de jaciments talaiòtics a la zona rural, el 50% dels quals ha desaparegut per complet i només quatre es troben en bon estat. Els deu restants han esdevingut un munt de brutor o estan mig amagats davall els matolls.
Aquestes són les dades principals del revistat catàleg municipal. Malgrat la informació alarmant, l'Ajuntament d'Inca encara no ha fixat cap mesura perquè la degradació no vagi a més. Localitzar un d'aquests jaciments pels camins rurals inquers és gairebé impossible per a una persona que no sigui de la contrada.

Cap cartell no assenyala la ubicació de les restes arqueològiques, ni cap guia no en marca el camí. Tan sols les dades cadastrals del nou catalèg municipal permeten arribar a l'indret, com també l'ajuda dels veïns, que en saben donar les entresenyes correctes. Ara bé, una vegada trobat el jaciment, la decepció és més que evident. L'esmentat catàleg només qualifica en "estat de conversació bona" quatre d'aquests indrets. La resta, són quasi imperceptibles.

Aquest és el cas de la cova de l'Arena, a Son Gual. El lloc, enmig d'ullastres, s'ha convertit en un abocador de fems des d'on no es poden observar cap tipus d'estructures. Tot i això, aquest talaiot fou inventariat l'any 1967 i d'ençà del 1966 està declarat Bé d'Interès Cultural. Aquesta mesura, com dèiem abans, no ha servit de gaire perquè l'estructura del jaciment hagi quedat en el record històric.

En una situació semblant es pot trobar la sínia de Claperàs, en una zona envoltada d'ametlers, llimoners i tarongers. Les restes d'aquesta antiga sínia es troben a un costat del camí vell de Santa Magdalena i ara com ara també és un abocador de brutor i pedres. "L'estructura apareix completament derruïda i només conserva les restes de blocs de marès que formaven l'element hidràulic", apunta el catàleg patrimonial. Precisament aquesta és una sínia medieval islàmica datada entre els segles IX i XIII. Malgrat que també gaudeix de la màxima protecció patrimonial (BIC), això no ha tret que la seva degradació sigui de cada vegada més fefaent.

Troballes desaparegudes

Altres exemples de conservació ‘deficient' els trobam al Claper dels Moros de Son Vivot, amb pedres calcàries ciclòpies d'època talaiòtica; Son Mas del Potecari, on es va trobar un cap de bou de bronze i l'estat de conservació del qual és "regular/dolent", segons el catàleg; i Can Pa Calent, un talaiot de planta quadrangular que està cobert de vegetació i en el qual manquen alguns elements estructurals, cosa que fa impossible realitzar-ne una reconstrucció hipotètica.

Altres jaciments ja han desaparegut del tot per causes ben diferents, a pesar que la majoria estarien relacionades amb el conreu dels camps. Són els casos dels terrenys de Son Frares, on no s'han localitzat restes d'estructures materials, probablement arran de les tasques agrícoles (un fet habitual), o de la finca de Can Nius, també per la mateixa raó. Tot i això, els terrenys del petit turó de les cases de Son Gual estan declarats Bé d'Interès Cultural d'ençà de 1966, cosa que en un futur pot permetre'n l'estudi del sòl.

L'altra cara de la moneda la trobam a Son Bordils Nous, les coves de Son Alegre, la de l'Olivera de Son Catlar i Son Catiu. Són els únics quatre jaciments rurals d'Inca que es conserven bé. Els quatre, val a dir-ho, són coves artificials, suposadament llocs funeraris. Els experts apunten que la cova de Son Catiu podria ser del Bronze antic, mentre que la de Son Alegre seria de l'edat de Bronze. Fins i tot algunes conserven íntegres tots els elements estructurals del monument, com és el cas de la cova de l'Olivera, dins els terrenys de la possessió de Son Catlar.
El greu estat de salut d'aquest patrimoni ha arribat al ple de l'Ajuntament d'Inca.

El regidor Andreu Caballero recordà que el seu grup municipal (Bloc-PSM) ha instat l'equip de govern local a elaborar un pla de senyalització, neteja i consolidació dels jaciments arqueològics. "La recent i molt lamentable destrucció del talaiot de l'Avancar posa de manifest la necessitat de vetlar per la seva protecció". Així mateix, assenyalà la necessitat de reivindicar la figura d'un tècnic municipal de patrimoni que assumeixi les tasques de "gestió del catàleg de patrimoni i el control del subsòl, entre altres funcions".

Tal com succeeix a bona part dels municipis de l'Illa, Caballero insisteix en la necessitat de "conèixer el nostre patrimoni". I és que la situació d'Inca no és un fet aïllat, atès que l'estat de conservació de jaciments d'altres municipis és bastant pareguda. Així ho reconeix el responsable de Portal Forà, Joan Sastre, qui s'ha encarregat de la revisió del Catàleg de patrimoni d'Inca. "La majoria estam igual, no hi donam la importància que es mereix", explica Xisca Ambròs, tècnica de Portal Forà. Sastre recorda també que la seva preservació ha de ser una feina conjunta entre administracions i propietaris. "S'han de fer polítiques globals. La nostra identitat és una inversió a llarg termini", va subratllar.

14 d’agost 2010

La fiesta de l'Assumpció cobra fuerza y recibe apoyo institucional



Última Hora Digital 14-8-2010

Este año, más iglesias se han unido a la celebración, de la que se informa en un folleto y en una página web

Desde hoy, y hasta el próximo domingo día 22, la Isla celebra la semana de la Dormición de la Virgen, la fiesta de la Mare de Déu d'Agost que, poco a poco, va recuperando el esplendor perdido y a la que, este año, se han apuntado más parroquias de la Part Forana. Su difusión cuenta con el apoyo del Departamento de Patrimoni del Consell de Mallorca, la Regiduria de Cultura de Cort y entidades privadas como ARCA y la Fundació Amics del Patrimoni.

