26 de juny 2010

Tram final a Can Oleo


dBalears.cat 26-10-2010

Les obres del futur centre de la UIB estaran enllestides abans de final d’any, després de quatre anys de feines. El Govern ja ha aprovat els 2,5 milions que faltaven per a la rehabilitació


Les obres de Can Oleo, futur centre de la Univeristat, sembla que arriben al final, després de quatre anys de bastides i de previsions fallides. Els retards han estat motivats per la dimensió de les tasques de restauració i la falta de pressupost. Aquesta setmana, el conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, ha aprovat els 2,5 milions d'euros pendents del total del pressupost, que puja a 4,5 milions.

Les tasques de restauració i adequació de l'emblemàtic casal conclouran en acabar l'any. Així ho assegurà ahir Pere Nicolau, arquitecte responsable de l'obra juntament amb la seva filla Mariona. Precisament la prompta finalització de l'actuació és també un "desig" de la rectora de la UIB, Montserrat Casas, que espera que "Can Oleo estigui en funcionament el curs que ve". Casas féu aquestes declaracions durant la visita oficial dels responsables de la UIB i el conseller Llinàs al casal del carrer de l'Almudaina.

En total, la intervenció haurà costat 4,5 milions d'euros, 1,4 milions més dels prevists inicialment. "Quan s'actua en un edifici històric d'aquestes característiques, és normal que sorgeixin imprevists. Nosaltres hem actuat amb màxima rigorositat", explicà l'arquitecte de l'obra, qui ha prioritzat la conservació dels elements històrics més emblemàtics per combinar-los amb altres de més moderns. "Dels dos edificis que integren Can Oleo, s'ha actuat amb molt de respecte a l'històric, mentre que el conjunt subsidiari té grans transformacions més modernes", explicà Nicolau.

Destaca la recuperació del l'escala gòtica del segle XV, única a Mallorca, o la façana renaixentista de l'edifici principal, que recuperarà les finestres creuades de pedra de Santanyí i el portal gòtic.

El segon pis del casal estarà destinat a aules docents per a seminaris o màsters, mentre que el primer serà la seu del Consell Social de la UIB, a més d'una dependècia per a la rectora Montserrat Casas, qui destacà que de "cada vegada la cooperació privada és més important". La planta baixa de Can Oleo serà ocupada per la llibreria, una sala d'actes, la cafeteria i un "punt de contacte de la Universitat amb la Ciutat", sentencià Casas. L'obra és el resultat de diverses actuacions a partir d'una tipologia gòtica originària.

De moment s'hi han executat les cobertes, la pràctica intervenció estructural i les preinstal·lacions. "La part més difícil ja està finalitzada", apuntava ahir l'arquitecte, qui recordà la col·laboració del professor Josep Mairata perquè la rehabilitació es dugués a terme amb rigor històric. Una vegada acabat el projecte, destacarà, en especial, la passarel·la de ferro i vidre que connectarà ambdós edificis i l'àrea verda que cobrirà el secundari.