18 de juny 2010

Dues torres, tres històries

dBalears.cat 18-6-2010

Cort presentà ahir una recreació de l’estat original de la fortificació del Temple. Els estudis arqueològics delaten fins a tres fases en l’estructura, que fou creada el primer quart del segle XII


Núria Martí. Poc s'imagina el ciutadà que camina pel carrer del Temple de Palma la història que amaguen les dues torres que el flanquegen. El grup d'arqueòlegs de l'empresa Elements, dirigit per Llorenç Vila i Noemí Vidal, hi ha estat gratant durant gairebé un any i ahir presentaren les seves conclusions en una reproducció 3D que delimita tres gran fases des de la seva creació, a principis del segle XII fins a l'època dels templaris.

En la primera fase, les torres foren construïdes a partir d'un cos massís de tàpia i van arribar a tenir una altura original de 17,87 metres. Les torres estaven coronades per merlets de punta de diamant que encara es conserven fossilitzats a les parets del que ara és el tercer pis. Fou degut a una episodi bèl·lic de gran magnitud, encara en època musulmana, que les torres patiren la primera gran reforma. La porta d'entrada i la torre septentrional foren refetes gairebé totalment i la fortalesa fou reforçada mitjançant un folre de pedres.

La segona remodelació -una de les més visibles- ens situa ja en l'època cristiana i, per tant, atribuïda a l'orde del Temple. És en aquest moment que les dues torres es converteixen en un edifici tancat a la part posterior. "Aquestes són les tres fases rellevants en tant que el pal de paller de l'edifici era l'ús militar. A partir d'aquí, ja no tenim en compte els múltiples usos domèstics de l'edifici, que l'han anat transformant fins al que tenim avui en dia", exposà l'arqueòleg Llorenç Vila.

D'aquesta manera, feta la inspecció arqueològica, des de l'Ajuntament de Palma -propietari de la construcció- ja es plantegen ara la restauració de les torres. La iniciativa, però, ha de ser consensuada amb el Consell de Mallorca, ja que l'edifici està catalogat com a BIC i, per tant, qualsevol modificació ha de ser aprovada.

Nanda Ramon, regidora de Cultura a l'Ajuntament de Palma, afirmà que "la nostra intenció seria recuperar les torres tal com eren en l'època templària, però hem de tenir en compte les limitacions legals, que ens pot imposar el Consell, i les estructurals de l'edifici mateix". Josep Massot, vicepresident d'ARCA, considerà també vàlida aquesta opció. "La fitxa del Consell estableix que s'han de restituir els materials originals i que les torres no poden estar compartimentades, però no deixa clara quina és l'estructura real de la fortificació", digué Ramon.

Allò que sí que tenen clar des de Cort és l'ús que es farà d'aquestes torres, que serà bàsicament "monumental" per no malmetre encara més l'edifici. "Només la part posterior de la planta baixa podria ser utilitzada com a sala d'interpretació o centre de visites", conclogué la regidora durant la presentació que ahir es féu davant la ciutadania, a Can Weyler.