La significación religiosa del 15 de agosto se hace palpable a través de los llits que se instalan en las iglesias. Se trata de montajes que representan la muerte y la entrada en el Cielo de la Virgen. Son imágenes que, generalmente, no suelen estar expuestas al culto, por tanto, sólo pueden apreciarse durante esta semana. Para la promoción de esta celebración, se ha creado una página web, www.assumpciodelamarededeu.net , y editado un folleto donde se ha volcado toda la información respecto a las parroquias y conventos en que se exponen los llits o tálamos y los horarios de visita.

Las noticias más antiguas de la celebración son de la mitad del siglo XV, cuando se documenta la imagen existente en la Catedral . La bella escultura de estilo gótico se ve ensalzada por un lecho y un palio sostenido por ángeles de tamaño natural -recientemente restaurados- de factura barroca. El tálamo se sitúa sobre un cadalso escalonado en medio de la nave, custodiado por ángeles y decorado con plantas tan singulares como la albahaca o los bellveures . La tela del palio es de seda con bordados y abalorios de oro. El llit de la Seu siempre ha sido modelo para el resto de iglesias.

Las imágenes y los llits del monasterio de la Concepción y de la parroquia de Santa Eulalia , en Palma, son un buen ejemplo de la difusión del modelo que triunfó entre los siglos XVI y XVII, momento de gran efervescencia de la celebración. Ambas imágenes responden al patrón de vírgenes yacentes vestidas con túnica, manto, toca y cíngulo. Son esculturas en madera policromada. Lo mismo se podría comentar de la de la Santa Creu . En este caso, destaca de forma especial la llamativa corona de plata enriquecida con pedrería, sin duda, reflejo de la riqueza de esta parroquia y de sus benefactores. En la basílica de Sant Francesc, después de 50 años sin usarlos, han recuperado el palio y la escalera, que da una visión más elegante al conjunto, que han bordado en lama de plata en el convento de las caputxies bajo la dirección de sor Inmaculada. En el lecho de la Virgen, documentado del escultor Jamue Llull, datado en el siglo XVI,

Bellver ultima su nueva puerta al castillo


diariodemallorca.es 14-8-2010

Tras un año de obras el liviano edificio diseñado por Ángel Hevia y Gabriel Golomb encara su última fase


MIGUEL VICENS. PALMA. Es una filigrana. Una puerta del siglo XXI para la fortificación medival por antonomasia de Mallorca, para el monumento más visitado de la isla. Después de un año de trabajos, el futuro Centro de Recepción de Visitantes de Bellver encara su última fase. El nuevo edificio, una liviana construcción en planta levantada sobre pilotes, ha sido diseñado por los arquitectos Ángel Hevia y Gabriel Golomb y ocupa, con una altura máxima de 3,15 metros, una superficie de 175 metros cuadrados situada en un extremo del aparcamiento, un espacio con vistas al bosque y anexo al acceso en desuso que diseñó Elías Torres.
La nueva infraestructura tiene un presupuesto de 980.000 euros y su ejecución lleva un mes de retraso, ya que, después de doce meses de obras, se preveía que se pudiera inaugurar en julio o agosto. Pero no se ha llegado a tiempo. La estructura ya está completamente levantada sobre los cimientos antes descritos, pero todavía falta todo el recubrimiento de los diferentes módulos y el equipamiento de cada uno de ellos para poner el centro en funcionamiento.
Se trata de una construcción de extrama sencillez cuyos cuatro módulos se adaptan a la topografía del terreno y los pinos de gran tamaño existentes, un conjunto que utilizará en su tratamiento exterior la madera de bambú para conseguir una mayor ligazón con el entorno natural.
Los módulos que formarán el centro de recepción de visitantes albergarán la oficina de información del castillo, el servicio de venta de entradas, los aseos, una tienda souvenir, una pasarela de acceso al castillo y una cafetería con vistas al bosque de Bellver. Sobre la estructura metálica, el bambú es el principal material utilizado en las diferentes piezas que conformarán el centro, sobre todo en la tarima exterior, que servirá para comunicar los diferentes espacios; en la pérgola que cubre esta tarima y en las paredes, el suelo y los muebles del kiosko de venta.
El objetivo del edificio es que ordene las visitas que llegan a la fortificación –una media de 300.000 anuales–, que ofrezca los servicios mínimos que el castillo no puede prestar en sus dependencias y que ponga a disposición del ciudadano o turista toda una serie de datos imprescindibles, no sólo del edificio y su historia, sino también del entorno, de las cuevas y del gran pulmón verde de la ciudad.
De este modo, el primer módulo tendrá la taquilla y el centro de información sobre actividades municipales. La idea es que los numerosos visitantes que llegan hasta el castillo puedan conocer también el resto de propuestas culturales que ofrece la ciudad. En el módulo más grande, el segundo, se construirán los servicios, abiertos no sólo a los visitantes, sino también a los usuarios del bosque de Bellver. En el tercero se instalará la cafetería, que conectará con una terraza abierta. Y el cuarto se transformará en la tienda de souvenirs de la fortificación medieval, que conectará con el acceso que creó Elías Torres y funcionará como salida. Entre los diferentes módulos de la construcción, que va ligada a una reforma completa del aparcamiento que se ejecutará más adelante, se creará un jardín de especies autóctonas como las que se pueden encontrar en el bosque.

La Reina visita a 'La Virgen de las Islas' en Can Weyler


Última Hora Digital 13-8-2010

Doña Sofia acompañó a su amiga, la artista griega Euphrosyne Doxiadis, autora de la instalación contemporánea sobre la Mare de Déu d'Agost


Pasadas las cinco de la tarde de ayer, y bajo un sol abrasador, la Reina se acercó con su nuevo coche eléctrico a Can Weyler, en Palma, para visitar y contemplar la obra de su amiga y artista griega Euphrosyne Doxiadis, titulada La Virgen de las Islas . Allí fue recibida por Isabel Oliver, consellera de Economia i Turisme del Consell de Mallorca; Joan Guaita, presidente de la Fundació Amics del Patrimoni; Joan Pascual, secretario de la Fundación Arca; Anthy Doxiadis y Costas Petropoulous, hermana y cuñado de la artista, y el también artista Pedro Vidal.

