10 de juny 2010

Esbaldrec a la històrica canaleta de Massanella


dBalears.cat 10-6-2010

L’Ajuntament de Mancor demana ajuda per evitar la caiguda d’excursionistes pel barranc, de 50 metres


E.Ballestero. L'Ajuntament de Mancor de la Vall ha demanat formalment ajuda als departaments de Medi Ambient, Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca per realitzar una reparació urgent a la canaleta de Massanella, una canalització del 1713 declarada Bé d'Interès Cultural i que serveix de ruta als centenars d'excursionistes que recorren a diari (especialment els caps de setmana) el trajecte entre Mancor i la font del Prat.

Les intenses pluges de l'hivern han provocat un important esbaldrec als baixos de la canaleta, que ha quedat literalment suspesa en l'aire a un tram d'aproximadament cinc metres de longitud, a 2 quilòmetres de la font del Prat.

Centenars d'excursionistes continuen caminant cada dia damunt aquest tram de la canaleta i desatenen les advertències de perill que es reflecteixen en diversos cartells que el Consistori mancorí ha instal·lat al llarg del recorregut. Els caminants s'arrisquen a una caiguda lliure de 50 metres de barranc si cedeix aquest tram de la canalització.

"L'Ajuntament de Mancor de la Vall ha senyalitzat aquest perill, però no disposa dels doblers necessaris ni dels mitjans personals per fer front a les despeses que suposa arreglar aquest esbaldrec", diu el batle de Mancor, Bernardí Coll, en l'escrit.

El tram de l'ensorrament pertany al terme municipal d'Escorca, si bé la canalització (encara en funcionament) subministra aigua a Mancor. Després de les denúncies realitzades a aquest diari per alguns excursionistes, el primer edil ha confirmat que "fa tres setmanes vaig contactar amb el Consell per explicar-los l'ocorregut i, davant la falta de resposta, fa deu dies vaig sol·licitar una intervenció per escrit, però encara ara no hi han fet res i tem que hi pugui succeir una desgràcia".

Any 1713
La canaleta va ser construïda per Monserrat Fontanet el 1713 per portar l'aigua des de la font del Prat fins a les cases de Massanella. Té una longitud d'11 quilòmetres i voreja impressionants barrancs. Els excursionistes acostumen a recórrer a peu la canaleta en direcció a la font del Prat, als Tossals Verds o cap a l'embassament de Cúber.

Ara la canalització continua portant l'aigua i subministra la xarxa municipal de Mancor.