Guaita recogió personalmente a la Reina, que aparcó su coche en la esquina de la calle De la Pau de Ciutat, y se encontró con Doxiadis, amiga de doña Sofía «de siempre», explicaba la artista poco antes de la llegada de su Majestad. Doxiadis contó también que su tío y hermano de su padre, Thomas Doxiadis, fue el médico de la familia real griega durante más de cuarenta años, «prácticamente toda su trayectoria», recordó.

La emoción que desbordaba a la artista griega ante el encuentro con su amiga doña Sofía se notó a la llegada de su hermana, Anthy, y de su cuñado Costas. Un fuerte abrazo selló el momento. La visita de su Majestad, que también se fundió en un cariñoso abrazo con su amiga fue breve, pero emocionante para ambas. La Reina tuvo la oportunidad de contemplar esta recreación contemporánea de la fiesta de la Asunción que firma Doxiadis. Como la prensa no pudo acceder al interior de Can Weyler, la consellera Oliver contó que doña Sofía expresó su «gratitud» por poder visitar la obra, a la que definió como «maravillosa, tanto la cerámica como la instalación y su composición».

Doxiadis trabajó durante un año en esta instalación, la aportación de la Fundació Amics del Patrimoni a la fiesta de la Mare de Déu d'Agost. El punto de partida del montaje es la imagen mutilada, de corcho y yeso, y de autor anónimo, de la Verge Dormida de la parroquia de Porreres. Para dar forma al llit de la Virgen, Doxiadis ha utilizado como material plástico la cerámica, en tonos verdes y azules, y con ella ha elaborado 140 flores en los mismos tonos, y también con pinceladas doradas y rojizas, realizadas a partir de una antigua técnica de su país.

Precisamente, la artista griega obsequió a la Reina con una de estas flores, concretamente un lirio en tonos dorados y verdes, que doña Sofía mostró a la prensa una vez finalizada su visita a Can Weyler, durante la que también disfrutó de la música bizantina que acompaña la exposición de La Virgen de las Islas, obra del compositor griego Oluf Dimitris.

La reina visita ARCA

diariodemallorca.es 13-8-2010

Doña Sofía se acercó ayer a la sede de ARCA en su coche eléctrico para contemplar el lecho de la Virgen creado por su amiga Euphrosyne Doxiadis


M. ELENA. VALLÉS. PALMA. Tras las probaturas del primer día con el automóvil ecológico cedido por Peugeot, doña Sofía decidió ayer sumar kilómetros al contador de su iOn. Su segunda salida por Palma tuvo como meta el centro de la ciudad, en concreto la zona de Jaime III, donde visitó primero el lecho que su amiga griega de la infancia, la artista Euphrosyne Doxiadis, ha creado para la Virgen Dormida de Porreres. Tras la incursión cultural, poco después paseó por Jaime III con sus hijas, las infantas Elena y Cristina, el marido de ésta, Iñaki Urdangarín, la sobrina de los Reyes María Zurita, y los nietos.
Pasadas las 17 horas, la Reina llegó a Can Weyler al volante de su coche verde y estacionó en el centro de la calzada de la calle de Can Ribera, una travesía de Jaime III que da acceso a la calle de la Pau. El vehículo taponó el tráfico durante diez minutos, lo que duró la visita, pues la estrechez de la vía no permitía el aparcamiento. Una berlina del servicio de seguridad la escoltaba.
En la intersección de la Pau y Can Ribera, aguardaba a su Majestad Joan Guaita, presidente de la Fundació Amics del Patrimoni, organizador de la exposición. Juntos, enfilaron la vía y se dirigieron hacia el portal de Can Weyler, pero cuando estaban a medio camino, una espontánea Euphrosyne se saltó el guión protocolario y se dirigió directa hacia la Reina. La artista cayó en la cuenta de su error y para enmendarlo se echó hacia atrás en dirección hacia el umbral del casal gótico, pero doña Sofía reaccionó con un "no, no, no" para saludar a continuación con dos besos a su amiga de la infancia, cuyo tío paterno (Thomas Doxiadis) fue el médico durante cuarenta años de la Familia Real griega.
Dentro del edificio, la Reina subió al primer piso, donde reposa la Mare de Déu de Doxiadis, y pronunció un efusivo "wonderful" [sic] en inglés para cambiar luego al griego, idioma en el que la artista le explicó a la Reina el proceso artístico aplicado al lecho de la Virgen.
Por otra parte, Guaita le contó a doña Sofía que el casal acaba de ser adquirido por el Consell para crear un centro de interpretación turística y que la reforma podría empezar el año próximo. Antes de salir y retomar el camino hacia el centro, Doxiadis obsequió a su amiga real con una caja de flores de cerámica pintada en tonos dorados, similares a las que decoran el lecho. Y Guaita le regaló a la Reina el libro donde se recopilan los últimos cuatro lechos de la Mare de Déu expuestos en Can Weyler. En la visita, también estuvieron la consellera insular de Economía, Bel Oliver, y Joan Pascual, Pedro Vidal, Marga Puyol y Concha Gallego, todos ellos patronos de la Fundació Amics del Patrimoni.

11 d’agost 2010

La Mare de Déu d'Agost flota en las aguas del Mediterráneo en Can Weyler

Última Hora Digital 11-8-2010

N. Jiménez.
La Virgen de las Islas por fin vio la luz. La obra de la artista griega Euphrosyne Doxiadis se mostró anoche en Can Weyler tras salir a la calle en procesión desde la iglesia dels Sagrats Cors de Palma hasta el centro cultural, donde se inauguró una Mare de Déu d´Agost que la artista griega define como «una joven durmiendo y flotando sobre el agua del Mediterraneo».

«Me siento muy feliz y honorada». Con estas palabras expresaba Doxiadis su impresión sobre la muestra al público de su creación. Se trata de una aportación de la Fundació Amics del Patrimoni a la fiesta de la Mare de Déu d'Agost y una obra cuyo centro y punto de partida es la imagen mutilada, de corcho y yeso, y de autor anónimo , de la Verge Dormida de la parroquia de Porreres.

Bajo la solemne música de inspiración bizantina del violinista griego Oluf Dimitris, que sumergió a los asistentes en un ambiente espiritual y de solemnidad, los espectadores contemplaron con un silencio ensordecedor una virgen rodeada de mar, efecto que se logró gracias a la ambientación sonora que simulaba el sonido del mar y las olas y que, verdaderamente, situaban al observador en la obra.

Para dar forma a llit de la Virgen, Doxiadis ha utilizado como material plástico la cerámica, en tonos verdes y azules, y con ella ha elaborado un total de 140 flores en los mismos tonos y también con pinceladas rojizas, realizadas a partir de una técnica griega.

La artista mostró su emoción al ver los espectadores contemplar su creación y confesó que «espero que por un momento éste sea un instante de ensueño para los asistentes».

El rostro de la Mare de Déu d'Agost entendida desde el punto de vista de Doxiadis es «simple y honesta» y lo ha remitido a los retratos de Al Fayun, pintados en Egipto durante la dominación romana, y en los que la griega es experta.

Las caputxines exponen su colección de 'llits' de la Mare de Déu y muebles del XVIII y XIX

Última Hora Digital 11-8-2010

Mariana Díaz. Con la celebración hoy de Santa Clara, patrona de las caputxines, el convento abre el programa cultural de la festividad de la Mare de Déu d'Agost. A partir de mañana, sus salas de exposiciones acogerán una muestra de los llits de la Verge Dormida, que tradicionalmente los montaban las religiosas en la zona de clausura, y que forman parte de la colección del monasterio. Esta exposición se completa con otra de mobiliario de los estilos Carlos IV e imperio. En concreto, se exponen cabeceros mallorquines y una cama menorquina de los siglos XVIII y XIX. El horario de visita será del 12 al 18 de este mes de 18.00 a 21.00 horas.

El convento muestra al público sus llits desde 2007. El de mayor tamaño, el denominado del antecoro, es del siglo XVIII; el de las Madres Fundadoras, con columnas salomónicas, y otro de estilo Carlos IV con aplicaciones de marquetería, están realizados en miniatura. Además, también se exhiben un mueble escaparate que representa la muerte de San José, y otro llit que recoge una escena de Pentecostés.

Todas estas piezas, de gran valor histórico, pertenecen al patrimonio litúrgico del convento y se acompañan de imaginería en barro cocido y policromado, hecho a medida, procedente del famoso taller local del Mestre de les Verges Rosses (1730 - 1810). «Destacan las imágenes de vestir de la Virgen y la colección de ángeles y arcángeles», explican los comisarios de la exposición, Aina Pascual y Jaume Labrés. «Todos estos llits reproducen las modas de la época», así que el público podrá seguir a través de ellos la evolución de los estilos decorativos en el mobiliario del pasado.

El convento, que ha perdido el patrocinio de Gesa-Endesa cuando la empresa fue absorbida por la italiana Entel, ha contado para esta exposición con la colaboración de la Regiduria de Cultura Cort y de Antigüedades Bonet.

La Verge adormida, tradició mediterrània

dBalears.cat 11-8-2010


A partir de dissabte, dia 14 d’agost, trenta-cinc esglésies de tot Mallorca n’exposaran la imatge amb motiu de la celebració de l’Assumpció de la Mare de Déu

G. Amengual.Les processons i els llits de les imatges de les verges adormides són el principal reclam cultural de les esglésies catòliques per la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu, que se celebra el 15 d'agost. Tretze parròquies de Palma i vint-i-dues de la Part Forana exposaran els seus llits de la dormició de la Verge, la majoria entre els dies 14 i 22 d'aquest mes. Can Weyler s'avançà al calendari i tornà a acollir ahir per setena vegada l'obra d'un artista per exposar una dormició amb un aire contemporani. Una processó que superà el centenar de persones acompanyà la imatge de la parròquia de Porreres en el seu camí de l'església dels Sagrats Cors fins a l'edifici del carrer de la Pau.

La grega Euphrosyne Doxiadis ha estat l'encarregada de preparar una instal·lació anomenada La Verge de les Illes, que pretén connectar Mallorca amb l'illa de Paros. Sobre un llit de flors de ceràmica elaborades i pintades segons la tradició hel·lena hi reposava l'escultura, transportada al mig de la mar Mediterrània pel llum d'uns projectors. Els assistents pogueren contemplar l'escena amb l'acompanyament musical del violinista Oluf Dimitris, que havia compost un mantra d'influències bizantines per a l'ocasió.

Una altra de les talles protagonistes d'aquesta festa serà la Verge adormida de l'església de Santa Eulàlia, que torna a lluir després d'haver-se sotmès a una restauració durant el darrer mes. L'escultura descansa des de dilluns a l'interior de l'edifici i dissabte, dia 14, la traslladaran al llit. Altres parròquies, com ara la de Sant Nicolau, encara eren tancades ahir horabaixa i al temple del monestir de Santa Clara i al de la Santa Creu encara no s'havien exposat les imatges al públic.

10 d’agost 2010

Grecia y Mallorca, unidas por ‘La Virgen de las Islas’, que se inaugura hoy

Última Hora Digital 10-8-2010


M. Díaz. La Virgen de las Islas, que firma la artista griega Euphrosyne Doxiadis, es la aportación de la Fundació Amics del Patrimoni a la fiesta de la Mare de de Déu d'Agost, una tradición que esta entidad ha ayudado a rescatar del declive que ha sufrido en los últimos cincuenta años con las intervenciones contemporáneas de artistas que crean en soportes muy distintos.


Doxiadis lleva trabajando desde el pasado año en su propuesta, que se inaugura esta tarde y que tiene como centro y punto de partida la imagen mutilada, de corcho y yeso y de autor anónimo, de la Verge Dormida de la parroquia de Porreres.


Hoy, a las 20.00, esta imagen gótica saldrá en procesión desde la iglesia dels Sagrats Cors de Palma hasta Can Weyler, en la calle de la Pau, donde, a las 20.45, se inaugurará la instalación de Doxiadis La Virgen de las Islas.
Para el llit de la Virgen, Doxiadis ha utilizado como material plástico la cerámica, y, según «técnicas griegas», ha elaborado 140 flores. La artista explicó ayer los conceptos que ha manejado a la hora de crear. Por ejemplo, que Grecia y Mallorca comparten una cultura mediterránea común y una espiritualidad, ya que el 15 de agosto allí es fiesta; la idea de islas: Paros, donde ha trabajado esta obra, y Mallorca; los pliegues azules del manto de la Virgen de Porreres le recordaban «el mar» y ha imaginado «que una gaviota ha volado sobre el Mediterráneo trayendo en su pico la cama» que hoy instalará en Can Weyler; finalmente, el rostro de la Virgen porrerenca la ha remitido a los retratos de Al Fayun, pintados en Egipto durante la dominación romana, y en los que es experta.
Finalmente, la instalación se completa con la música «de inspiración bizantina» que ha creado expresamente el músico griego Oluf Dimitris.

Un paisaje escultórico abierto al público

Última Hora Digital 10-8-2010

Los restaurados jardines de sa Torre Cega de Cala Rajada se pueden visitar hasta el próximo 22 de agosto


Si sa Torre Cega se ha convertido en un referente tipológico de la villa de estilo mallorquín, sus jardines constituyen un paisaje escultórico único en la Isla. Su restauración permitirá que éste se pueda abrir en el futuro de forma continuada al público. Y es que el legado que atesoran los jardines, inicialmente diseñados por arquitectos y paisajistas como Guillem Reynes, Russel Page, Leandro Silva o Gabriel Alomar se puede contemplar en un entorno en el que hasta los colores de las flores han vuelto a sus orígenes.

La colección exhibida en los jardines, en la que figuran artistas como Auguste Rodin, Eusebio Sempere, José Manuel Alberdi, Martín Chirino, Juan de Ávalos, Apel·les Fenosa, Jaume Mir o Xavier Corberó, entre otros muchos, se ha ampliado con piezas procedentes del Palau March de Palma. Una ampliación que originado un cambio: con cerca de seiscientos pinos menos, lo que era un jardín bajo la sombra de los árboles se ha adaptado a una nueva realidad con más luz y más espacio libre. Un espacio en el que las nuevas esculturas de Marcel Marti, César Montaña o Agustín Cárdenas dialogan ahora con los olivos que las envuelven.

Pero en sa Torre Cega la realidad es que el arte ha dialogado siempre con la naturaleza y con sus espectadores desde que Bartolomé March abriera por primera vez los jardines al público. Un diálogo que la Fundación Bartolomé March Servera quiere mantener para siempre y estimular, por ejemplo, con la exposición Abstracción y paisaje en Cala Rajada .

Mar y flores en el ´llit´ griego de la Mare de Déu


diariodemallorca.es 10-8-2010

Euphrosyne Doxiadis ha creado la cama en la que la ´Virgen Dormida´ de Porreres yacerá desde hoy


Røe y Doxiadis, ayer, en la iglesia de los Sagrats Cors. Foto: G. Bosch


CARLES MULET. PALMA. "Muy cercana a la sencillez de Grecia, muy cercana a mi corazón". Euphrosyne Doxiadis (Atenas, 1946), reconoce, conectó de inmediato con la Virgen Dormida de Porreres, una figura –de factura anónima y con cinco siglos de historia– en la que localizó "una fuerza espiritual que trasciende la realidad para llegar a lo divino". La artista, helena en cuerpo y alma, ha creado para "Ella" la cama, el llit donde la mutilada Mare de Déu yacerá desde hoy y hasta el próximo 18 de agosto. La iglesia palmesana de los Sagrats Cors dejará inaugurada la instalación (20.45 horas), bautizada como La virgen de las Islas, acto previo a su traslado en íntima caminata hasta Can Weyler. La imagen no será la única encamada con motivo de la Festividad de la Asunción de Nuestra Señora, 15 de agosto: otras 34 iglesias de la isla, gracias a la Fundació Amics del Patrimoni, Consell y Bisbat, harán lo propio en los venideros días.
El mar como motivo inspirador de su intervención. El mismo Mediterráneo que conecta la isla de Paros, donde reside Doxiadis, y Mallorca. El mismo que la artista ha vislumbrado en los pliegues y en el color azul del sencillo y labrado manto que viste la imagen de la Virgen. Y el mismo en el que ha imaginado a la Dormida de Porreres flotando, la idea desde la que ha trabajado. "Poco después de tener la imagen me enteré de que la figura está construida de corcho; todo se conecta", explica con satisfacción.
Doxiadis, estudiosa y practicante de las técnicas artísticas de la antigua Grecia, las ha volcado también en su llit. Así, amén de su guiño al Mediterráneo, un manto de 140 flores de cerámica blanca (Kaolina) acompañarán a la Virgen Dormida, manufacturadas en Atenas con la ayuda de Elena Aloupi –ceramista y científica doctorada en técnicas añejas. Por su parte, el músico y compositor Oluf Dimitri Røe ha creado la tonada que acompañará a esta Mare de Déu por las calles del centro palmesano, una melodía –también cantada– que sonará a violín y recuperará aromas sagrados bizantinos.
Quizás Doxiadis y la Reina Sofía podrán reencontrarse de nuevo esta noche, como ya sucediera el pasado domingo, en la inauguración de los reformados jardines de sa Torre Cega. Buenas amigas de infancia –el tío paterno de Euphrosyne era el doctor que cuidaba del padre de doña Sofía– ya se abrazaron muy fuerte entonces, un apretón que podría repetirse si la reina española comparece hoy en los Sagrats Cors. "Sólo te puedo decir que la quiero mucho", concede discreta la primera.

02 d’agost 2010

Playa de Palma: esto no se toca


El Mundo 2-8-2010

ARCA propone conservar los principales elementos históricos de la zona y crear varias rutas culturales

M. J. GARCÍA / Palma. Oculta en la urbanización de Sometimes, la última cueva funeraria de las cuatro que originariamente formaban el conjunto prehistórico de Ca Na Vidriera esconde su entrada debajo de un pino. En 1961, antes de su excavación por el padre franciscano Joan Llabrés Ramis, fundador y director del Museo Arqueológico, Etnológico y Numismático de la Porciúncula, se utilizaba de gallinero.
Su situación y descripción arqueológica, así como las diferentes fases sufridas a lo largo de la historia mallorquina se incluyen en el informe Elementos patrimoniales que habrían de preservarse en la zona de Playa de Palma elaborado por la agrupación ARCA –Associació per a la revitalització dels centres antics– Patrimoni.
Hoteles de cinco estrellas, esculturas en medio de la arena, un paseo de palmeras... casi todo lo que se sabe de la reforma de Playa de Palma cuyo Master Plan se presenta hoy apuesta por los nuevos conceptos y la regeneración. Pero Margarita Nájera no está recibiendo sólo visitas de hoteleros dispuestos a invertir en la zona. ARCA Patrimoni también ha pasado por su despacho y le han presentado el informe para intentar conseguir que los elementos históricos de la zona no sólo no se toquen, sino que se pongan en valor con la reforma.
«Si queremos un turismo distinto, tenemos que aprovechar los valores culturales de la zona», señala Àngels Fermoselle, quien junto a Concha Gallego ha trabajado en el documento que recoge los elementos más históricos de una playa hoy objeto de un plan de reforma que se prevé costará unos 3.000 millones de euros.
La de Ca Na Vidriera no es la única cueva funeraria de la Playa de Palma. Una segunda, perteneciente también a la Edad de Bronce habría quedado bajo la vaquería de la Possessió Es Serral, también en Sometimes.

Triángulo ‘histórico’
Pero si hay una zona rica en patrimonio histórico en Playa de Palma, es justo a la izquierda de Ses Fontanelles, «entre la zona húmeda y la entrada de la autopista en un espacio de unos 100.000 metros cuadrados», recoge el informe. Un triángulo en el que se encuentran hasta seis elementos que ARCA propone conservar.
Aquí se encuentra, por ejemplo, la casa dels saliners, situada en el camí de Ca’n Boqueta. Aunque tiene algunas partes derruidas, «esta casa se encuentra en buenas condiciones y presenta la tipología clásica de las casas de salineros, siendo uno de los poquísimos elementos de esta tipología que quedan en Mallorca», señala ARCA.
En la misma zona se encuentra la casa de trencadors de pedra. Una de sus características más destacadas es que los bajos de la casa, «están hechos con piedras de marés de gran tamaño rotas durante el proceso de extracción». Los restos de la piedra original se encuentran cerca de la casa.
En el cruce del camino de Son Fangos con Can Boqueta, que se dirigía «a diversas cuevas donde se guardaban productos de contrabando, como Can Rius, Son Mosson y Son Oms», se encuentra una casa «de tipología muy diferente a las distintas vaquerías y posesiones de toda la zona. Hay investigadores que piensan que podría tratarse de un edificio utilizado por los carabineros», señala el estudio. Cerca de la casa, además, «se encuentra una garita de planta hexagonal y saeteras en cada pared».
Además de los molinos y las balsas del humedal, en el terreno comprendido entre Ses Fontanelles y Son Sunyer se encuentra un conjunto de acequias «construidas por el ingeniero holandés Pau Bouvjv de Shorrenberg entre 1845 y 1850».
Los objetivos de ARCA, con este informe, es que «se preserven y se integren dentro de la oferta turística los valores patrimoniales, históricos y medioambientales que se esconden en la zona dando un valora añadido, lo que ayudará a que Playa de Palma no sólo pueda ofrecer fiesta, sino también una oferta cultural que podrá permitir que la planta hotelera pueda recibir otro tipo de turistas: senderistas, ecoturistas...».
Desde la Asociación plantean, además, «que esta oferta podría ayudar a la desestacionalización del turismo que hoy por hoy ocupa la zona». ARCA insiste en que «lo realmente importante es aprender del pasado y fusionar patrimonio e industria turística, de manera que se sumen intereses comunes hasta llegar a crear sinergías entre todos los agentes que participan en el proyecto».
Hoy, llegado el Día D de la gran reforma, se conocerán algunos de los puntos claves del Master Plan y se sabrá si el Consorcio ha apostado por seguir las directrices de ARCA. Esta tarde, en las instalaciones del Palma Aquarium, Margarita Nájera, gerente del Consorcio de Playa de Palma, y la consellera de Turismo, Joana Barceló, presentarán los planos del proyecto, que se expondrán durante unos días en el acuario, para pasar después, previsiblemente, al patio de la Misericordia.
En principio, aunque sí acudirá Francesc Antich, no está previsto que asistan ni Joan Mesquida, secretario general de Turismo, ni el ministro del ramo, Miguel Sebastián, a pesar de que desde el PSOE se ha señalado en numerosas ocasiones «que Zapatero apostaba personalmente por este proyecto».
El Plan Estratégico fue aprobado el pasado viernes en el Consell de Govern, recoge Europa Press, después de que la semana pasada se aprobara en el Parlament por unanimidad la Ley de medidas para la revalorización integral de la Playa de Palma, de forma que el Consorcio encargado de la reforma de esta zona turística madura de la capital balear ya cuenta con el instrumento legal para poner en marcha el Plan de Reconversión.



Dos rutas y un centro de interpretación

«Todos los edificios están ocupados por gente ajena a su titularidad y, por tanto, con poca conciencia proteccionista», señalan desde ARCA. Y proponen que el Consorcio de Playa de Palma tome cartas en el asunto. «Si los edificios fueran adquiridos se podría hacer un centro de interpretación, además de rehabilitar y crear, en principio, dos itinerarios, uno a pie por Ses Fontanelles y otro en bicicleta que, partiendo de Can Boqueta llegase a las antiguas vías del ferrocarril Palma-Santanyí y, siguiendo por las vías verdes pasaría por el puente que guarda la acequia de la balsa de En Vidrier y llegaría al Pil·larí para continuar hacia el torrente des Jueus». Éste, en principio, sí que prevé conservarlo el Master Plan que hoy se presenta. El resto, no es más que una propuesta.

Sineu: Una joya del barroco mallorquín

diariodemallorca.es 2-8-2010

Dos historiadores publican las peculiaridades arquitectónicas del Convent de Mínims, actual sede del Ayuntamiento

JOAN FRAU. SINEU. Uno de los monumentos más importantes de Sineu es el Convent de Mínims, una joya del barroco mallorquín que ha perdurado hasta nuestros días a pesar de que, desde 1667 –año de la fundación de los Mínimos de Sineu– hasta la actualidad, el edificio ha tenido diversas funciones que han puesto a prueba la adaptabilidad del conjunto monumental. Desde el año 1877 el antiguo edificio conventual, cuyo origen es una posada particular, es la sede del Ayuntamiento, que este año ha llevado a cabo diversas reformas gracias a los fondos del Plan E.
Los historiadores Marià Carbonell y Bartomeu Martínez, integrantes del grupo de Arte del Renacimiento y del Barroco de la Universitat Autònoma de Barcelona, han recogido en una publicación encargada por el Ayuntamiento la historia y peculiaridades arquitectónicas y artísticas del conjunto, declarado como Bien de Interés Cultural e integrado por el convento y la anexa iglesia de Sant Francesc.

Los orígenes del convento

Una de las figuras históricas más importantes para que el edificio conventual fuese una realidad fue doña Margalida Font de Roqueta, que donó a la comunidad de los mínimos la posada de la possessió de Roqueta para la construcción del convento, obra que se prolongó durante años hasta mediados del siglo XVIII, al igual que las obras de la iglesia, que se alargaron hasta finales de ese siglo.
Otro personaje fundamental es el obispo Miquel Estela, benefactor de la comunidad de frailes hasta el día de su muerte, y cuyo escudo representado por una estrella y el símbolo de una mitra de obispo se alternan en los capiteles de la columnata del claustro del convento, de planta irregular para adaptarse al solar preexistente y a la alineación de las calles, aunque el aspecto que ofrece es de "armonía y equilibrio", según los autores de la publicación.
Según Bartomeu Martínez, coautor del libro, el convento de los Mínims de Sineu "es un conjunto barroco muy importante a nivel de Mallorca", con unas características muy parecidas a las del convento de las Caputxines de Palma, con el que comparte una "arquitectura austera y sobria" que "recoge todos los elementos del estilo barroco en el continente europeo".
La vecina iglesia de Sant Francesc también conserva elementos artísticos interesantes que sobrevivieron a la desamortización de Mendizábal. Entre ellos, Martínez cita la talla de la Virgen de la Soledad y el retablo de Sant Francesc de Paula, obras que "permanecen como testimonio del siglo XVII".
El coautor también subraya la importancia histórica que posee la traza arquitectónica del retablo mayor de la iglesia, obra de Josep Folch i Costa, escultor y arquitecto catalán que trabajó para la corte del Rey Fernando VII. Otra de sus obras el sepulcro del Marqués de la Romana situado en la Seu de Mallorca.
El convento de Mínimos es hoy la sede del ayuntamiento de Sineu. Martínez considera que, a pesar de los continuos usos (oficinas judiciales y sede de la Guardia Civil, entre otros) que se ha dado al edificio desde que la desamortización acabó con la vida monacal y dispersó muchos elementos del tesoro litúrgico, "el conjunto arquitectónico se ha respetado muchísimo". Hoy en día todavía son visibles las huellas de los Mínimos, como las antiguas celdas reconvertidas en las distintas dependencias municipales.

Un grupo de voluntarios trabaja para recuperar el ‘Clot de sa Talaia Vella’ de Cala Figuera

J.Sitges Un grupo de jóvenes procedentes de diferentes puntos del Estado rehabilitan la construcción prehistórica, utilizada para recoger agua de lluvia, que se conoce como el Clot de sa Talaia Vella. El deteriorado estado de la construcción la hacía casi imperceptible para los que pasean por los caminos rurales próximos a Cala Figuera.

Los jóvenes, que han residido durante las fiestas en Santanyí, participan del campo de trabajo organizado por la asociación Espiral. Unos trabajos que tienen el objetivo de «concienciar, informar y coordinar los trabajos que permitan recuperar el medioambiente o el patrimonio», explicó el director del campo de trabajo, Roger Pomares.

Los jóvenes voluntarios han sido asesorados por el investigador santanyiner, Cosme Aguiló, quien explicó que el Clot de sa Talaia Vella era muy importante porque «la zona de Santanyí siempre ha sido muy seca y el agua constituía un bien casi sagrado».

Una vez se haya terminado la recuperación de este entorno, se instalará una placa para dar la importancia merecida al lugar.

Policromia esvaïda

dBalears.cat 2-8-2010

Punt final a la segona campanya de restauració de les pintures murals del convent de Sant Bernadí de Petra. Les tasques continuaran el proper estiu

Francesca Marí Aquest estiu el convent de Sant Bernadí de Petra ha tornat a tenir uns hostes ben particulars. L'equip de l'Escola de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya finalitzà divendres la segona campanya de restauració de les pintures murals del temple petrer, després de gairebé un mes de feina. Havien començat el 5 de juliol.

"Ha estat una experiència innovadora i molt productiva per a tot l'equip, però en especial per als set alumnes que han pogut participar directament en el procés d'intervenció i treballar damunt una bastida", explicava Verònima Ramírez, professora de l'Escola, que ha controlat les tasques juntament amb Marga Massanet i Anahí Meyer.
Ramírez confirmà també que les policromies estan en molt mal estat i que seran necessàries cinc campanyes més, com a mínim, perquè les parets de l'emblemàtic convent tornin a lluir com en els seus orígens, al final del segle XVII-principi del XVIII. La humitat i el guix de les parets són els principals ‘enemics' per aquestes pintures, part de les quals estaven gairebé oblidades. El mal estat es deu igualment als efectes de la "desamortització", que també malmenà el convent.

Enguany l'equip de restauració s'ha centrat a "fixar les capes pictòriques, una vegada que havien estat tractats els fons dels murs", explica la professora. Els emperons els troben en la gran quantitat de "forats" de les parets i que s'han de consolidar per tant "d'intentar mantenir la consistència del que queda", indicà. L'any passat l'Escola de Conservació inicià les tasques a Sant Bernadí amb un estudi previ gràcies a un conveni amb el departament insular de Patrimoni. Les professores esperen tornar a repetir aquest acord l'any que ve per tal que les pintures del convent tornin a lluir en tota la seva esplendor, amb els pecats capitals inclosos.

El Jonquet, un any aturat


dBalears.cat 2--8-2010

Tot i la declaració BIC, la redacció del nou PERI per al barri històric de Palma es manté congelada. Els molins continuen degradant-se i Cort no té previst expropiar-los


Els molins són usats avui en dia com habitatge improvisat per alguns sense sostre. Foto: M.À.Cañellas

Tot i que ja ha passat més d'un any des que la ponència tècnica de Patrimoni va donar el vistiplau a la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) al barri del Jonquet, el nou Pla Especial de Renovació Interior (PERI) encara no s'ha començat a redactar. Es manté el que modificà de manera poc transparent el PP l'any 2003. La declaració BIC implica, per força, refer el PERI per canviar l'ordenació urbanística de la zona, criticada de fa temps pels veïns. Però a més de la congelació del nou PERI, des que el Jonquet es declarà BIC no s'han fet les obres necessàries per rehabilitar els dos molins més degradats, el d'en Celós i el d'en Garriguera, i l'Ajuntament no preveu expropiar-los per manca de doblers.

Segons fonts municipals, la redacció del PERI del Jonquet és en la fase d'estudis previs. Tot indica que no és que no hagi avançat per intentar bloquejar-lo, sinó per saturació d'Urbanisme. De fet, les mateixes fonts diuen que ara, passat un any, l'Ajuntament es planteja fer un concurs perquè una empresa externa faci el PERI.
Mentrestant, però, el PERI continua aturat i Cort no pot donar llicències d'obres al barri. Si algú vol fer-hi cap actuació, ho ha d'autoritzar el departament de Patrimoni del Consell. Tampoc no es poden fer esbucaments, ampliar el volum de cap edifici o parcel·lar-lo. De tota manera, segons el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, al Jonquet s'han concedit fins ara el 90% de les llicències d'obres que s'han demanat.

Els veïns també esperen el nou PERI des que començaren els tràmits per la declaració BIC, ja que obrirà una via perquè puguin fer-hi al·legacions. Volien "intentar recuperar els vials públics que ens varen usurpar", avisava fa un any l'activista veïnal Margalida Rosselló. En una reforma del PERI en l'època del PP ‘desaparegueren' uns carrers que passaren a formar part d'una propietat privada. Doncs bé, de moment encara no ho poden fer. I si Cort començàs la redacció del nou PERI ara mateix, possiblement encara caldria esperar un any perquè s'enllestís. A banda, cal recordar que les reformes d'ordenació de l'època del PP permetien el macroprojecte urbanístic que hi impulsà Acciona, ara aturat per la declaració BIC.

Molins

Un altre dels aspectes inamovibles del Jonquet és la situació dels molins, sobretot dels d'en Garriguera i d'en Celós, els més degradats. Són de propietat privada i els amos no els han rehabilitat. Cort just actuà per evitar que fossin un perill públic i els envoltà amb un tancat. Acordà actuar-hi d'ofici, però segons fonts municipals els propietaris encara tenen uns mesos de termini per fer-hi les obres i l'Ajuntament no podrà actuar-hi fins que no s'acabi, passat el mes de desembre. Mentrestant, però, les relacions entre Urbanisme i els veïns del Jonquet no són en el millor moment. Aquest mateix juliol la regidora d'Urbanisme, Yolanda Garví, no assistí a una tertúlia sobre els molins organitzada per l'associació de veïns del barri i ARCA. I no era la primera vegada que intentaven parlar-hi. La reunió s'havia convocat expressament el dia que li anava millor, però ni tan sols hi acudí algú de part seva. Just hi anaren Cerdà i la directora general de Patrimoni, Antònia Amengual.

Tensió entre el PSIB i el PSM per ajornar el BIC del centre

Quan Cort demanà al Consell de Mallorca que ajornàs la declaració BIC del centre històric, just a principi d'aquest mes, el PSM no hi estava d'acord. Es mostrà preocupat, ja que considera imprescindible la declaració per evitar pràctiques agressives contra el patrimoni. A més a més, un dels arguments que brandà el gerent d'Urbanisme per aturar el BIC del centre era que quedarien aturades totes les llicències d'obres, fins i tot les que ja s'havien concedit, però això mateix no va ser un problema en el cas del Jonquet. Així doncs, mentre el PERI del BIC del Jonquet no avança, el BIC del centre ha quedat aturat fins a nova ordre. I tots dos s'han travat al mateix lloc: a Urbanisme.